Logitech Z-10 - tökéletes hangzás borsos áron

Első ránézésre szuper, jó a kinézete, remekül szól, másodjára viszont apró hibák. Nagyjából így lehetne jellemezni a Logitech Z-10 hangfalpárt, amit meg is próbálok tenni e cikk keretében.

Logitech Z-10 - tökéletes hangzás borsos áron

Bevezető a Logitech Z-10 világába

Első ránézésre szuper, jó a kinézete, jó a hangja, másodjára viszont apró hibák. Nagyjából így lehetne jellemezni a Logitech Z-10 hangfalpárt, amit meg is próbálok tenni e cikk keretében.

A hangfalpár - ugyebár sztereó rendszerről beszélünk - hatalmas dobozában sokminden lapul a konkrét hangszórókon kívül. Kézikönyv, cd-lemez, ez ugyebár alapvető feltétel. Van benne még két vezeték is, az egyik arra szolgál, hogy USB-kivezetés segítségével a számítógéphez csatlakoztassuk a hangszórót. Azért USB, mert nemcsak a hang "jön át rajta", hanem az LCD appletek által kért adatok, idő, dátum, processzorhasználat stb. A másik kábel ennél egyszerűbb, ha mondjuk van egy MP3-lejátszónk, akkor a kivezetésére ráköthetjük a hangfalat, így egy kicsit nagyobb hangerővel hallgathatjuk a hordozható zenelejátszónkon tárolt számokat. Nagy figyelmesség a Logitech részéről, hogy csomagoltak mellé egy kis törlőkendőt, ugyanis a hangszóró használatának módja miatt biztosan előfordul, hogy néha a kelleténél zsírosabb kézzel akarjuk fentebb állítani a hangerőt, és így egy egyedi nyomot hagyunk magunk után, ami egy idő után már nem lesz esztétikus. Piros pont a Logitechnek.

Előnyök és újítások

Sok újítás van a Z-10-ben, ami mindenféleképpen érdemel egy pár szót. A két legszembetűnőbb dolog az LCD-kijelző, valamint az érintőgombok. Nézzük meg őket egyesével.

LCD-kijelző

Hasonló, mint amit a Logitech G-15-nél láthattunk. Ugyanazok az appletek, ugyanaz a meghajtóprogram. Mivel ezt már boncolgattam előző cikkemben, és ott hasznosnak találtam, akkor ez esetben sem lesz ez másként. Ahelyett, hogy itt leírnám, inkább utalok rá, hogyha valaki komolyabban kezdeni szeretne valamit az LCD-kijelzővel, az nézze meg a Logitech G11 és G15 című cikkemet.

Érintőgombok

Sokat gondolkodtam azon, hogy ez most előny, hasznos dolog, avagy hátrány, csak nehezíti a kezelést. Úgy döntöttem, hogy mindkét helyre tartozik. Konkrétan mi a jó benne? Szerintem ki kellene próbálni mindenkinek, hogy elmondhassa róla a véleményét. Valakinek tetszik, van aki pénzkidobásnak veszi. Szerintem sok lehetőség van benne, de az ördög a részletekben rejtőzik, amit a hátrányok résznél részletesen le fogok írni.

Hangzás

Mindenképpen dicséretes. Nem hiába állítja a Logitech, hogy stúdió minőségű, nem állnak messze a valóságtól. Amilyen kicsi, olyan erős. Nagyon jól szól a basszus, valamint a magas hangok is. Számokban kifejezve: egy 2,5 cm átmérőjű hangszóró, ami a magas hangokat szolgáltatja, és egy 7,6 cm-es mélyhangszóró összesen 30 W-nyi teljesítményt szolgáltat. E tekintetben csillagos ötös.

Bemenetek

Lehet rá fejhallgatót dugni, ez alapvető. Ha van MP3-lejátszónk, avagy CD-lejátszónk, akkor azt is rá lehet kötni nagyobb hangzás végett.

Háttérvilágítás

A gombok, valamint az LCD-kijelző is narancssárga háttérvilágítással van ellátva, hogy sötétben is könnyen eligazodjunk rajta. Hogy élőben hogy működik, azt a következő kép illusztrálja:

Hátrányok

Mivel semmi sem tökéletes, ezért pár bosszantó dolog akad a Z-10-ben, és ezeket sem szabad kihagyni a tesztből. Ezeket is sorban számba veszem a tisztább látás miatt.

[bold]Érintőgombok

[/bold]Egyik gombnál kicsit közelebb kell tenni az ujjunkat mint a másiknál, valamint ha lefagyott a gép, akkor nem reagál. Az utolsó dolog nagyon bosszantó tud lenni, főleg ha nagyon hangos állásban van és beakadt lemezjátszót játszik a gépünk, akkor könnyen megsüketűlhetük. Továbbá nem lehet azonnal lehalkítani ha szeretnénk. Persze, ott van az elnémító gomb, de akkoris szerintem sokkal egyszerűbb, ha van egy tekerő, és egyszerűen csak lentebb tekerjük. Ízlések és pofonok, lehet hogy csak rossz tesztelő vagyok ilyen dolgokhoz.

Ár

Most elérkeztünk ahhoz a részhez, ami ma Magyarországon kizáró ok lehet egy tökéletes termék megvétele esetén. Bizony, ez a piac nagyon árérzékeny, és mivel a Z-10 ára 30 000 forint körül mozog, ezért kétséges, hogy ezt a mi piacunkra szánta a Logitech. Mindenesetre aki minőségi, extrákkal ellátott, jó hangzású terméket kíván vásárolni, és nem sajnálja rá a pénzt, annak ajánlom a Logitech Z-10 hangszórópárját.

Még egy gond, hogyha működik a hangszórópár, akkor nem lehet használni az alaplapon lévő hagyományos mikrofon bementet és hangszóró kimenetet. Ez szintén probléma.

Értékelés, avagy megéri-e a pénzét a Z-10

Összességében sikerült egy elég jó hangszórópárt összedobnia a Logitechnek. Tele újításokkal, azonban még látszik, hogy nincs teljesen kiforrva.

Mint mondtam, aki nem sajnálja a pénzt egy minőségi, sok extrával ellátott hardverre, annak erősen ajánlott. A többiek meg fontolják meg a vételét. Karácsonyi ajándéknak például tökéletes.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward