Már 500 nyelven beszél a Gboard

Már 500 nyelven beszél a Gboard

A Google által fejlesztett virtuális gombsornak elképesztő ütemben bővül a nyelvtámogatása, és bár azt hihetnénk, hogy ezen a szinten már kezd elfogyni a vállalat lendülete, a jelek szerint ez nincs így. Csak az elmúlt néhány hónapban nagyjából 100 különböző nyelvvel bővült tovább a támogatottak sora, és a vállalat célja az, hogy mindenki számára egyformán könnyűvé tegyék a kommunikációt.

A Gboard alkalmazás először 2016 decemberében látta meg a napvilágot Androidon, vagyis még csak két éves a jelenlegi formájában, és ennyi idő alatt sikerült ilyen magasra tornászni a nyelvtámogatást. A Google szakemberei már kezdetben gondoskodtak arról, hogy a legtöbb felhasználó által beszélt nyelvek ne hiányozzanak a Gboard kelléktárából, és azóta a nyelvtámogatás folyamatosan felfelé ível. Legutóbb egyebek mellett olyan nyelvek kerültek be a sorba, mint a nigériai pidzsin, ezt kb. 30 millióan beszélik, és a pontoszi görög, amit azonban már csak alig 800 ezren alkalmaznak.

A Google rámutatott arra, hogy ugyan tíz nyelv támogatásával meg lehet oldani a fél világ lefedését, összességében több ezer nyelvet beszélnek az emberek anyanyelvként.

A cégnek pedig fontos az, hogy mindenki az elsődleges nyelvét használva kommunikálhasson gördülékenyen, és ezért fejlesztik még mindig gőzerővel a nyelvtámogatást. Pillanatnyilag úgy számol a keresőóriás, hogy az embereknek már valamivel több mint 90 százalékának az anyanyelvét támogatja a Gboard. Ezekben az esetekben a billentyűzeten megjelennek az egyedi karakterek, és a mesterséges intelligencia bevetése révén még az automatikus korrekciót, valamint a prediktív bevitelt is alkalmazhatja a legtöbb felhasználó.

Galéria megnyitása
Szantáli nyelven így fest a Gboard felülete

A gépi tanulási modelleknek köszönhető az, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen magas szintre tudott emelkedni a nyelvtámogatást tekintve az applikáció. Viszont minél egzotikusabb nyelvek kerülnek elő a fejlesztések során, úgy nehezedik a korábban alkalmazott rendszer feladata is. Éppen ezért a Google nagyon ügyel arra, hogy edzésben tartsa a mesterséges intelligenciáját, és egyre több forráshoz fordul annak érdekében, hogy a tanulási folyamatokhoz elegendő információt gyűjtsön be. Bizonyos esetekben – mikor már nemcsak digitálisan, hanem írott formában sem sok információra lel – már direktben olyanokhoz fordul, akik anyanyelvükként beszélik az adott nyelvet. És azt is meg kell említeni, hogy a betanítás mellett az sem könnyű feladat, hogy a grafikus felület hogyan legyen kialakítva, mert bár nekünk alap a QWERTZ/QWERTY elrendezés, de olyan nyelvek esetében, amikhez soha korábban nem készült billentyűzet, ez is sok kutatómunkát igényel a Gboardot fejlesztő szakemberek részéről.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap