Shop menü

M2-ES ALAPOKON, MAGSAFE PORTTAL ÉRKEZIK A LEGÚJABB APPLE MACBOOK AIR

Az M2-es chip maximum 8 processzormaggal és maximum 10 GPU maggal érkezik, csak úgy, mint az előző generációs modell, de így is érezhető sebességnövekedést hoz. Ezzel egy időben a notebook házán is változtattak egy picit.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
M2-es alapokon, MagSafe porttal érkezik a legújabb Apple MacBook Air

Az Apple bemutatta legújabb MacBook Air noteszgépét, amely immár nem M1, hanem a következő generációt képviselő M2 SoC egységgel rendelkezik, ennek köszönhetően mind CPU-, mind pedig GPU-teljesítmény tekintetében gyorsult, valamint a ház dizájnját is átalakították egy kissé, így már nem a klasszikus elvékonyított formavilág köszön vissza a fotókról.

Galéria megnyitása

Az új MacBook Air egységesen 11 milliméter vastag házat kapott, míg a korábbi modell esetében a legvastagabb pont 16 milliméteres volt. A változásnak köszönhetően a ház űrtartalma összességében 20%-kal csökkent, azaz kompaktabb lett az újdonság, ráadásul a tömegét is sikerült csökkenteni, igaz, nem túl nagy mértékben, csak néhány grammal, így az újdonság 1225 gramm körüli tömeggel érkezik a korábbi 1271 gramm helyett.

Vékonyabb lett a kijelző körüli keret is, amelynek köszönhetően a 13,3 hüvelykes képátlójú kijelző helyett immár 13,6 hüvelykes panelt alkalmaztak. A 10-bites kijelző 500 nit maximális fényerősséggel bír, natív felbontása 2560 x 1664 pixel, alapját pedig természetesen IPS technológia adja. A kijelző felső részére egy webkamera-sziget is került, ami most már nem 720p-s hanem 1080p-s szenzorral dolgozik, valamint gyenge megvilágítás mellett is kétszer jobban teljesít, mint a korábbi modell.

Galéria megnyitása

A legnagyobb különlegesség az, hogy a friss MacBook Air fedélzetén immár M2-es SoC dolgozik, ami 25%-kal több tranzisztorból épül fel, mint az M1, azaz összesen 20 milliárd tranzisztor alkotja. A megosztott memória maximum 24 GB lehet, a memória-sávszélesség pedig a 100 GB/s értéket képvisel. Magok tekintetében ugyanaz a felépítés maradt, amit az M1 esetében már megszokhattunk, vagyis 4 nagy teljesítményű, valamint 4 energiahatékonyságra hangolt maggal rendelkezik a dizájn.

A teljesítményre hangolt processzormagok 16 MB-nyi megosztott gyorsítótárat kaptak, míg az energiahatékony processzormagok 4 MB-nyi gyorsítótárral rendelkeznek. Ezzel egy időben emelkedtek az órajelek is, miközben a fogyasztást is megfelelő keretek közé szorították, így összességében 18%-kal nőtt a processzorteljesítmény, a 8 helyett pedig maximum 10 maggal rendelkező iGPU pedig akár 35%-os gyorsulásra is képes. Mindezt úgy sikerült kivitelezni, hogy közben a passzív hűtés is megmaradt.

Galéria megnyitása

Az M2-es chip jóvoltából az új MacBook Air noteszgépek akár 20%-kal gyorsabban dolgozzák fel a képszűrőket, mint az M1 alapú megoldások, videószerkesztés alkalmával pedig akár 38%-kal is gyorsabbak lehetnek. Hogy mindezek mellet miként alakul az akkumulátoros üzemidő? Az Apple szerint ugyanúgy elég egy egész napra egyetlen teljes akkumulátortöltés, azaz 18 órás üzemidőre számíthatunk. CPU- és iGPU-intenzív alkalmazások esetén ez a szám persze jelentősen csökkenhet, de az első tesztekből majd úgyis kiderül, mennyire.

Akkumulátor terén egyébként van lehetőség egy 67 W-os gyorstöltő adapter alkalmazására, amelynek köszönhetően 0%-ról 50%-ra mindössze 30 perc alatt feltölthető az energiaforrás. Ezzel együtt kétportos töltőt is kínál az Apple, amellyel egyszerre akár két darab USB-C portos eszköz is feltölthető. Extraként a MacBook Air is megkapta a mágneses MagSafe töltőportot, ami a 14- és 16-hüvelykes modellekről már ismerős lehet, és régebben is sokáig a kínálat részét képezte a noteszgépeknél.

Galéria megnyitása

Az új MacBook Air alap esetben 8 GB-nyi memóriával és 256 GB-os SSD-vel érkezik, tartalmaz 802.11ax Wi-Fi vezérlőt, valamint Bluetooth 5.0 támogatást, a megfelelő hangzásról összesen négy hangszóróval gondoskodik, valamint három beépített mikrofont is tartalmaz a rendszer. A billentyűzet háttérvilágítással érkezik és Force Touch érintőpadot is kapunk. A csatlakozók között egy MagSafe töltőport, egy 3,5 milliméteres audió port, valamint két darab Thunderbolt 4-es csatlakozó sorakozik.

Az 1199 dolláros alapmodell nyolc processzormaggal és nyolc GPU maggal érkezik. 1499 dollárért már megkapjuk a tízmagos iGPU-t, az SSD adattároló kapacitása pedig 256 GB-ról 512 GB-ra emelkedik. A nyolcmagos iGPU-val rendelkező modellhez 30 W-os USB-C töltőt kapunk, míg a 10 magos iGPU-t használó kiadáshoz már egy 35 W-os, két darab USB-C porttal ellátott töltő jár. Mindkét esetben a csomag részét képezi egy 2 méteres USB-C kábel, amelynek a másik végén MagSafe 3 csatlakozó található.

Az M2-es chippel ellátott MacBook Air megjelenésére július folyamán számíthatunk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére