Már 8,8 millió sornyi kód került ki a WebKit-ből

A Google új, Blink névre keresztelt webböngésző motorja nagyon ütős lesz.

Már 8,8 millió sornyi kód került ki a WebKit-ből

Egy ideje már világos, hogy a Google annak érdekében, hogy rugalmasabban, jobb teljesítmény mellett üzemelhessen a Chrome, illetve a Chrome OS, lecseréli a WebKit motort egy saját fejlesztésű, Blink nevű motorra, amelynek alapját a WebKit módosított változata adja majd.

Gőzerővel zajlik a gyomlálás

A szoftvermérnökök már gőzerővel dolgoznak a WebKit webböngésző motor módosításán, amelynek keretén belül első körben kigyomlálnak minden olyan kódot, amire a továbbiakban nincs szükség. A korábbi bejelentés alapján már sejthető volt, hogy rengeteg sornyi kód megy a levesbe, ám azt kevesen gondolhatták, hogy alig egy hónap alatt mintegy 8,8 millió sornyi kódtól szabadítják meg a szakemberek a népszerű webböngésző motort. A kigyomlált kódmennyiségből 4,5 millió sornyi kódot szinte azonnal eltávolítottak.

A Google szakemberei szerint a fentebb említett gyomlálás hatására nem csak a Blink webböngésző motor teljesítménye javul majd, hanem ezzel együtt a szoftvermérnökök produktivitása is - valószínűleg azért, mert az egyszerűsítés átláthatóbb, könnyebben kezelhető kódot eredményez.

Impresszív renderelési technológiát is fejlesztenek a szakemberek

A szoftvermérnököknek már arra is volt idejük, hogy új renderelési technológiákat térképezzenek fel, valamint arra, hogy a fejlesztés alkalmával együttműködjenek a nagy és neves vállalatokkal, mint például az Adobe, az Intel és a Microsoft.

A vállalat szakemberei a Lazy Block Layout kísérlet jegyében például azt vizsgálják, hogy hogyan tudja felgyorsítani a renderelő motor a renderelés folyamatát nagy webes alkalmazások esetében azáltal, hogy a weboldalnak csak azon részeire koncentrál, amelyek éppen láthatóak a felhasználó monitorán. A kísérlet elég biztató eredményeket mutat, ugyanis az elgondolás nagyon is működőképes. A Google I/O alkalmával egy bemutató keretén belül a fentebb említett módszerrel sikerült elérni, hogy egy hatalmas weboldal renderelésének sebessége a korábbi 4 másodpercről 32 ezredmásodpercre csökkenjen, ami azért elég impresszív előrelépésnek minősül.

A munka halad, az eredmény későbbre várható

A Blink motor tehát már gőzerővel készül, az azonban egyelőre nem tudható, hogy mikor kerül a Chrome webböngészőbe, illetve a vállalat operációs rendszerébe, a Chrome OS-be. A Google már korábban megígérte, együttműködést folytat majd a szegmens többi szereplőjével annak érdekében, hogy a webböngésző motor leváltása miatt ne jelentkezzenek kompatibilitásbeli problémák.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward