M.2-es kártyára került egy speciális Intel Ice Lake processzor

Az Ice Lake-U processzort alaposan átalakították annak érdekében, hogy a gépi tanulás dedukciós folyamatát hatékonyan gyorsítsa.

M.2-es kártyára került egy speciális Intel Ice Lake processzor

Az Intel egy speciális, M.2-es bővítőkártya formájában érkező gyorsítókártyát mutatott be egy izraeli rendezvényen, amelynek az IDC (Israeli Developement Center) adott helyet. A szóban forgó bővítőkártya a gépi tanulás bizonyos folyamatainak hardveres gyorsításához készült, alapját pedig egy 10 nm-es csíkszélességgel készülő Ice Lake-U processzor adja, amit alaposan átalakítottak annak érdekében, hogy a célterületen ütőképes teljesítményt nyújthasson.

Galéria megnyitása Az Ice Lake-U lapka (Fotó: Tom's Hardware A technikai részletekkel kapcsolatban sajnos nem voltak túl bőbeszédűek az Intel illetékesei, ám így is kiderült némi érdekesség a Nervana Neural Network Processor for Inference névre keresztelt újdonsággal kapcsolatban.

A fejlesztőcsapat az Ice Lake-U processzor esetében a processzormagokat megtartotta, igaz, azt nem árulták el, pontosan hány darab teljesít szolgálatot a fedélzeten, ám az Intel egyik szakembere, Oren Gershon elejtett egy megjegyzést, amelyből arra lehet következtetni, hogy a négyből csak két processzormag maradt a tokozáson belül. A másik két processzormag helyét DSP motorok, illetve speciálisan erre a célra tervezett AI motor vette át, viszont az extra komponensek miatt az iGPU-t, valamint a kijelző-vezérlő blokkot is eltávolították a lapkáról. A platformvezérlő hub, azaz a PCH ezzel szemben megmaradt, annak ugyanis fontos szerepet szántak.

A Sunny Cove processzormagokat használó lapka a Gen11 iGPU erős memória-alrendszerét továbbra is használhatja, ám a klasszikus EU tömbök helyét módosított EU tömbök, illetve egyedi logikai áramkörök vehették át – arról egyelőre nem beszélt az Intel, hogy pontosan hogyan épül fel a hardver.

Az illetékesek szerint az M.2-es kártya hasonló TDP tartományban dolgozik, mint az Ice Lake-U processzorok, azaz 28 W a maximális TDP értéke, ám mivel az M.2-es slot jellemzően 15 W-os TDP limittel rendelkezik, így ez a kártya az alaplapi slotokban limitált teljesítmény mellett dolgozhat, PCI Express 3.0 x16-os adapterkártyára szerelve viszont már a maximális teljesítmény is elérhetővé válhat.

Galéria megnyitása Fotó: Tom's Hardware Az M.2-es formátumú gyorsítókártya elsődleges feladata az lesz, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos, kevesebb erőforrást igénylő munkafolyamatokat átvegye az adott rendszer fő processzorától – lényegében a dedukcióval kapcsolatos feladatok futtatására készült a termék, így ezen a téren kaphat szerepet. A főként szerverekbe szánt kiegészítő mellé megfelelő szoftverkörnyezet is jár majd, ami segíthet a dedukcióval kapcsolatos feladatok elosztásában. Mivel a kártyán dolgozó Ice Lake-U lapka platformvezérlő hubja is megmaradt, így a szett egy kompakt rendszert képvisel, ami könnyedén, önállóan hozzáférhet az adatokhoz, amelyeket fel kell dolgozni. Ez újabb terhet vesz le a Xeon processzor válláról, ugyanis nem kell külön adatokat mozgatni a gyorsítókártya kiszolgálására, illetve nem kell megszakítani az aktuális munkafolyamatot.

Az x86-os processzormagok DL Boost funkciója, ami az AVX-512 utasításkészletet használja a teljesítmény növeléséhez, szinte bármilyen AI munkafolyamat kiszolgálására képes, azokéra is, amelyekhez nem ideálisak a DSP motorok, illetve az AI motorok. A gyorsítókártya támogatja a fontosabb szabványos programozási nyelveket is, így a TensorFlow és a PyTorch egyaránt használható vele, plusz sok egyéb más megoldás is, amelyekhez legrosszabb esetben is csak minimális módosításokat kell használni.

Galéria megnyitása
Fotó: Tom's Hardware

A PCI Express 3.0 x4-es slot láttán azt gondolhatnánk, hogy a gyorsítókártya sávszélesség-limittel küzd majd, ám erről szó sincs: az Intel szerint a szóban forgó munkafolyamatok inkább számítás-intenzívek, így a PCI Express 3.0 x4-es slot adatátviteli sávszélessége bőven elég lesz hozzájuk.

Érdekesség, hogy az NNP-I meglehetősen komoly hatékonysággal dolgozik, azaz a grafikus processzorokhoz és a klasszikus processzorokhoz képest több nagyságrenddel hatékonyabb, ami igen jól hangzik – ebből főként a felhőszolgáltatásokat nyújtó vállalatok profitálhatnak majd.

Arról egyelőre nem esett szó, pontosan milyen teljesítményre képes az új gyorsítókártya. de annyi már kiderült, hogy az első mintapéldányokat éppen szállítják a partnerek számára. Köztük van a Facebook is, aki meghatározó partnernek minősült a fejlesztés során, így a Glo fordító is kompatibilis az új eszközzel. Az új gyorsítókártya sorozatgyártása még idén megkezdődhet, további részletek azonban majd csak később érkeznek vele kapcsolatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap