Magabiztosan nyerheti vissza félvezetőpiaci elsőségét az Intel

A Samsungnak nagyon betett a NAND és a DRAM piac gyengélkedése, így most el is bukhatja a trónt.

Magabiztosan nyerheti vissza félvezetőpiaci elsőségét az Intel

A félvezetőpiacon 1993-tól egészen 2016-ig őrizte vezető pozícióját az Intel, vagyis 23 évig volt a piac legnagyobb szereplője, ám 2017-ben és 2018-ban letaszították a trónról: az első helyet a dél-koreai vállalatóriás, a Samsung zsebelhette be. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy a NAND és a DRAM piacon meglehetősen komoly hiány alakult ki, ugyanis a megrendelők sokkal több chipet szerettek volna vásárolni, mint amennyi a gyárakból kijön, így az árak igen komoly emelkedésnek indultak.

Néhány hónapja viszont fordulat következett be, ugyanis a piaci igények csökkentek, a termelés nőtt, valamint a raktárkészletek is egyre csak halmozódtak a NAND és a DRAM piacon, aminek az lett a vége, hogy túlkínálat alakult ki. Ennek mértéke most már akkora, hogy a gyártók profitját is komolyan veszélyezteti, tehát nem maradt más választásuk, el kell halasztaniuk a gyártókapacitás-bővítést. Az új üzemek és gyártósorok építése lelassult, valamint egyéb lépések is történtek annak érdekében, hogy a meredek áresést meg tudják állítani, amelyek meg is hozták a hatásukat: az árcsökkenés ebben a negyedévben lelassul, a következő negyedében azonban már stagnálás, illetve lassú emelkedés kezdődhet meg.

Galéria megnyitása Az IC Insights első negyedéves adatai Érdekesség egyébként, hogy az elmúlt év első negyedévében a Samsung 23%-os előnyben volt az Intellel szemben a piacon, vagyis ennyivel több eladást bonyolított, az idei év első negyedévében azonban már fordult a kocka, így az Intel került 23%-os előnybe, amivel a jelek szerint be is biztosította éves elsőségét.

A Gartner szerint a Samsung teljes árbevételének mintegy 88%-át adják a DRAM piacról származó bevételek, ebben a szegmensben  pedig nem várható akkora javulás, ami megfordíthatja az aktuális állást, így az Intel válhat ismét a világ legnagyobb félvezető-gyártójává.

A DRAMeXchange szerint 2011 óta nem volt akkora csökkenés DRAM árak terén, amekkora az év első negyedévében mutatkozott az előző negyedévhez képest: közel nagyjából 25%-kal estek a szerződéses árak. Ez a Samsung pénzügyi eredményeire is rányomta bélyegét, ugyanis az első negyedév folyamán 13%-os mértékű teljes-árbevétel csökkenés mutatkozott, a profit azonban még ennél is nagyobb mértékben, 60%-kal esett, aminek sem a vezetőség, sem pedig a részvényesek nem örültek.

A DigiTimes információi szerint a második negyedév folyamán növekedhet a memóriamodulok szállítási mutatója, a harmadik negyedévben pedig az árak is elkezdhetnek emelkedni, hiszen az iskolakezdésre rengeteg újdonsággal készülnek a vállalatok, valamint a DIY piac is felpezsdül ebben az időszakban. Az előrejelzés ugyan kedvezőnek tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy az USA és Kína között egyre kiélezettebb kereskedelmi háború zajlik, ami végső soron a piac teljesítményére is negatív hatást gyakorol majd, így hiába a kedvezőbb kilátások, a Samsung akkor sem igazán tudja behozni lemaradását, így az Intel elsőségét egyelőre semmi sem veszélyezteti.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap