Manta HDD-1000 és Icy Box: a két HD bajnok?

Legújabb tesztünkben ismét az asztali multimédia lejátszók kínálatából válogattunk és sikerült is két új modellre szert tennünk egy teszt erejéig. A lejátszók árukat tekintve nagyjából egy súlycsoportban vannak, ám ha néhány pillantást vetünk a lenti táblázatban felsorolt specifikációkra és a támogatott fájlformátumok listájára, akkor már lehet is sejtésünk, hogy pontosan melyik készülék a nyerő. Hogy pusztán a feltételezés alapján meghatározható-e a győztes, az a cikk végén kiderül.

Manta HDD-1000 és Icy Box: a két HD bajnok?

Bevezető, specifikációk

Legújabb tesztünkben ismét az asztali multimédia lejátszók kínálatából válogattunk és sikerült is két új modellre szert tennünk egy teszt erejéig. A lejátszók árukat tekintve nagyjából egy súlycsoportban vannak, ám ha néhány pillantást vetünk a lenti táblázatban felsorolt specifikációkra és a támogatott fájlformátumok listájára, akkor már lehet is sejtésünk, hogy pontosan melyik készülék a nyerő. Hogy pusztán a feltételezés alapján meghatározható-e a győztes, az a cikk végén kiderül.

A két újdonság közül az egyik a német RaidSonic terméke: a gyártó Icy Box IB-MP309HW néven dobta piacra sokoldalú multimédia lejátszóját, amely specifikációi alapján a filmek, képek és zenék többségével tökéletesen megbirkózik. A lejátszót tulajdonképpen a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Popcorn Hour  klónjának tartják: ebben van valami, de azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy az említett lejátszónál az Icy Box bizony olcsóbb, az árkülönbség pedig egyáltalán nem elhanyagolható.

A másik termék egy lengyel gyártmányú lejátszó, amely a Manta HDD-1000 típusjelzést viseli. Erről a szerkezetről bizony kevés információ áll rendelkezésre, a specifikációk alapján akár egy jó termék is lehetne, de a különböző fórumokon olvasható igen-igen negatív felhasználói megjegyzések megtekintése után bizony félve kezdtünk hozzá a termék teszteléséhez. Mindkét gép specifikációiról tájékozódhatunk a fenti táblázatból. A termékek gyárilag nem tartalmazak merevlemezt, mindkettőjükbe 3,5 hüvelykes asztali HDD tehető, de erre külön kitérünk a bemutatás alkalmával.

A rövid bevezető után következzen a két lejátszó bemutatása egyenként, részletesen, majd ezután megvizsgáljuk, hogy mire is képesek, végül pedig eredményt hirdetünk.

Manta HDD-1000: a hardver

 A lengyel gyártó készüléke egy sárga-fekete dobozban érkezik, amely dizájnosnak és informatívnak mondható. A dobozon szokás szerint fel van tűntetve a készülék minden fontosabb tulajdonsága, így nem érhet minket meglepetés, ha használatra kerül a sor.

A doboz belsejében az egyik oldalon egy fehér csomagolóanyagban foglal helyet a lejátszó, amelynek alját és tetejét szivacsszerű lapka védi. A termékhez tartozó kábelek és leírások egy külön dobozban foglalnak helyet. A fehér kartondoboz belsejében megtaláljuk a termék távirányítóját, a hozzátartozó ceruzaelemekkel együtt, valamint az adaptert és a tápkábelt egyaránt.

Ezen kívül a gyártó egy kompozit kábelt is csomagolt a lejátszóhoz, amelyen RCA csatlakozók segítségével videó jelet és sztereó audió jelet továbbíthatunk a monitorra, televízióra, illetve egyéb eszközökre, amelyek rendelkeznek kompozit bemenettel. A kellékek között komponens, vagy más néven RGB kábel is lapul, ez főként projektporokhoz, vagy egyéb RGB bemenettel ellátott készülékhez nyújt megfelelő kapcsolatot. A tartozékok között egy trapéz USB kábel is jelen van, ezzel kapcsolhatjuk össze a lejátszót, ha gyorsan szeretnénk nagymennyiségű adatot szeretnénk a merevlemezre másolni. A HDD természetesen ebben az esetben sem tartozék, annak beszerzése plusz költséget jelent csak úgy , mint a legtöbb HD multimédialejátszó esetében. A tartozékok listáján az utolsó tétel egy WiFi antenna, amelyet a lejátszó hátulján elhelyezett antenna aljzatba kell csavarni.

A kábeleken kívül egy rövid leírást is kapunk a termékhez, amely angol és lengyel nyelven ad útbaigazítást a készülék tulajdonságairól és szolgáltatásairól. Ezzel gyakorlatilag a kellékek listájának végére is értünk, most nézzük meg, hogy milyen lejátszót is rejt a doboz.

A Manta HDD-1000 első ránézésre az olcsóbb számítógépházaknál már megismert alap műanyag borítást kapta. A készülék fekete-fehér színekben pomázik: az előlap és a lejátszó teteje fekete, míg a két nagyméretű oldallap fehér. A lejátszó előlapján egy nagyméretű, kijelzőre hasonlító plexi található, ez csak az infra vevőt rejti, kijelzőről itt szó sincs. Az előlap közepén egy bekapcsoló gomb foglal helyet, amely készenléti állapotban pirosan, míg üzem közben kéken világít. A távirányító jeleinek vételéről a bekapcsoló gomb villogása árulkodik. Nem túl elegáns megoldás, de néha hasznos.

A Manta HDD-1000 hátulján számos csatlakozó található. Ennél az eszköznél a jobb felső sarokban egy WiFi antenna csatlakozó foglal helyet, alatta a ventilátor látható, míg lejjebb haladva a kompozit kimeneteket (RCA sztereó audió és RCA videó kimenet), alattuk pedig a komponens (RGB) kimenetet találjuk. A lejátszón optikai hangkimenet, HDMI csatlakozó, VGA kimenet és egy 10/100 Mbps-os Ethernet port zárja a sort. A legalsó csatlakozó a tápegységhez tartozik.

Az említett bekapcsoló gomb alatt egy ajtót találunk, amelyet elsőre elég nehéz kinyitni. A kis fekete ajtó mögött két darab USB port lapul, ezekbe pendrive, optikai meghajtó, külső merevlemez vagy akár mp3 lejátszó is csatlakoztatható. A portok mellett egy beépített kártyaolvasó található, ez CF, SD, MemoryStick kártyák fogadására képes. A kártya tartalmát egy gombnyomással a beépített merevlemezre másolhatjuk, ami hasznos megoldás. A bal alsó sarokban egy mini-USB port is található, ezzel kapcsolhatjuk össze a lejátszót a számítógéppel a mellékelt kábel használatával.

Az oldallappok gyárilag nincsenek csavarozva, így a mellékelt csavarokkal utólag a merevlemez behelyezése után nekünk kell azokat lerögzíteni. Ez nem rossz megoldás. A termék fedőlapjainak eltávolítása után egyik oldalon a nyomtatott áramköri lap hátulját, míg a másikon a merevlemez rögzítésére kialakított helyet pillanthatjuk meg. A termék esetében pozitívum, hogy SATA és Molex tápcsatlakozók, valamint egy IDE és egy SATA port egyaránt rendelkezésre áll, így ha van elfekvőben egy IDE merevlemezünk, megússzuk a vásárlást. A legtöbb multimédiás lejátszó esetében SATA merevlemez beszerelésére van lehetőség, de a külső, USB-s adattárolók is használhatóak, így például egy-két nagyobb adattároló kapacitással rendelkező pendrive használatával nagyrészt kiválthatjuk a merevlemezt is. Persze azért mindenképpen érdemes HDD-ben gondolkodni hosszabb távon. A játékos a gyártó leírása szerint 750 GB-ig kezeli a merevlemezeket.

A 3.5 hüvelykes merevlemez rögzítéséhez egy alumínium keretet találunk, amelyhez hozzácsavarozhatjuk az adattárolót, majd az egészet egy csavar alkalmazásával a lejátszóba rögzíthetjük. A hűtésről egy kisméretű ventilátor gondoskodik, amelynek hangját 2-3 méteres távolságból szinte alig lehet hallani. A légkeverő közelről sem hangos.

A Manta HDD-1000-hez hagyományos, nagyméretű távirányító tartozik. A távirányító fogása jó, a rajta elhelyezett gombok mennyisége szintén jó: minden funkciót tudunk vezérelni, amire csak szükség lehet. A gombok elhelyezése már nem sikerült kimagaslóan: az egyes funkciók gombjainak helyét nehezen lehet megszokni, egyes gombok, illetve gombcsoportok elhelyezése egyszerűen ésszerűtlen (pl. előre- és hátra tekerés). A távirányító használata kisebb kezű embereknek szenvedés, ugyanis túl nagyra sikeredett a vezérlőeszköz.  Viszont az igazsághoz hozzá tartozik, hogy pár óra alatt megtanulható a gombok elhelyezkedése, de a speciális gombok megtalálása még ez után is nehéz feladat, főleg sötétben.

RaidSonic IcyBox: a hardver

A német RaidSonic által készített  kis lejátszó első ránézésre rendkívül szimpatikus, a termék csomagolása bizalomgerjesztő, az információ áradat erről a dobozról sem hiányzik. A tetszetős doboz kibontása után ugyanaz az elrendezés fogad minket, mint a Manta HDD-1000 esetében: a lejátszó egy zacsiban foglal helyet, alsó- és a felső része szivacsszerű anyagba van ültetve. 

A termék mellett ezúttal is egy külön kartondobozban lapulnak a leírások, illetve a használathoz szükséges tartozékok. A kellékek között két felhasználói kézikönyv található: az egyik angol nyelven, a másik pedig német nyelven ad tájékoztatást a készülék specifikációiról, és a különböző funkciók használatáról. A leírások mellett egy telepítőlemez is található, amelyen hasznos segédprogramok találhatóak, ezekről a szoftveres bemutatás alkalmával részletesebb információkkal is szolgálunk. 

Az Icy Boxhoz nagyjából ugyanazokat a kellékeket kapjuk, mint a Manta HDD-1000-es lejátszóhoz. A kábelek között ezúttal is egy kompozit és egy komponens kábelt találunk, rajtuk kívül egy tápadapter és egy trapéz USB kábel is helyet foglal a csomagban, ez utóbbival kapcsolhatjuk a lejátszót az asztali számítógéphez vagy a laptophoz, így nagysebességgel másolhatunk a merevlemezre különböző fájlokat. Sajnos ennél az egységnél sem található beépített merevlemez, a HDD-ről nekünk kell gondoskodnunk. A Mantával ellentétben ehhez a lejátszóhoz már csak és kizárólag SATA csatolófelületre illeszkedő merevlemezek kapcsolhatóak. Visszatérve a kellékek listájához, ott van még maga a távirányító és a hozzá tartozó AAA ceruzaelem. Ami szomorú tény, az az, hogy a termékhez sajnos nem kapunk HDMI kábelt, így azt szintén nekünk kell beszereznünk.

A kellékek után vessünk néhány pillantást az Icy Boxra. A kis szerkezet nagyon szép, letisztult formavilággal bír: a hát teljes egészében fekete szálcsiszolt alumíniumból készül, itt már nyoma sincs a gagyi hatású olcsó műanyagnak, így első ránézésre is egy igényes terméknek tűnik a készülék.

Az Icy Box előlapján a kör alakú képződmény az infra vevő, mellette az állapotjelző ledek foglalnak helyet, amelyek közül az egyik a lejátszó üzemeléséről, míg a másik a HDD aktivitásról ad információt. A bal oldalon két darab USB 2.0-s port található, amelyekbe mp3 lejátszó, külső merevlemez vagy akár külső optikai meghajtó is csatlakoztatható. A termék házának teteje alaphelyzetben nincs rögzítve, a csavarok a lejátszó belsejében, a merevlemeztartó keretre rögzítve vannak jelen. A termék hátulján balról jobbra haladva a következő csatlakozókat találjuk: elsőként a tápcsatlakozó, majd felette egy trapéz USB csatlakozó van jelen, mellettük a HDMI kimenet, az kompozit videó kimenet és ez S-Videó csatlakozók helyezkednek el. Tőlük jobbra az RGB kimenet és a koaxiális hangkimenet, míg tőlük jobbra az optikai- és a sztereó RCA hangkimenetek láthatóak. A jobb szélen egy áramtalanító kapcsoló, alatta pedig egy 10/100 Mbps-os ethernet port látható.

 

Az Icy Box alumínium tetejének eltávolítása után elénk tárul a lejátszó merevlemez rögzítő kerete. A keret egy nagyon ötletes megoldással fogadja a merevlemezeket: egy műanyag lapka tüskéi illeszkednek a merevlemez oldalán található furatokba, a lapkák tetején menet található, így a mellékelt csavarral rögzíthetjük a HDD-t. A lejátszó SATA merevlemezeket fogad, beépített SATA adat- és tápcsatlakozó interfésszel, ami tüzetesebben megvizsgálva egy SATA-IDE átalakítónak tűnik. A rendszerben csak úgy, mint a Manta HDD-1000 esetében, úgy itt is jelen van egy kisméretű ventilátor, amely rendkívül csendesen üzemel.

Az Icy Box távirányítója a Mantáénál kényelmesebb fogású darab. Az egység letisztult dizájnnal bír, a gombok elhelyezése sokkal közelebb van egy klasszikus távirányítóhoz, ezáltal sokkal gyorsabban lehet elsajátítani rutinos kezelését. Ez az egység AAA elemekkel működik, ezáltal valamivel könnyebb is, mint a Manta távirányítója. Összességében a különböző gombok elhelyezkedése megfelelő, minden jól kézre esik.

 

Manta HDD-1000: tesztek

A tesztet elsőként a Manta HDD-1000-es modellel kezdjük. A készülék ezúttal is egy HDMI kimenettel ellátott Full HD televízióhoz csatlakozik, mint a korábbi teszteknél, az első lépés ismét a menü beállítása, azaz a szükséges finomhangolás elvégzése lesz.

A lejátszó bekapcsolásakor nem ért minket meglepetésként, hogy lengyel nyelven üdvözölt a készülék, a nyelvváltás hamar megtörtént angolra. Az alapbeállításoknál (1.kép) a készülék hálózati nevét állíthatjuk be, alatta a képnézegetésnél két kép megjelenítése között eltelt időt módosíthatjuk. A BG music egy ötletes megoldás: előre összeállított lejátszási listák segítségével háttérzenét varázsolhatunk a képek alá. Egy listában maximum 100 track fér el. Az opció alatt maga a lejátszási lista szerkesztéséért felelős menü található. Alatta a rendszer óráját állíthatjuk be, míg egy szinttel lejjebb a rendszerinformációs menü foglal helyet. A legalsó ponttal az alapbeállításokat hozhatjuk vissza.

A következő képen az audió menü látható: vagy 2 csatornásra vagy 5.1 csatornásra állíthatjuk a kimenetet, analóg/digiális módok között nincs lehetőség a váltásra. Ez már alapból érdekes. A harmadik képen a nyelvbeállítások láthatóak, sajnos magyar nyelvű opciót nem találunk, de az angollal összességében jól elboldogulhat bárki, aki kezelt már szórakoztatóelektronikai termékeket.

Az alsó képek közül az elsőn a hálózati beállítások láthatóak, ezek a vezetékes hálózatra vonatkoznak. A lejátszónak adhatunk FIX IP címet, vagy belőhetjük DHCP-re is az opciót, ekkor a router a beállításoknak megfelelően hozzárendel az eszközhöz egy IP-t. Mindkét beállítást tökéletesen kezeli a rendszer. A DMA protokoll típusát is megadhatjuk: ez lehet UPNP vagy Samba, utóbbi tekinthető alapbeállításnak. Alatta a vezeték nélküli hálózatot engedélyezhetjük vagy tilthatjuk. A hálózati beállítások alatt a videó rendszer opcióinak menüpontja helyezkedik el. A videó kimenetek közül a menüben a VGA, a komponens és a kompozit választható, alatta a TV szabványt állíthatjuk be (Pal vagy NTSC). A TV képarányánál, ha a 16:9-es opciót beállítjuk, a menü összeugrik 4:3-as képarányúra, ami egy kissé furcsa megoldás, mindenképpen zavaró. A következő menüben a HDMI módot választhatjuk ki: ezt az opciót mi 1080p-re állítottuk be, persze ezen kívül minden szokásos felbontás elérhető.

Az utolsó képen a WiFi beállítások menüjét látjuk. A menü felső részén rákereshetünk az elérhető hálózatokra, míg az alatta lévő menüben a lejátszó SSID-jét módosíthatjuk kedvünk szerint. A név beírását a távirányítóról végezhetjük el: a karakterbevitel olyan, mint ha mobiltelefonon írnánk SMS-t. A biztonsági móddal meggyűlt a bajunk: semmilyen beállítással nem volt hajlandó kapcsolódni a rendszer a routerhez. Egy gyors és nem éppen zökkenőmentes firmware frissítés után részben megoldódott a gond: a nyílt hálózat helyett már WEP titkosítást lehetett használni, a WPA-val még mindig nem akart menni a lejátszó. Annyi baj legyen. A beállításokat egyébként az "Activate Setting" menüre kattintva lehet alkalmazni.

A következő lépés egy firmware frissítés elvégzése volt, mivel minden teszt alkalmával próbálunk arra törekedni, hogy a lehető legfrissebb, stabil szoftver használata mellett alkossunk véleményt a készülékekről. Nos, ennél a lejátszónál öregedtünk 10 évet, mire sikerült beszerezni a firmwaret. A gyártó oldalán NINCS frissítés, így a hivatalos fórumból kellett kibogarászni a nekünk kellő fájlt. No de ez nem olyan egyszerű. A fórum lengyel nyelvű és nincs nyelvváltási lehetőség sehol. A fájl letöltéséhez regisztrálni kell a fórumban (már ez is mókás), majd az account aktiválása után belépni, és cirka 10-20 perc alatt meg is lesz a firmware. Nagynehezen letöltöttük, majd telepítettük. A firmware kitallózása egyébként szintén egy mókás dolog. Nincs külön menü a frissítéshez, azaz a lejátszó nem keresi meg a firmware fájlt a HDD-n vagy az USB-s eszközön. A főmenüben a fájlok típusainak kiválasztásakor az "All Files" opciót kell kiválasztani, majd megkeresni a firmwaret és egy ok gombbal elindítani a folyamatot.

A frissítéssel elszöszöl a lejátszó úgy 5-10 percet, utána nem újraindul, ahogy a felirat a folyamat végén mondja, hanem kikapcsol a készülék. Újraindulás után a menüben néhány újdonság vár: a termék kevesebb nyelvet támogat, más a hálózati név, ezen kívül elsőre semmi furcsát nem találtunk.

A menü után ismerkedjünk meg a kezelőfelülettel. A főmenüben azok az opciók, amelyek elérhetőek, világos ikonnal rendelkeznek, míg az inaktív részek halványan láthatóak a menüben. Ez így logikus, viszont az a tény, hogy a kiválasztott ikon az üres részen animálva, már-már idegesítően nagy méretben jelenik meg, az bizony nem jó. A menü kezelése egyébként jó, a hosszú fájllistákban is könnyű lapozni. A képek lejátszása jól megy, nagyítani lehet őket három lépésben. A zenefájlok közül az MP3-mal megbirkózik a játékos, a flac és az ape fájlokkal viszont nem tud mit kezdeni. A menüben érdekes opció az internetes rádió menüpont: a frissítés után ez az opció is működik, a gyári firmware-rel nem tudott csatlakozni az állomásokhoz. Ez egy hasznos opció.

A filmlejátszás esetében már nem ilyen jók a tapasztalatok. A  level 4.1-es és level 5.1-es 720p-s és 1080p-s MKV fájlokat viszi a lejátszó, mindössze egynél tapasztaltunk kockásodást, de az a film minden lejátszón hasonlóan ment. A lejátszással egyszóval nincs baj, ám van két rendkívül tragikus dolog, ami miatt nem nagyon ajánlható a készülék átlagembereknek: az egyik az, hogy az MKV fájlnál egyszerűen nem lehet feliratot váltani, a másik pedig az, hogy hangsávot sem enged váltani. Az alapértelmezett hangsáv indul el minden filmnél, és ha ez nem DTS, akkor szerencsénk van, mert a HDMI-vel összekötött TV-vel  élvezhető az AC3-as hangsáv, DTS esetében pedig digitális kimeneten keresztül jelenik meg a hang, amihez házimozi vagy egy erősítő kell. Egyetlen MKV fájlnál jelent meg a felirat: a harmadik képen látható, szerintem mindent elmond az a tény, hogy az ékezetes betűk helyén érdekes karakterek szerepelnek.

DVD esetében sem lehetett hangot és feliratot váltani frissítés után, sőt, a felirat egyáltalán nem volt megjeleníthető. A firmware upgrade következtében a váltás annyira korlátozódott, hogy egy felirat elérhető a menüből (mindegy mennyi van, csak az első érhető el), a hang azonban végre váltható. A feliratok egyébként színezhetőek és pozícionálhatóak: nem csak a képernyő alsó részén, hanem akár a tetején vagy a közepén is elhelyezhetőek. A kitöltési színekről információt nem ad a szerkezet, így hosszas gombnyomogatással találhatjuk meg a számunkra megfelelő kombinációt. A felirat mérete nem állítható, ám szinkronizálhatjuk, ha esetleg csúszna. Ezek nagyon hasznos funkciók, de ilyen csapnivaló feliratkezelés mellett sajnos nem sokat érnek.

A DVD esetében jól kezeli a lejátszó a feliratokat. A WMV9 HD fájlok szépen mennek hanggal és képpel, a hagyományos movok szintén mennek, a MOV HD esetében nincs hang és a kép is szaggat. Az MKV fájloknál további tragikus tény az előre- illetve hátra történő tekerés: a kép szaggatva ugrál, akármilyen sebességet állítunk be 2x-estől 32x-esig, és gyakorlatilag alig történik tekerés. Az adott időre történő ugrás szintén tragédia: a beállított időpont helyett százalékos értékben ugrik a lejátszás: ha 50 pecet állítottunk be, akkor a film feléhez lép, illetve sok esetben ugyanarra a pár képkockára ugrik a lejátszás, akármit állítunk be. Az MTS és M2TS fájlok szépen mennek. A felsoroltak egyébként belső HDD, USB-s HDD és LAN-ról történő lejátszás esetén egyaránt érvényesek.

A WiFi képességeinek tesztelésekor megviccelt a lejátszó. Akármilyen filmet választottunk, mind ment, még az 1080p is. Ekkor gyanakodtunk, hogy itt valami sántít, és így is volt: hiába választottuk ki a WiFi ikont a lejátszáshoz, a játékos folyamatosan a szintén elérhető Ethernet kapcsolatot részesítette előnyben, így persze, hogy mentek a magasabb bitrátájú anyagok is. Az Ethernet kábelt nemes egyszerűséggel kihúztuk: egyből változott a helyzet. A fájlok lejátszása így is ment, ám már pici gondolkodási időre volt szüksége a lejátszónak. A 720p-s fájlokból 3-4 Mbps-os anyagot próbáltunk elsőként, amely ment is, ám már egy 6-8 Mbps-os fájl kifogott a játékoson: kemény szaggatást tapasztaltunk lejátszás helyett, majd 10 másodperc múlva kifagyott a készülék. 1080p fájl esetében ugyanez történt, ám akkor már a címre való kattintás után kifagyott a lejátszó.

Ez nem csak hogy kellemetlen tény, de több okból is gond. Fagyásnál áramtalanítással jön helyre a készülék, de cserébe MINDEN beállítást elfelejt, ami 2-3 fagyás után már eléggé idegesítő tud lenni, mivel mindent vissza kell állítgatni a menüben.

A termék egy külön NAS menüvel is rendelkezik, ami a beállítások közül érhető el. A dedikált NAS mód bekapcsolásával hálózati adattárolót varázsolhatunk a gépből, így adatainkat a hálózat többi gépével is megoszthatjuk, ami szintén jó megoldás.

Csak ne lenne ennyi baja ennek a lejátszónak... No, nézzük is az Icy Box-ot, hátha azzal több szerencsénk lesz.

RaidSonic IcyBox: tesztek

A második versenyzőnkön a sor. A Manta HDD-1000 utáni negatív tapasztalatok miatt ehhez a lejátszóhoz már kissé kritikusabban állunk hozzá, bár reméltük, hogy a csapnivaló ellenfélhez képest ez egy jobb lejátszó lesz. Nos, vágjunk is bele!

Az Icy Box beállításai jól struktúrált menüben kaptak helyet. Kellemetlen, hogy a kék alapon fehér betűk, amelyek a különböző opciókat takarják, Full HD felbontáson, messziről nézve szinte alig-alig olvashatóak. Szerencsére a beállítások elvégzését csak egyszer kell megejteni, maximum közelebb megyünk erre az időre a tévéhez. Az első menüpontban az általános beállítások kaptak helyet, úgy mint a nyelvválasztás (magyar nincs), a felirat alapértelmezett nyelve (magyar nincs), valamint a fényképnézegetéssel kapcsolatos különböző beállítások. Itt állítható be a képernyő kímélő aktiválásának ideje is, merthogy az is van a lejátszóban. Az Audio/Video ablakban a felbontást, a televízió képarányát, valamint azt, állíthatjuk be, hogy a HDMI csatlakozón keresztül menjen-e audió jel. Ezen kívül a Scart módot kapcsolhatjuk be, illetve a térhangzást is beállíthatjuk. (5.1 vagy sztereó). Az audió beállításoknál kiválaszthatjuk, hogy a különböző hangformátumok milyen formában (analóg/digitális) kerüljenek a kimenetre. Egyedül a DTS-nél nincs analóg opció.

A hálózati beállításoknál eldönthetjük, hogy manuális, vagy automatikus IP-t (DHCP) kívánunk-e használni, megadhatjuk az időzónát, a pontos időt szolgáltató időszerver nevét, valamint azt is, hogy téli, vagy nyári időszámítás van-e érvényben.  A DVD/Audio CD menüpontban a lejátszóhoz kapcsolt külső USB-s optikai meghajtót érintő beállításokat tudjuk módosítani.

A Maintenance fülön ha nincs beépített merevlemez, akkor csak annyi opció áll rendelkezésre, amennyit a fenti harmadik képen látunk, ha viszont van HDD, akkor az NMT programcsomag telepítésére is lehetőség nyílik. Ebben a csomagban többek között torrent kliens is jelen van. A csomag telepítésekor szükség van a mellékelt telepítőlemezen található fájlokra, amelyeket USB-s eszközön kell a lejátszó rendelkezésére bocsátani. Elvileg on-line telepítésre is van lehetőség, ám ezt nem ajánljuk, ugyanis nálunk kifagyott a lejátszó menet közben. Az USB-s opcióval 10-20 perc alatt megformázza a rendszer az adott merevlemezt ext2 vagy ext3 fájlrendszerre döntésünknek megfelelően, majd az újraindítás után az NMT programok automatikusan aktiválódnak is. Az utolsó menüpont a firmware frissítés. On-line módban a játékos ellenőrzi, hogy van-e friss firmware, ha nincs, akkor az utolsó képen látható üzenetet kapjuk.

A lejátszó a fenti képeken látható kezelőfelülettel rendelkezik, a listák közötti böngészés picit nehézkes, ugyanis egy könyvtáron belül egyszerre 10 könyvtárat vagy fájlt listáz ki a rendszer, így a következő 10 fájl beolvasását 1-2 másodperces gondolkodás előzi meg. Meg lehet szokni. Egyébként a szoftver felépítése jó, könnyedén kezelhető az egész rendszer.

A különböző fájlok lejátszása nem okoz problémát. Az első képen látható, hogy a flac fájlokkal is boldogul a lejátszó, viszont itt már nem érhető el az a feature, hogy a zenelejátszás alatt képeket is nézhessünk, legalábbis ezt hosszas próbálkozás után sem sikerült elérni. A képek lejátszása nagyon jó, a képeket lehet nagyítani (1-400%), forgatni és sorozatban lejátszani is. A png, gif, bmp és jpg fájlokkal elboldogul a lejátszó, keveset gondolkodik egy nagyobb (10 MB-os) fájl megnyitásakor is. Érdekes, hogy az információs ablakban minden formátumra JPG-t ír ki, még ha az gif, vagy BMP, akkor is. Jó dolog, hogy az Exif információk megjelenítése is támogatott, azaz ha rendelkezésre állnak, akkor a fényképezőgép információit és a kép paramétereit is megjeleníti a rendszer.

Az MKV fájlok lejátszása szintén zökkenőmentes, akár 720p-s akár 1080p-s level 4.1-es vagy level 5.1-es formátumról legyen szó, még az is mindegy, hogy belső merevlemezről, USB-ről vagy ethernet kapcsolatról érkezik-e a film. A feliratkezelés szintén rendben van: az "ő" és "ű" betűk hibátlanul megjelennek, a felirat elhelyezkedése a képernyő alsó harmadán belül állítható, a felirat kitöltése, körvonala és időzítése szintén módosítható, sőt a méret is állítható, akár 32-es betűméretig, ahogy az a fenti utolsó képen is látszik. Egyetlen felirattal volt baja a játékosnak, annál furcsa karakterek jelentek meg az ékezetes betűk helyett, a többi fájlnál (30-40 darab) nem volt semmilyen baj. A DVD lejátszása szintén hibátlanul megy, a hangsávok és a feliratok itt is hibátlanul állíthatóak. MKV-nél a DTS only filmek HDMI-n keresztül nem adnak a tv számára értelmezhető hangot, így ekkor külső erősítőre vagy házimozira van szükség. Egyetlen film esetében (IA2) a játékosnál kockásodott a kép csak úgy, mint az eddig tesztelt lejátszók mindegyikén. Ez az anyag számítógépen hibátlanul megy. A DVD-nél és az MKV-nél hibátlanul megy az adott időpontra történő ugrás, az előre-vissza tekerés, sőt, a DVD filmeknél a jelenetváltás és a menü is tökéletesen aktív. A lejátszóhoz kapunk egy myiHome névre keresztelt szoftvert, amelynek segítségével a számítógépen található képeket, filmeket és zenéket oszthatjuk meg a lejátszóval. Az alkalmazásnak meg kell adni a különböző adattípusoknak (zene, film, fénykép) megfelelő könyvtárakat, majd ezekután a lejátszón már böngészhetünk is számítógépünk fájljai között. Egyetlen bosszantó hibára lettünk figyelmesek az opció használatakor: minden fájl hibátlanul lejátszható ezzel a megoldással, ám a DVD képfájlokat (.iso) egyszerűen nem látja a játékos. Érthetetlen, mert egyébként nincs gond ezekkel a formátumokkal, de hálózatból nem támogatja a lejátszásukat. A WMV9 és WMV9 HD fájlok szépen mennek hanggal együtt, a MOV HD-nek nincs hangja, de a sima mov szépen megy. Az M2TS és MTS fájlokkal úgyszintén nincs baj.

 Az Icy Box hatalmas előnye, hogy on-line videó tartalmak megtekintésére, illetve on-line audio streamek hallgatására is alkalmas. Alapesetben az MSP, az MSP Community és a Salvya TV kínálatából válogathatunk. Az MSP-n belül elérhető a CNet videó, a Youtube, illetve még sok más video podcasting oldal, az MSP Community-n szintén találunk érdekes on-line tartalmakat, köztük kisebb játékokat is, például Black Jack-et. A szolgáltatások listájában a  Shoutcast is megtalálható, ám akármelyik rádióállomásra kattintottunk, az amúgy tökéletesen működő rendszerből nem jött ki hang.

Az NMT alkalmazások között helyet foglaló torrent kliens nagyon hasznos kis szoftver. Segítségével a lejátszó képes önállóan letölteni torrent fájlokat, ezeket csak USB-n vagy etherneten keresztül kell továbbítani a játékosnak, majd kiválasztani az adott fájlt a lejátszó torrent alkalmazásának menüjében és elindítani a letöltést. Esetünkben egy Linux disztribúció letöltését bíztuk a lejátszóra, majd megnéztük, hogy eközben képes-e filmlejátszásra, de sajnos hamar kifagyott a rendszer. A torrent menedzselése számítógépről is lehetséges: a lejátszóhoz kapcsolódva látjuk az adott folyamatlistát, időzíthetjük a le- és feltöltési sávfoglalást vagy akár elindíthatunk és le is állíthatunk letöltéseket. Mindezt egy webes felületen keresztül, kényelmesen, a TV bekapcsolása nélkül. Hasznos megoldás.

Verdict

[bold]Manta HDD-1000 - Sok-sok negatív tapasztalat, nem túl kiforrott rendszer.

[/bold]

A lejátszó a tesztek során sok-sok negatív meglepetéssel szolgált, de becsületére legyen mondva, az MKV fájlok lejátszása, már ami a képet illeti, teljesen jó. A feliratváltás és a felirat megjelenítés hibái, valamint az a tény, hogy hangsávot nem tudunk váltani, valamint hogy mindig az alapértelmezett sávot játssza le a lejátszó, rendkívül kiábrándító. Az egész szerkezet menüvel, felépítéssel és szolgáltatásokkal együtt egy kiforratlan, hibás konstrukciónak tűnik, amelytől óva intjük az érdeklődőket. Lehet, hogy később jobb lesz, ha végre gatyába rázzák a frmware-t, de a termék- és firmware támogatást elnézve, erre bizony kevés esély van. Összességében a pozitívumok és negatívumok egybevetésével egyértelmű kép alakult ki a szerkezetről. Ritkán mondunk ilyet, de ez a termék [bold]nem ajánlott!

RaidSonic Icy Box - Pici, de megbocsátható hibái ellenére is ő a jobb.

[/bold]Az Icy Box a Manta megoldásával ellentétben egy igen-igen ütőképes kis lejátszó. Rendkívüli sokoldalúsága, megbízható működése és igényes felépítése mind-mind azt sugallja, hogy érdemes megvenni a terméket. Ez bizony így is van. A kellemetlenségek közé tartozik, hogy torrent letöltése közben hajlamos kifagyni, ha valami mást is csinálni szeretnénk rajta, valamint az is kellemetlenség, hogy az Etherneten megosztott DVD képfájlokat egyszerűen nem látta. Ezeken kívül azonban semmilyen hibát nem tudunk felróni a terméknek, talán a beállításoknál található opció feliratok pici betűibe tudnánk még belekötni, de ez már csak apróság. Az Icy box szolgáltatásai és dizájnja miatt az eddig tesztelt lejátszók közül kiérdemli a legjobb multimédiás lejátszónak járó címet! Nyugodt szívvel ajánljuk a terméket!

A tesztben szereplő lejátszókat a Juventus Team Computer  Kft.-től kaptuk kölcsön! Köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward