Logitech G11 és G15 - a billentyűzetek

Volt szerencsém pár napig megkaparintani a Logitech - és talán a világ - két legjobb billentyűzetét, nevezetesen a Logitech G11-et és a G15-öt. Nem véletlenül mondtam, hogy a világ legjobb billentyűzetei, ugyanis terméktámogatása, szolgáltatása miatt valóban kiérdemli ezt a címet. Nem is beszélve a G15 LCD-kijelzőjéről, amihez mutatni fogok programokat, illetve letölthető appleteket. A cikkben említés fog esni a két billentyűzet előnyeiről, hátrányairól, valamint külön-külön a sajátosságaikról.

Logitech G11 és G15 - a billentyűzetek

G11 és G15 bemutatása, összehasonlítása

[bold]Pár szó a Logitechről

[/bold]A Logitech International S.A.-t 1981-ben két stanfordi végzős diák, Daniel Borel és Pierluigi Zappacosta valamint Giacomo Marini alapította Svájcban. A körülbelül 8 000 alkalmazottat foglalkoztató cég azóta hatalmas hírnévre tett szert főként személyi számítógépekhez gyártott perifériák piacán. Nem igazán köztudott, de a személyi számítógépek mellett konzolokhoz is gyárt különféle vezetéknélküli vezérlőket, headseteket, kormányokat. Tavalyi jövedelme elérte az 1,482 milliárd dollárt. A vállalat legnagyobb vetélytársai a Microsoft, a Razer USA Ltd., valamint a Genius, a kanadai Ideazon, és a szingapúri Creative.

[bold]Logitech G11 és G15, különbségek, hasonlóságok

[/bold]Először kezdjük a kistestvér bemutatásával, a G11-gyel. Némileg kisebb doboza van, mint a G15-nek, azonban beltartalmában teljesen megegyeznek. Jár hozzá a billentyűzeten kívül még egy csuklotámasz meg egy telepítőlemez.

G11

[bold]G15

[/bold]A G15-höz mint mondtam ugyanaz jár, mint a G11-hez, egy csuklótámasz, és egy telepítő cd.

Nos miben tér el a két billentyűzet és miért kerül 4 ezer forinttal többe a G15? A G11 és a G15 ugyanazokat a szolgáltatásokat tartalmazza, kivéve a G11-ben nincs LCD-kijelző. Ezen kívül mindenben teljesen azonosak. Mik ezek a közös dolgok? A következő oldalon megmutatom.

A közös szolgáltatások

[bold]Háttérvilágítás

[/bold]Azt hiszem ezt nem kell bemutatni, a következő két kép ezt bőven ecseteli. Kétféle fokozat van, ugyanakkor nincs nagy különbség a kettő között.

[bold]Makró-gombok

[/bold]18 darab úgynevezett G-billentyű, amire a Logitech által mellékelt szoftverrel makrókat programozhatunk, billentyűleütéseket szimulálhatunk. 3 konfiguráció közül választhatunk az M-billentyűkkel, így összesen profilonként 18*3 azaz 54 makrót használhatunk. Jól jöhet játékoknál, például Counter-Strike-nál beállíthatjuk a fegyvervásárlást ezekre a gombokra, vagy World of Warcraftban varázslatokat rendelhetünk a billentyűkhöz.

[bold]Média-gombok

[/bold]Hangerővezérlés egy tekerő segítségével, oda-vissza léptető gomb, stop gomb, illetve lejátszás/szünet gomb. A legtöbb multimédiás billentyűzetről már ismerős lehet. Érdekes a hangerőszabályozó, ugyanis forgatni kell ha változtatni szeretnénk a hangerőt.

[bold]Kábelvezető csatornák

[/bold]Lehet elsőre nem tűnik fel, azonban a billentyűzet hátulján két "csatorna" található, amiben billentyűzet, MP3-lejátszó, vagy bármi zsinórját tudjuk elvezetni. Szintén nagyon hasznos, ötletes.

[bold]2 USB-port

[/bold]Nem nagyon feltűnő, azonban két USB-port is helyett kapott a billentyűzeten, így nem kell messzire mennünk, ha hordozható zenelejátszónkra szeretnénk médiaállományokat tölteni, vagy akármilyen USB-porttal ellátott eszközt szeretnénk rácsatlakoztatni.

[bold]Ablak-billentyű letiltó csúszka

[/bold]Nagyon zavaró dolog tud lenni, ha éppen éles meccs közben szakad meg a játékunk azzal, hogy véletlenül "rálépünk" a windows-gombra. Ez eszébe jutott a Logitech-nek is, így ha játszunk, vagy csak egyszerűen le szeretnénk tiltani a Windows és "jobb-klikk" billentyűt, akkor csak egyszerűen eltoljuk jobb oldalra a billentyűzet tetején található csúszkát.

A G15 aduásza, az LCD-kijelző

[bold]Az LCD-kijelző

[/bold]És most annak a bemutatása jön, amivel többet tud a G15 a G11-nél, azaz az LCD-kijelző. Először azonban ejtsünk pár szót arról, hogy mit is jelent tulajdonképpen az LCD kifejezés.

Az LCD a Liquid Crystal Display - a folyadékkristályos megjelenítés rövidítése. A kép egy lapos műanyaggal bevont felületen generálódik. A katódsugárcsöves monitorral ellentétben a kép nem állandóan frissül, hanem csak akkor, amikor az adott képpont változik, így a vízszintes-, függőleges- és a képpontfrissítési frekvencia azt jelenti, hogy ha változik a kép, akkor mennyi idő alatt képes a változtatást végrehajtani. Az LCD monitorok ezért lényegesen jobban kímélik a szemet, hiszen a folyamatos vibrálás ezeknél a képernyőknél nem létezik. Környezetbarátabbak más szempontból is. Az LCD monitorok sugárzása lényegében nulla. Az LCD monitorok kevesebbet is fogyasztanak és a képük is puhább, szebb. Két hátrányuk van. Az egyik az, hogy ha nem szemből nézzük őket, akkor a kép kevésbé élvezhető, a másik hátrány a magasabb ár.

Nos ennyi elmélet után a gyakorlatban így néz ki a Logitech LCD-kijelzője:

Szerencsére kapott háttérvilágítást, így ha sötétben szeretnénk elolvasni a tartalmát, akkor a billentyűzet-háttérvilágítás bekapcsolásával ez is aktiválódik.

Ezek után jogos a kérdés az olvasótól, hogy mit tudunk rajta megjeleníteni? Egy szóval kifejezve mindent.

A meghajtóprogrammal feltelepül pár applet, például a médialejátszó, a dátum-idő (mint fentebb), egy stopper, és egy teljesítmény-figyelő. Ezek mellé ugyanakkor tonnaszámra találhatunk az interneten többet is. Pár játékkal kompatibilis, így azokkal kapcsolatban tud információt kijelezni. Teljes lista a támogatott játékokról itt. Kipróbáltam a Railroads!-szal, és működött is az alábbi módon. Reméljük a támogatott játékok listája a jövőben bővülni fog még.

[bold]Ajánlott appletek még:

- [/bold]Ray's G15 Winamp Plugin (Winamp zeneszámok kijelzése, hangerőszabályzóval, lejátszólistával, és villogó effektusokkal)

- Fraps (játék közben kiírja a másodpercenként megjelenített képkockák számát grafikonon és számmal)

- LCD Noid (Aranyos kis régi alapötletű játék)

- G15 Matrix (Rengeteg hasznos dolog, MSN-kijelzés, órajel-kijelzés, használatához LcdStudio szükséges)

És mint mondtam, a megjelenítésnek csak a fantáziánk szab határt, ugyanis az LcdStudio nevű programmal már egészen komolyabb dolgokat is tudunk kivitelezni. Letölteni a hivatalos oldaláról lehet. További appleteket lehet googléval keresni, de itt még rengeteget találhatunk. Ha pedig más tulajdonosoktól szeretnénk kérdezni, vagy tapasztalatot megosztani, akkor azt ezen a fórumon megtehetjük.

Értékelés

[bold]Értékelés

[/bold]Összességében nagyon jó minőségű, hasznos funkciókkal ellátott, elsősorban játékosoknak szánt billentyűzetet sikerült a Logitech-nek összehoznia. Nemcsak játékosoknak ajánljuk, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak egy jó minőségű billentyűzetet szeretnének vásárolni. Hogy mennyibe kerül? Aki ilyen jó, hasznos billentyűzetet szeretne vásárolni, annak eléggé a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis a G11 ára 15 ezer forint körül mozog, a G15-é pedig körülbelül 5 ezer forinttal drágább, azaz 20 ezer forintba kerül. Egyetlen fontos hátrányt találtam, mégpedig azt, hogy csak amerikai billentyűzetkiosztásban gyártják. Ez gondolom sokakat elrémíszt a vásárlástól, de biztos vagyok benne, hogy 1 óra alatt bárki megszokja a használatát. Rögtön itt a példa, ugyanis ezt a cikket még a G15-ről gépeltem. Az ékezetes betűk ugyanott vannak, a hosszú í-t pedig az ALT+J és ALT+I billentyűzetkombinációval csalogathatjuk elő, vagy profibbak akár beprogramozhatják G-gombra.

[bold]Előny:

[/bold]Extra minőség.

Csúszásgátlós billentyűk.

Hasznos szolgáltatások.

G15-nél LCD kijelző sokoldalúsága.

[bold]Hátrány:

[/bold]Némileg magas ár, bár aki profi játékosnak számít, és nem sajnál százezreket kidobni egy számítógépre, annak szerintem ez sem fog akadályt jelenteni.

Amerikai billentyűzetkiosztás.

Köszönjük a CHS Hungary Kft.-nek a teszttermékeket!

[vote id="3" style="width: 300px"]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward