Már 4000 exobolygót ismerünk

27 évvel az első Naprendszeren kívüli planéta detektálása után idén júniusban meglett a 4000. ilyen égitest is.

Már 4000 exobolygót ismerünk

Az exobolygó-vadászat első évei meglehetősen lassan teltek, aztán felgyorsultak a dolgok. Hogy mennyire, azt a mellékelt videó, Matt Russo és Andrew Santaguida munkája demonstrálja, amely a Tejútrendszer képére vetítve jeleníti meg a sorra felfedezett extraszoláris planétákat 1992-től kezdve napjainkig.

Mindezt ráadásul nemcsak vizuálisan, hanem hangokkal is teszi: minden alkalommal, amikor egy új exobolygót felfedeznek, egy zongorabillentyűt ütnek le. A hangmagasság a bolygó keringési idejét jelezi, minél magasabb, annál rövidebb az az idő, ami alatt a planéta megkerüli csillagát. A hangerő azt demonstrálja, hogy az adott időpillanatban hány hasonló periódusú bolygót fedeztek fel.

Ami a vizuális jelzéseket illeti, a színek a megtalálás módját jelzik. A fedési módszerrel detektált bolygók lilával, a radiális sebességméréssel találtak rózsaszínnel, a közvetlenül megfigyelt planéták narancssárgával, a gravitációs mikrolencsézéssel megtaláltak ciánkékkel, az orbitális fényesség modulációval detektáltak sárgával, a tranzitidő-varianciák alapján találtak pirossal és az asztrometriával felfedezettek szürkével vannak jelölve.

A felvételen kiválóan látszik, amikor a Kepler űrtávcső 2009-ben üzembe állt, ez ugyanis pályafutása első szakaszában az égbolt egyetlen területét vizsgálta folyamatosan, hogy ott rögzítse a csillagok fényében bekövetkező látszólagos változásokat. A teleszkóp elsődleges küldetése végére az összes ismert exobolygó felét fedezte fel.

Mostanra pedig működésbe lépett egy másik exobolygókra speciálizálódott műszer, a TESS is, amely gyakorlatilag a teljes égboltot letapogatja a következő két év során. A szakértők így meglehetősen biztosak abban, hogy a 8000. bolygó megtalálásáig nem kell majd további 27 évet várni.

Hogy milyen planéták várnak ránk még odakint? Ezt senki sem tudja, de a szakértők legpesszimistább becslései szerint is legalább 100 milliárd bolygó létezik a Tejútrendszerben, és galaxisunk csak egy a számtalan csillagrendszer közül. A 4000 ismert bolygó tehát csak a kezdetek kezdetét jelenti.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap