MacOS-re több kártékony kódot írtak tavaly, mint Windows-ra

A számok alapján úgy tűnik, a kberbűnözők egyre jobban érdeklődnek a macOS alapú rendszerek iránt, ami nem túl jó hír.

MacOS-re több kártékony kódot írtak tavaly, mint Windows-ra

Sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint a macOS biztonságosabb, mint a Windows, hiszen sokkal kevesebb vírust, illetve egyéb kártékony kódot írnak rá, így a veszély mértéke is sokkal alacsonyabb. Ez a megállapítás néhány éve, illetve 1-2 évtizede még nagyjából igaz is volt, ám azóta a jelek szerint a kiberbűnözők is felfigyeltek az Apple operációs rendszerére, ugyanis egyre több és több vírus, malware, adware, illetve egyéb kártékony kód jelent meg, amelyek kifejezetten a macOS-t támadják.

Erre utal a Malwarebytes lefrissebb jelentése, ami a 2019-es állapotokról ad átfogó képet. Ebből kiderül, hogy a Mac-ek esetében végpontonként, azaz konfigurációnként átlagosan 11 támadásra lehetett számítani az elmúlt év folyamán, míg a Windows alapú számítógépeknél ez az érték csak 5,8 volt.

Galéria megnyitásaEgy fokkal aggasztóbb, hogy a 2018-as helyzethez képest óriási mértékben, mintegy 400%-kal nőtt a macOS-t támadó kártékony kódok, amelyből egyértelműen látszik, hogy a kiberbűnözők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az Apple termékeinek támadására. Fontos azonban hozzátenni, hogy 2019 folyamán a kutatók nagyobb felhasználói bázist láttak, mint egy évvel előtte, ám a végpontokat érintő támadások kalkulációjánál így is az látszott, hogy a Mac-ek 2:1 arányban vezetnek a Windows alapú termékek előtt, már ami a támadások számát illeti.

Az átlagfelhasználókat érők mellett az üzleti felhasználók elleni támadások száma is nőtt 2019 folyamán, méghozzá 13%-kal, ami nem elhanyagolható mérték. Emelkedőben van a zsarolóvírusok aktivitása is, amelyek közül a Ryuk s a Sodinokibi esetében óriási, 543%-os és 820%-os növekmény mutatkozik.

A fentiek mellett egy másik malware csoport terjedése is felgyorsult, ez pedig nem más, mint az adware. Ez a kategória lényegében kéretlen reklámokkal operál, amelyeket agresszív formában, többnyire felugró ablakként tálal a kártékony kód, de egyéb módszerek is ismertek – mind-mind őrületbe kergetheti a felhasználót.

A növekvő veszély miatt érdemes extra védelmi szoftverekben gondolkodni, amelyekkel kiszűrhetőek a kártékony kódok, illetve eleve blokkolhatóak az olyan alkalmazások, amelyek különböző nemkívánatos „extrával” szórják meg az adott rendszert telepítésük után. Ezt a gyakorlatot mind Windows, mind pedig macOS alatt érdemes bevezetni, a fontos fájlokról pedig érdemes offline mentést készíteni, hogy egy esetleges zsarolóvírus-támadás alkalmával a lehető legminimálisabbra csökkentsük a károkozás mértékét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap