Shop menü

MAGÁRA HARAGÍTOTTA AZ INTERNET NÉPÉT A GOOGLE EGY MI REKLÁMMAL

Az olimpiát felhasználva szerette volna a cég reklámozni a Geminit, de a közönség haragja olyan szintet öltött, hogy inkább leállították a kampányt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Magára haragította az internet népét a Google egy MI reklámmal

Úgy fest, hogy az embereknek már egy kicsit kezd elege lenni a mesterséges intelligenciából. Egyre többen ismerhetik fel a generatív MI térnyerésének árnyoldalát, amire szakértők már több mint egy éve próbálnak rámutatni. Google most belesétált ugyanabba a csapádba, amibe korábban az Apple.

Valószínűleg a legtöbb olvasónk emlékszik arra, hogy az Apple az új generációs iPad Pro bemutatóját követően egy olyan reklámot adott ki, amiben művészeti értékeket, hangszereket és egyéb eszközöket zúztak össze. A cupertinóiak célja az volt, hogy bemutassák, a gigantikus présgépbe pakolt dolgokat képes helyettesíteni, kiváltani egy alig több mint fél centiméter vastag iPad Pro táblagép. A technológia sokoldalúságának ilyen módon történő bemutatása viszont sokaknak nem nyerte el a tetszését.

A Samsung is meglovagolta azt az esetet, és egy „ellenreklámot” készített, amiben azt igyekezett bemutatni, hogyan tudja az emberi kreativitást kiegészítve támogatni a modern technológia. Azt nem tudjuk, hogy a Google is úgy fog-e járni, hogy még egy riválisa is betámadja, de az biztos, hogy pofonba így is sikerült beleszaladnia a vállalatnak.

Most zajlik az olimpia, ezzel vannak tele a hírek jóformán folyamatosan, és a Google szerette volna ezt jól kihasználni. A Gemini mesterséges intelligencia szolgáltatásának akart egy nagyszabású reklámkampányt indítani, aminek az első videója rögtön sokaknál vágta ki a biztosítékot.

A „Dear Sydney,” című reklámban azt látják a nézők, hogy egy fiatal gyermek, aki nagy rajongója futás többféle ágazatában jeleskedő Sydney McLaughlin-Levrone olimpikionnak, a Geminivel ír rajongói levelet. Mint az ismeretes, a chatbotokat hatékonyan lehet arra használni, hogy leveleket fogalmazzanak meg velük, lényegében már az első ilyen szolgáltatások megjelenése óta szokták kiemelni ezt a lehetőséget a vállalatok. Sőt mi több, igazából már az MI berobbanása előtt voltak olyan funkciók, amik segítettek a válaszüzenetek megkomponálását gépi tanulást alkalmazva.

Galéria megnyitása

„Gemini, segíts a lányomnak írni egy levelet, amelyben elmondja Sydney-nek, hogy mennyire inspiráló számára, amit elért” – kéri meg a hirdetésben, az apa a Geminit a segítségre. Majd jön egy rövid videó a kész levél részletével a képernyőn, amit már csak el kell küldeni Sydney McLaughlin-Levrone számára. Az egész mindössze egy perc hosszú, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy sikerüljön a Google-nek megharagítani az internet népét.

Nagyon sokan írtak a hirdetéshez, ahol lehetett hozzászólni, valamint a közösségi médiában is pillanatok alatt megjelentek a kritikák. Az emberek azt sérelmezik, hogy a Gemini a mesterséges intelligenciával megöli az emberek kreativitását, kifejezőképességét. Az emberek szerint a rajongói levélnek szívből kell születnie, szívhez kell szólnia. Onnantól, hogy ezt a generatív MI hozza létre az alapján, amit „tanítottak” neki, elveszik az egész értelme. Komplett elemzések jelentek meg, amiben akár több ezer karakterben foglalkoznak az MI káros hatásával, az egyik ilyen cikk a „Humanity: 0” címet kapta.

Először a Google megpróbálta védeni az álláspontját, de hamar feladta a dolgot, és inkább levette a reklámot. A videó azonban továbbra is elérhető, meghagyta ezt, ahogy korábban az Apple-nél is elérhető maradt a vitatott hirdetés. A vállalat valószínűleg tudja jól, hogy nincs is értelme a törlésnek, mert mostanra úgyis sokan letöltötték, és csak arra várnak, hogy újra megosszák, ha letörölnék a hivatalos csatornáról.

A jelek szerint addig nem gond, ameddig a mesterséges intelligencia a főnöknek ír egy kreatív levelet, amiben megmagyarázza, miért nem tudott bemenni az ember a munkahelyére, de vannak határok, amit nem érdemes átlépni. A fiatalok igen is tanulják meg összeszedni a gondolatukat tiniként, és legyenek képesek megírni egy levelet egy olyan ember számára, akit szeretnek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére