Shop menü

MÁR A GOOGLE-NEK ÉS AZ NVIDIÁNAK SE TETSZIK A MICROSOFT ÜZLET

Rájöttek, hogy hátrányba kerülhetnek a felhőszolgáltatások piacán.
Török Roland
Török Roland
Már a Google-nek és az Nvidiának se tetszik a Microsoft üzlet

A Microsoft közel egy éve küzd azzal, hogy megszerezze magának az Activision Blizzardot, ám leginkább a Sony erősködésének hála, az üzletet még mindig nem tudta sikeresen befejezni. A rivális konzol tulajdonos állítása szerint azzal, hogy a Microsoft kezébe kerülhet a Call of Duty minden létező más konzolt lényegében halálra ítélnének, így ez nem megengedhető a felhasználók és a szabad verseny szempontjából sem.  

A Microsoft azért, hogy megnyugtassa a közvéleményt és a riválisát, nem csak azt ajánlotta fel, hogy tíz évig a PlayStation konzolokra is érkezni fog a CoD, de még azt is, hogy akár a PS+, vagyis a Sony saját előfizetői rendszerének is a része lehet, csak engedjék meg a felvásárlást. A Sony-t ez sem hatotta meg, továbbra is arra hivatkozik, hogy a PlayStation végét jelentheti az üzlet. 

Eddig nem sokan voltak a Sony mellett, úgy tűnik viszont, hogy azért többen nem nézik jó szemmel a dolgot. Ezúttal a Google és az Nvidia jelezte aggályait, hogy ne menjen olyan könnyen a világ egyik legnagyobb gaming felvásárlása. 

Bár a világ több pontján zöld utat kapott már a Microsoft, olyan nagy piacokon, mint az EU-ban, a briteknél és az Egyesült Államokban még messze vannak a győzelemtől. A Google és az Nvidia pedig ez utóbbinál, az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságánál (FTC) nyújtotta ba az aggályait, mellyel csatlakoztak a Sony mellé az ügyben. Azért is fontos ez a fejlemény, mert az FTC decemberben blokkolta a felvásárlást, ezután pedig a Microsoft úgy döntött, hogy jogi úton, de megtámadja a döntést és lehetőséget kér arra hogy bizonyítsa, nem jelentenek veszélyt a piacra. Ez azt jelenti, hogy augusztus előtt biztosan nem fog sor kerülni az engedélyeztetésre. 

Az FTC egyik indoka a blokkolásra az, hogy a Microsoft megígérte az Európai Bizottságnak, hogy a Zenimax felvásárlás után más platformokra is hozza a játékait, és lám, máris jelentik be azokat a játékokat, amik már nem jönnek soha PlayStation-re. A Microsoft tagadta, hogy ilyet ígértek volna, ezt pedig az Európai Bizottság is megerősítette, hogy sosem tettek ilyen jogi kötelezettséget a Zenimax ügyben, így ez az érvelés egyértelmű tévedésen alapul. 

Bár az Nvidia az iparági pletykák szerint nem mondta ki egyértelműen, hogy szerintük káros lenne a felvásárlás a piacra nézve, a Google annál inkább jelezte, hogy ők félnek attól, hogy túl nagy lesz a Microsoft befolyása a felhős szolgáltatások terén. Féltik a felhős, előfizetői és a mobilos rendszerek szabadságát, hiszen a Microsoft a King révén hatalmas szeletet hasíthat ki a mobil piacból is. 

A Microsoft hangsúlyozza, hogy az ő tervük az, hogy még több emberhez eljuttathassák a játékaikat, nem pedig kevesebbekhez. Az európai kontinens várhatóan áprilisban mond ítéletet, ha a britek és az Unió leokézza az üzletet, akkor a Microsoft az ott elért eredményeket be fogja mutatni az FTC tárgyalás során is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére