Ma landolhat a Beresit a Holdon

Ha sikerül a manőver, Izrael lesz negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely irányított leszállást hajt végre égi kísérőnkön. És a Beresit lehet az első magánfejlesztésű űreszköz, amely egy másik égitesten landol.

Ma landolhat a Beresit a Holdon

Eljött a nagy pillanat: a SpaceIL Beresit nevű űreszköze, amely április 4-én állt Hold körüli pályára, ma este megkísérel leszállni a felszínre. Az űreszköz az elmúlt napokban hajtóműveit rövid időkre beindítva egyre közelebb került az égitesthez. Kedden körkörös, 200 kilométeres pályára állt, majd egy olyan pályára kezdett átállni, amelynek legalacsonyabb pontja a leszállás idején mindössze 15 kilométerre lesz a landolóhelyként kijelölt Mare Serenitatis felett.

Innen elvileg már csak egyszer kell beindítani a hajtóműveket a landolás megkezdéséhez, amely a SpaceIL korábbi nyilakozatai szerint nagyjából 20 percet vesz majd igénybe. A felszín elérése előtti utolsó másodpercekben a fő hajtómű újra bekapcsol majd, hogy lefékezze a Beresitet, és az lágyan ereszkedjen le a Holdra. A jelenlegi tervek szerint a leszállást ma este közép-európai idő szerint 21:05-kor kezdik meg, az erről szóló közvetítés pedig 20 perccel korábban indul.

A leszállóhely kiválasztásánál elsődleges szempont volt a biztonságos leérés biztosítása, így a szakértők egy viszonylag sima, kárterektől és meredek részektől mentes területet szemeltek ki, amelynek topográfiai viszonyai a mellékelt videón láthatók. A Beresit fő tudományos műszere egy magnetométer, amely már jelenleg is működik. A felszínen a holdi mágneses mezőt fogja vizsgálni, így landolóhelyként olyan területet választottak ki a kutatók, ahol a kéreg szokatlanul erősen mágneses.

Az űreszköz felszíni küldetése mindössze 2 napos lesz, a Beresit ezalatt képeket készít a felszínről, illetve magnetométerével méréseket végez. A mérések első köre után a landolóegység a tervek szerint még egyszer begyújtja meghajtóit, hogy egy ugrás után újabb adatokat gyűjtsön be, illetve demonstrálja, hogy a holdi helyváltoztatás ezen módja kivitelezhető és más küldetések során is használható lehet.

Ha a leszállás sikerül, a SpaceIL lesz az első magáncég, amely egy másik égitest felszínére juttat űreszközt. A Beresitet eredetileg a Google Lunar X Prize keretében kezdte fejleszteni a cég, és bár a versenyt végül anélkül fújták le, hogy bármelyik pályázó elért volna az égitestre, az XPRIZE Alapítvány március végén bejelentette, hogy ha a Beresit leszáll, 1 millió dolláros jutalmat folyósítanak a cégnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap