Shop menü

MAJDNEM TELJESEN ELTŰNTEK A PIACRÓL A CSERÉLHETŐ PROCESSZORRAL ÉS VIDEOKÁRTYÁVAL ELLÁTOTT NOTESZGÉPEK

Gyakorlatilag egy korszak végéhez közeledünk: ha az eddigi dizájnokhoz elérhetetlenné válnak a processzorok és az MXM formátumú videokártyák, akkor vége a bővítési lehetőségeknek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Majdnem teljesen eltűntek a piacról a cserélhető processzorral és videokártyával ellátott noteszgépek

A DTR, azaz Desktop Replacement kategóriájú noteszgépek piacán, amelyeket az asztali konfigurációk kiváltására szokás használni, egy ideig választhattunk olyan modellek közül is, amik cserélhető processzorral és/vagy cserélhető videokártyával rendelkeztek, igaz, mobil videokártyákat nem feltétlenül volt egyszerű beszerelni, a processzorok azonban az asztali szegmensből érkezhettek – annak minden előnyével és hátrányával. Ezeket a noteszgépeket egyre kevesebb gyártó kínálta az elmúlt évek folyamán, mára pedig lényegében el is tűntek a piacról.

Ahogy arra a Notebookcheck munkatársainak írása rámutat, egy évtizeddel ezelőtt még volt választék a hasonló termékekből, amelyek az asztali alaplapokból ismerős processzorfoglalatot házasították a noteszgépek szegmensében használatos hűtéssel, videokártyából pedig MXM foglalatba illeszkedő mobil példányt használtak, amit – bizonyos keretek között – erősebbre is lehetett cserélni. A bizonyos keretek között itt a hűtéssel és a tápellátással kapcsolatos kompatibilitást kell érteni, és ugyanez igaz a processzorokra is.

Galéria megnyitása

A dizájn fénykorában sokféle modell közül lehetett választani, az Eurocom még külsős gyártók által készített noteszgépekhez is kínált bővítési lehetőségeket, aminek alighanem örültek a felhasználók. A cserélhető processzorral és/vagy cserélhető mobil videokártyával ellátott noteszgépek aztán elkezdtek kikopni a piacról, jó eséllyel azért, mert egyszerűen nem érte meg foglalkozni velük, annyira kis szeletét adták a teljes notebook-piacnak, és a részesedésük idővel csökkenhetett is, ami végül a kategória kvázi megszűnését eredményezte.

A legutolsó noteszgép, ami még cserélhető asztali processzort tartalmazott, az Intel H670-es lapkakészletével szerelt alaplapot használt, ebben maximum Core i9-12900K típusú processzor kaphatott helyet, ami elég komoly teljesítményt kínálhatott. Azóta az Eurocom is átállt a BGA tokozással ellátott noteszgépek gyártására, a Core-HX sorozat megjelenése ezen a téren nagy változást hozott, hiszen a 13. és 14. generációs példányok lényegében kiszorították a piacról a processzorfoglalattal ellátott noteszgépeket.

Manapság a DTR és a mobil munkaállomás kategória összes fontos szereplője alaplapra forrasztott processzort használ, ezek a processzorok pedig többnyire a Core-HX sorozatot erősítik. Az MXM csatolófelülettel ellátott videokártyák szintén kikoptak a piacról, már ami a GeForce sorozatú megoldásokat illeti, ezekből ugyanis az RTX 30-as széria volt az utolsó, amiből MXM verziót gyártottak, a GeForce RTX 40-es széria tagjaiból csak kevés MXM formátumú kiadás áll rendelkezésre, és ezek már nem a noteszgépeket, hanem az egybegépeket veszik célba.

Galéria megnyitása

AMD fronton sem jobb a helyzet, az Eurocom esetében a Socket AM4-es tokozásig terjedt a cserélhető processzorral ellátott alaplapok kínálata, ezekben akár RYZEN 9 3950X vagy RYZEN 9 5950X sorozatú csúcsprocesszor is helyet kaphatott. Ezekből a noteszgépekből Socket AM5-ös változatok már nem készültek, ennek oka szintén hasonló, mint az Intel esetében: az AMD is előrukkolt a HX sorozatú processzorokkal, amelyek az asztali processzorok noteszgépekhez optimalizált kiadásait takarják.

Napjainkban már csak olyan megoldások állnak rendelkezésre, mint a Framework noteszgépek, ám ezeknél limitált a bővítési lehetőség, nincs gyártók között átívelő kompatibilitás, de némi bővítési lehetőség azért még maradt. Az Eurocom és a hasonló gyártók egy ideje már nem adtak ki olyan friss noteszgépeket, amelyek asztali processzorfoglalattal rendelkeznek, és ez a jelek szerint azt is jelenti, hogy a processzor és videokártya terén bővíthető nagyteljesítményű noteszgépek kora leáldozóban van. Az ultravékony és ultrakönnyű noteszgépek térhódításának köszönhetően manapság már a rendszermemória, illetve a tárhely bővítésére sincs mód sok esetben, ami nem biztos, hogy jó irány...

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére