Shop menü

MÁR A KÖVETKEZŐ ÉV ELEJÉN INDULHAT A KÍSÉRLETI TERMELÉS A TSMC FAB21-ES ÜZEMÉBEN, ARIZONA TERÜLETÉN

Ez azt jelenti, hogy az eredetileg tervezett 20 000 szilícium ostyához képest havi szinten csak 4000-5000 szilícium ostya gyártása indulhat meg, ami mindenképpen sokkal több, mint a semmi.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Már a következő év elején indulhat a kísérleti termelés a TSMC Fab21-es üzemében, Arizona területén

A TSMC vezetése egyebek mellett azon is dolgozik éppen, hogy az Amerikai Egyesült Államokban újonnan felépített FAB 21-es üzemet, amely Arizona államban található, a lehetőségekhez mérten minél hamarabb tömegtermelésbe állítsák. A folyamat sajnos nem a tervek szerint halad, ugyanis eredetileg úgy számoltak, már a 2024-es esztendő elején tömegtermelésbe állhat az új üzem, viszont a munkaerőhiány miatt erre már biztosan nem lesz lehetőség, majd csak valamikor 2025 folyamán, ugyanis nem sikerül időre berendezni és beüzemelni a gyáregységet.

A helyzet természetesen nemcsak a TSMC számára kínos, hanem a megrendelők számára is, akik a 2024-es céldátumhoz igazodva különböző szerződéseket kötöttek, amelyekben megkötésként szerepel, hogy a benne foglalt chipmennyiséget amerikai földön kell legyártatni, így a FAB 21-es üzem szolgálataira mindenképpen szükség van. A csúszás emiatt ezeknél a szerződéseknél problémás lehet, de azoknál is, amelyeknél az új amerikai üzem extra gyártókapacitásával számoltak, az ugyanis nagyjából egy éves késéssel lesz elérhető, ami sok kellemetlenséget okozhat a megrendelők számára. Elviekben lehetőség van arra, hogy a megrendelések egy részét a tajvani üzemekbe csoportosítsák át, már amennyiben az üzemek foglaltsága erre lehetőséget ad, hiszen a tajvani üzemeket is előre betáblázzák a minél jobb kihasználtság érdekében, így utólag nehéz extra gyártókapacitást szétosztani, mivel az optimális esetben egyáltalán nem áll rendelkezésre.

Galéria megnyitása

A TSMC vezetése menekülőútként azt tervezi, hogy már 2024 elején elindítja a kísérleti termelést a FAB 21-es üzemben, ez ugyanis nemcsak a megrendelések teljesítését segíti, hanem azt is, hogy a termelés felfuttatása minél zökkenőmentesebb legyen, illetve a kihozatali arány is kellően magas értéket érjen el, mire a tömegtermelés megindul. A kísérleti termelés egyetlen gyártósoron zajlik majd, ami a tervek szerint 4000-5000 szilícium-ostya gyártását tudja majd elindítani havi szinten. Egy-egy ilyen szilícium ostya, amelyen több tucatnyi lapka helyezkedik el, jellemzően több hónapig készül. A 4000-5000 szilícium-ostyára tehetőt termelési kapacitás a teljes kapacitásnak nagyjából negyedét-ötödét teszi ki, ugyanis a FAB 21-es üzemben a tervek szerint maximum 20 000 szilícium-ostya gyártása indulhat meg havi szinten, ha teljes egészében munkába áll az üzem.

A kísérleti termelés keretén belül készülő chipek mennyisége ugyan nem éri el az eredeti terveket, de abban mindenképpen segíthet, hogy tompítsa a megrendelők kieséseit, valamint az a feltétel is teljesül, hogy az egyes chipek amerikai földön készülnek. A fennmaradó megrendeléseket a rendelkezésre álló kapacitás erejéig Tajvanra is átvihetik majd, így sikerülhet a csúszás miatt feltorlódó rendelések egy részét teljesíteni.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a csúszás az egyes nagyvállalatok számára mekkora problémát jelent, de remélhetőleg erre is fény derül. A TSMC partnerei között egyebek mellett az Apple, az AMD és az Nvidia is jelen van, így a mobilok, a videokártyák és a processzorok piacát egyaránt érinthetik a FAB 21-es üzem beindítása körül felmerülő nehézségek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére