Magas üresjárati GPU fogyasztás: az Nvidia javítja a hibát

Az új, 165 Hz-es G-Sync monitorok használatakor üresjáratban indokolatlanul magas fogyasztás jelentkezik, de a hibát rövidesen javítják.

Magas üresjárati GPU fogyasztás: az Nvidia javítja a hibát

A PC Perspective munkatársai néhány hete egy ASUS PG279Q monitor teszteltek, amelynek vizsgálatakor érdekes hibajelenségre bukkantak. Az említett monitort egy GeForce GTX 980 Ti videokártyával felszerelt rendszerre kapcsolva, 120 Hz-nél magasabb képfrissítési rátát alkalmazva azt tapasztalták, hogy a Windows asztalon mérhető üresjárati fogyasztás drámaian megnövekedett – látszólag minden különösebb ok nélkül.

A vizsgálat során normál esetben 75 wattos üresjárati fogyasztás mutatkozott, ám a szóban forgó monitort használva, és a 120 Hz-es képfrissítési rátát túllépve az üresjárati fogyasztás is hatalmas mértékben nőtt – a csúcsérték 200 watt volt. Némi vizsgálódás után kiderült, hogy a fogyasztásnövekedést a GPU órajelének emelkedése okozta: ahogy a 120 Hz-es képfrissítési rátát túllépi a rendszer, a GPU órajele és ezzel együtt a fogyasztás is emelkedésnek indul.

A hibajelenségről tájékoztatták az Nvidia illetékeseit, akik elismerték, valóban problémáról van szó, ami a GPU és a GSYNC modul közötti együttműködést befolyásolja: a GPU magas képfrissítési ráta esetén hibásan módosítja az órajeleket a GSYNC számára. Ez a jelenség a legújabb, 165 Hz-es képfrissítési ráta mellett dolgozó monitorokat érinti.

Az Nvidia egyelőre nem részletezte, pontosan mi okozza a hibát, de a gyártó illetékesei megígérték, a következő driverben már benne lesz a javítás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward