Logitech G51

Logitech G51

I. Külsőségek

Egy 5.1-es hangszórókészlettől ma joggal várjuk el, hogy egy mozi hang-élményét nyújtsa a szobánkban, halljuk, ha lövöldözés közben valaki hátulról közelít és nem utolsó sorban zenét is szeretnénk hallgatni rajta valamilyen térhangzást biztosítva - természetesen mindezt egy számítógépre csatlakoztatva. Meglátjuk, hogy a Logitech a kimondottan térhangzású játékokat támogató hangrendszere megfelel-e valamennyi elvárásunknak – figyelembe véve 39 ezer forintos vételárát.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

[bold]Csomagolás

[/bold]

A Logitech barna kartondoboza egy újabb, színes dobozt tartalmaz, amely büszkén hirdeti, hogy egy G51-est fogunk találni benne. A már megszokott módon viszonylag kevés helyre zsúfolták a hangrendszert : a hangszórók, mélynyomó, vezérlőegység és a kellékek ötletes elhelyezésének hála, levegőt szinte egyáltalán nem találni a dobozban. A csomag védelméről sajnos csak nejlon zacskók gondoskodnak, melyek a portól tökéletesen megvédik még a vezetékeket is, mivel egyenként becsomagoltak mindent, viszont szállítani óvatosan kell, ugyanis hungarocell nem rögzíti a tárgyakat. Kapunk még egy telepítési útmutatót, színkódolt jack kábel köteget, két fajta hálózati kábelt és 2 év korlátozott jótállást a gyártótól.

Galéria megnyitása

[bold]Kinézet

[/bold]

A hangszórórendszer öt egyforma magassugárzót és egy bass-reflex kialakítású mélynyomót tartalmaz, utóbbiban található az erősítő. A center talpát az oldalára szerelték, így vízszintes helyzetben látja el feladatát, más különbséget nem véltünk felfedezni a többihez képest. A hosszúkás gömbölyded hangszórók ízlés kérdése, mennyire sikerültek tetszetősre, viszont a levehető hangszóróselyemtől olyan érzésünk támad, hogy komoly készülékkel van dolgunk.

Galéria megnyitása

A centert leszámítva mindegyikük fixen felcsavarozott talppal rendelkezik, így 45 fokban felfelé néznek, előbbi állítható, ami nagyon hasznosnak bizonyult, kár, hogy csak neki jutott ez a kiváltság. A mélyláda elején a reflex nyílás körül található dísz követi a szatellitek stílusjegyeit, ezt leszámítva egy átlagos négy talpon álló téglatest.

Galéria megnyitása

Az egész rendszer fekete-bézs színben érkezik, de ha nem nyerte volna el tetszésünket, egyedivé tehetjük a Logitech oldaláról letölthető, éppen szabadalmaztatás alatt álló szoftverével. Az ötletük, hogy egy meglévő képből nyomtassunk a szatellitekre borítót, de ha nincs saját elképzelésünk, akkor választhatunk az előre elkészített fóliák közül is. Érdekes elgondolás, mindenesetre eddig még ilyennel nem találkozhattunk.

Galéria megnyitása

II. Kezelőszervek és elhelyezés

[bold]Kezelőszervek

[/bold]

Az összeszerelés nagyon könnyen megy, a színkód segítségével csatlakoztatjuk a hangszórókat, a tápkábel helyét pedig nem lehet eltéveszteni (csak arra ügyeljük, hogy a villásdugós csatlakozót használjuk, ugyanis mellékelik az amerikai szabványú hálózati csatlakozót is, nem mintha tudnánk hova dugni).

Galéria megnyitása

Nagyon ötletesnek találjuk, hogy a vezetékekhez rövid tépőzárak tartoznak ezzel megkönnyítve az összehajtogatást, ha később el akarjuk pakolni hangrendszerünket. A bemeneti jel ideális esetben egy 4 darabos analóg 3,5 mm-es jack csatlakozókkal ellátott vezetéken keresztül érkezik a hangkártyánkból, ha csak sztereo jellel rendelkezünk ez sem probléma, később kiderül, hogy miért. A vezetéket mellékelik, szintén színkóddal van ellátva.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Egy másik, csak sztereo bemenet biztosítja videomagnó, dvd lejátszó vagy bármely RCA csatlakozójú készülék használatát. Sajnos digitális bemenetet nem találunk: sem optikait, sem koaxiálisat.

A vezérlést egy különálló gumírozott talpú, nehezített dobozkával oldották meg, amit 15 tűs csatlakozójával egyesítünk a mélynyomóval így viszonylag messziről irányíthatjuk rendszerünket - sajnos vezetéken keresztül, de ha közel ülünk hozzá, ez nem jelent kényelmetlenséget. Rajta találunk meg minden funkciót, szerencsére a mélynyomó hátulján semmit nem kell állítani. A ki-, bekapcsoló, különálló némító gomb és a hangerő szabályozó gombokon kívül lehetőségünk van a mélysugárzó, center és a surround hangerejének állítására, sajnos a mélyhez sokszor szükséges szabályozható keresztváltót nem kapjuk meg, ez ugyanis fixen van beállítva. A szintén némítható mikrofon csatlakozó, valamint a fejhallgató csatlakozója (mindkettő 3,5 mm-es jack) egymás mellett kapott helyet, utóbbi használatakor elnémul a rendszer, ahogy az várható.

Galéria megnyitása

A végére hagytuk azt a funkciót, amit valószínűleg a legtöbbször fogunk használni, ez pedig a térhangzás gomb. Segítségével kiválaszthatjuk, hogy a bejövő jel érintetlenül szóljon vagy használja a saját térhangzás mátrix programját, ezen belül is 2 mód közül választhatunk.

Galéria megnyitása

[bold]Elhelyezés

[/bold]A frontok elhelyezése a tv állványon célszerű, ha pedig a számítógép része lesz, akkor lehetőleg minél szélesebben helyezzük el az asztalon. Stabilitásuk megfelelő, még véletlenül sem akarnak felborulni. A center külön dicséretet érdemel, ugyanis a hangszóró alján található támaszték és talpának segítségével a tv vagy a monitor tetejére csíptethetjük, ami meglehetősen stabilan tartja a kis dobozkát.

Galéria megnyitása

A surround, vagyis hátsó magassugárzók a frontokénál hosszabb, 5 méteres vezetékeket kaptak, ez elegendő ahhoz, hogy megfelelő távolságból érkezzenek a hangok.

Mindegyik hangszóró talpának kicsavarozásával és elfordításával falra szerelhetővé válik, így talán könnyebb az elhelyezés, nincs szükség bútoraink átrendezésére, ugyanis elég, ha egy szög áll ki a falból, arra is ráakaszthatjuk őket. Nem utolsó szempont a megnövekedett tér, amit nyerhetünk vele, sajnos a szobánk oldalfalához már nem elég hosszú egyik vezeték sem, tehát be kell érnünk ennyivel, vagy hosszabbítást kell alkalmazni.

Utolsó és sokak számára legfontosabb alkotóeleme a rendszernek a mélynyomó. Igyekezzünk legalább 30-40 cm-re helyezni a falaktól, ha ez nem lehetséges legalább ne asztal alá vagy sarokba tegyünk, különben kellemetlenül felerősödik a búgó hangzás, ami bármely más mélysugárzóra is igaz. Arról sajnos nem kapunk információt, hogy mágnesesen árnyékoltak-e a hangszórók, bár LCD tv vagy monitor használata mellett ez már nem szempont.

Galéria megnyitása

III. Használat közben

[bold]Használat

[/bold]

A vezérlő 7 darab kellően látható, de nem zavaró narancssárgán világító rovátkával tájékoztat arról, mekkora hangerővel szól éppen. A level gomb nyomkodásával a mély, surround és center erősségéről tájékozódhatunk, a hangerő szabályozóval pedig állíthatjuk is őket (értelemszerűen, minél messzebb ülünk a hátsó hangszóróktól annál hangosabba kell állítani). A méllyel óvatosan bánjunk, mert igen hangos tud lenni és a túlzott mélyhang elnyomja a többi hasznos információt. Az éppen világító lámpácskák szomszédjai is gyengén világítanak, de ez csak apró pontatlanság, ettől még ugyanolyan jól használható, mintha minden rovátka külön izzót kapott volna (nyílván így olcsóbb volt kivitelezni).

Az 5 cm átmérőjű szatellitek a kategóriában megszokott préselt papír membránú, szélessávú hangsugárzókat használnak, méghozzá egy utas kivitelben, utóbbit FDD2 technológiának hívja a gyártó. Erre nagy hangsúlyt fektet, ugyanis állítása szerint kétutas kivitelben (tehát egy magas és egy középsugárzó használatakor) közelről hallgatva egyenetlen hangzást kapunk, a fejünk mozgásával szinte csak közép vagy csak magas hangokat hallanánk. Ezt meg tudjuk erősíteni, valóban egyenletesen szólnak. A 13 cm-es mély membrán lefelé sugároz, így jobban tudunk koncentrálni a reflex nyílásból jövő hangokra, melyek szemből hallhatóak. Kikapcsolt állapotban szerencsére nem tapasztalunk semmilyen nemkívánatos zúgást.

Galéria megnyitása
[bold]

Játék

[/bold]

Játék során jól jön a kimondottan nagy teljesítményű mélysugárzó, átérezzük vele a nagy erejű robbanásokat, bár ez egy idő után unalmas lehet, ugyanis azon vesszük észre magunkat, hogy fokozatosan visszavesszük a mély hangerejét egészen 4/7-es szintig (a hét rovátka közül a negyedikig). Ennek nem a gyenge hangminőség az oka (ugyanis egyáltalán nem zavaró, sőt kimondottan kellemes mélyei vannak, amit valószínű a kategóriájában jó minőségű erősítőnek köszönhet), hanem az a tény, hogy elnyomja a többi hangot és nem csak a mélyekre vagyunk kíváncsiak.

Ha csak sztereo hanggal tudunk gazdálkodni, nem baj, ugyanis a meglepően jóra sikerült Matrix mód bekapcsolásával 2 csatornás jelből 5.1-es hangzás hozható létre. Játék közben tehát a Matrix Game mód javasolt, ezzel erőteljes térhangzás effektekhez és extra mélyhang kiemeléshez juthatunk. Nekünk nagyon tetszett. Amelyik játék támogatja valamelyik térhangzási szabványt (pl. EAX) azzal a Matrix mód bekapcsolása nélkül is játszhatunk.

[bold]Zene

[/bold]

Egy újabb örömhír a zenerajongóknak, ugyanis a második térhangzási módot Matrix Music névre keresztelték, nem véletlenül. Léteznek már zenei DVD-k és hatcsatornás wma fájlok is, de legtöbbünk mégis valamilyen tömörített, hagyományos sztereo zenéket hallgatunk. Érdemes tehát átkapcsolni Game módból, mivel a surround csatornák kisebb intenzitással szólalnak meg, aminek azért örülünk, mert a térhangzás effekt nagy mértékben hallhatóvá teszi a rossz minőségű mp3-unk hibáit. Próbálkozhatunk a játék-móddal is, de csak ha kiváló a zenénk minősége. Mindkét módban érdemes a centert teljesen lehalkítani, hogy tágabb teret kapjunk.

Kedvenc számainkkal próbára tettük, hogy mire képes a G51.

[italic]Mindenekelőtt tisztáznunk kell a tesztelés során megkülönböztetett műfajokat. Nem szeretnénk alkategóriákba bonyolódni ezért egyszerűen három kategóriára osztottuk zenéinket.

[/italic]Techno/trance: minden, ami nem hangszeres vagy csak hangszereket utánzó effekteket használ. Rock: itt már hangszerrel sokkal gyakrabban találkozunk, de akadnak digitális effektek illetve a hangot torzító vagy más módon befolyásoló jelenségek is. Jazz/komolyzene: szigorúan csak hangszereket alkalmaz, ahol különösen nagy a jelentősége, hogy ezt minél pontosabban, élethűen tegye.[italic]

Techno/trance: [/italic]

Scooter : Space Cowboy felvétele megköveteli az erőteljes mélyeket, így ennek tökéletesen eleget tud tenni, igazi diszkó hatást érhetünk el vele, nemcsak az ablakok remegnek, hanem a szekrényen lévő tárgyak is kezdenek elindulni. Akár 100%-os subwoofer szintet is beállíthatunk (bár ez függ a bemeneti jel erősségétől is), ugyanis nem hallani torzítást. Szép munka.

Haddaway: What is Love: Mivel átütő mélyek nem hallhatóak ebben a számban nem remegnek a falak, viszont zavaró doboz hangzást sem tapasztalunk, bár egy szabályozható keresztváltó jól jött volna, hátha valaki nem kedveli a 100 és 300 Hz közötti tartományt, így ezt teljesen megszűntethetné vele és nem kellene szoftveres ekvalizert használnia.

Mivel ilyen zenéknél a precíz megszólalás egyáltalán nem fontos, a leadott mély mennyisége viszont annál inkább, a mélyláda megfelelő elhelyezése mellett kimondottan ajánljuk ebben a stílusban. A Matrix Music mód pedig csak hab a tortán, sokkal nagyobb élményben lehet részünk, mintha nélküle hallgatnánk.[italic]

Rock: [/italic]

Light This City: Facing The Thousand című dala megfelelően széles sztereó képpel szólal meg, a részletek a kategóriának megfelelően hallhatóak. Ennél a számnál nem lehet megállni, hogy ne tekerjük fel a subwoofer hangerejét, az eredmény: a dobok kissé összemosódnak, de a kategóriában megfelelő.

Red Hot Chili Peppers : Snow esetében hasonló érzés fog el minket: nem túl részletező hangzás, de ettől még kellemes zenehallgatásban lehet részünk köszönhetően a zenei térhangzás módnak.[italic]

Jazz/komolyzene:[/italic]

Diana Krall: Almost Blue felvétele közben észrevesszük, hogy a mélynyomó meglepően precíz, viszont a cintányér mosott, a hangszerek korlátozott mértékben emlékeztetnek eredeti hangjukra.

Kíváncsiságból kipróbáltunk rajta komolyzenét is, szerintünk nem erre találták ki a G51-et.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy megfelelő minőségű hangkártya mellett a szatellitek szép énekhangot produkálnak, tisztaságuk a kategóriának megfelelő, viszont a kimondottan felső tartományra kitalált magassugárzók hiánya zenehallgatás közben érezhető (játék közben ezt nem vettük észre). A mélynyomót ajánlott 2/3 vagy 3/7 állásban használni, csak kiegészítése legyen a kis hangszóróknak, különben elnyomja őket és csak mély dörmögés lesz az eredmény. Még egyszer kiemelnénk a minőségi hangkártya fontosságát, ugyanis anélkül felesleges komolyabb hangrendszerért pénzt kiadni, tehát legalább egy olyan hangkártyával rendelkezzünk, mint például a "SB Live!".

[bold]Film

[/bold]A valódi 5.1-es hangzáshoz szükségünk van egy Dolby Digital dekóderre ami lehet egy szoftver vagy egy hangkártyába épített célhardver. Ha ilyenünk nincs vagy a film hangja csak sztereo, akkor még mindig használhatjuk a Matrix módot, ebből a Game sokkal hatásosabbnak érződik. Mivel a surround hangszórókból jövő effektek hirtelen szólalnak meg ez néha ijesztő, de ez teszi elvezetessé a film megtekintését, csakúgy mintha moziban lennénk.

A mélynyomót bátran lehet használni, torzításnak semmi jele. Az enyhén öblös hangzás filmek közben inkább előny, mint hátrány.

A centert akár teljes hangerőn hagyhatjuk, ugyanis nem zavaró, ha értjük a párbeszédeket, sőt, sokszor kellemetlenül halk beszédű filmeknél ez különösen jól jöhet.

IV. Szőrszálhasogatás és ítélet

[bold]Hangtartomány

[/bold]

A megszólaltatott hangtartományt a Test Tone Generator nevezetű segédprogram és saját fülünk segítségével sikerült kideríteni.

Galéria megnyitása

Szatellitek: a magas tartomány kereken 17 KHz-ig terjed, efölött nem hajlandó megszólalni. Lefelé haladva egészen 250 Hz-ig egyenletes hangerővel szól a program által generált szinusz hullámunk, mélyebbre menvén folyamatosan halkul egészen 80 Hz-ig. Ebben a szakaszban fokozatosan veszi át a szerepet a mélyláda, majd 80 Hz-nél teljesen elnémul.

Mélynyomó: 1400-150 Hz közti tartományban lefelé haladva egyre intenzívebb hangerővel szólal meg, a gyár szerint a váltófrekvenciája fix 150 Hz, amit tapasztalhatunk is: 150-28Hz között egyenletes erővel szólal meg a készülék. Egy apró észrevétel, hogy 60-50Hz-es intervallumban szinte elhalkul, nem tudjuk ez szándékos-e, vagy csak a doboz kialakításából fakad, mindenesetre zenehallgatás és játék közben nem zavart a hiánya. A legmélyebb frekvencia, amit egy átlagos használat melletti hangerőnél mértünk 28 Hz volt, ami szép teljesítmény.

A mélynyomó mondhatjuk, hogy megfelelően lett összehangolva a szatellitekkel, kellően egészíti ki a hiányzó mélytartományt, igaz mi jobban szeretjük a kevésbé öblös hangzást, vagyis elég lett volna, ha csak a legmélyebb frekvenciákat sugározná le, de ez a szubláda erejének csökkentésével könnyen orvosolható.

Fontosabb specifikációk:

•  Teljes effektív teljesítmény: 155 W.

        Ebből magashangsugárzók:  4 x 20 W effektív (8 ohm 1 kHz-en, 10% THT),

        Középső hangszóró: 19 W effektív (8 ohm 1 kHz-en, 10% THT),

        Mélynyomó: 56 W effektív (2 ohm 100 Hz-en, 10% THT)

•  Összesített csúcsteljesítmény: 310 W

•  Frekvenciaátvitel: 36 Hz – 20 kHz

•  Mélynyomó váltófrekvenciája: 150 Hz

•  Hangsugárzók:

        Magashangsugárzók: 2 darab 5,1 cm-es lézerhangolású hangsugárzó

        Mélynyomó: 13,3 cm átmérőjű, nagy kilengésű, lefelé irányított hangsugárzó

•  Hangszórók mérete (magasság x szélesség x mélység)

        Magashangsugárzók: 10,7 x 14,2 x 21,6 cm

        Középső hangsugárzó: 20,3 x 9,9 x 14,2 cm

        Mélynyomó: 19,6 x 26,4 x 33,3 cm

        Vezérlőegység: 14,5 x 8,6 x 4,6 cm

•  Hangdoboz: Nagy pontosságú, reflexnyílású mélynyomóláda

•  Bemenetek: 6 csatornás közvetlen, sztereó RCA

•  Vezérlőegység: csúszásmentes szilikontalpak, fő hangerőszabályzó, mélynyomó, középső csatorna és térhatás beállítása, Matrix üzemmód zenéhez és játékhoz, kettős némítási funkció a játékhang és a mikrofon külön-külön való némításához, mikrofon- és fejhallgató-csatlakozó (mikrofonos fejhallgatóhoz)

•  Jel/zaj viszony: >94 dB, („A” súlyozású)

[bold]Ítélet:

[/bold]

Mivel a hangszórórendszert értelmetlen lenne egy komoly hi-fi berendezéshez hasonlítani, ezért csak kategóriájában vizsgáltuk és elmondhatjuk, hogy egy kellemes hangú, nem csak játékra, hanem zenére is használható rendszert kapunk, ami hosszú távon sem fárasztó. Bármit is hallgatunk, a Matrix mód nagyban megnöveli az élményt, ezért mindenképpen ajánlott használni, mivel ez a tulajdonsága teszi legvonzóbbá. Tetszett, hogy falra is szerelhető, bár ehhez nem állt rendelkezésre elegendő vezeték. Negatívumként már csak a magasak hiánya róható fel, az is csak zenehallgatásnál. Apró hibájával együtt lehet élni, ezért elmondhatjuk, hogy egy többcélú hangrendszert kapunk a pénzünkért, ami megéri az árát, ezért ajánlott vétel.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap