Logitech egerek a szorítóban

Ma a Logitech kínálatából szemezgettünk.

Logitech egerek a szorítóban

1. Wireless Mouse M325 - Áttekintés

A mai alkalommal öt egérrel ismerkedünk meg a Logitech kínálatából. Elsőként kezdjük a legkisebb példánnyal, az M325 típusjelzésű notebook egérrel!

Wireless Mouse M325

Amikor a svájci székhelyű cég megtervezte a Wireless Mouse M325-öt, nem titkolt céljuk az volt, hogy egy olyan hordozható egeret dobjanak piacra, mely stílusos és sokak számára kényelmes. A stílust az egér mintás fedőlapja garantálja, a választék pedig bőséges, az egeret 19 féle változatban lehet megrendelni. No de ne szaladjunk előre, előbb lássuk, mit találunk a dobozban.

Az egér egy szép dobozban érkezik, melyben a periférián kívül egy AA típusú elem, egy apró méretű USB adapter és némi útmutató található meg. CD nincs a csomagban, hiszen a periféria használatához nincs szükség szoftvertelepítésre. Az egér egyébként Windows, Mac és Linux rendszerekkel is kompatibilis. A gombok programozása érdekében mi letöltöttük hozzá a SetPoint legfrissebb, 6.32-es változatát, valamint a FlowScroll alkalmazást, mely egyes böngészők esetében sima görgetést tesz lehetővé (ez utóbbi csak Windows 7 rendszeren működik). Mielőtt még részletesebben kitérnénk ezekre, lássuk az egér különleges formatervét!

Már első ránézésre feltűnhet nekünk, hogy a rágcsáló igencsak szépre sikerült, ráadásul mindenki maga választhatja ki, hogy az egerének milyen külleme legyen. Ahogy említettük, a gyártó 19 féle mintázattal látta el a perifériát, azért, hogy mindenki megtalálja a maga ízlésének megfelelőt. Választhatunk egyszerűbb mintázatot, vagy tesztpéldányunkhoz hasonlóan virágmintás művészi festéssel ellátott példányt. Az tehát nem kérdéses, hogy a látvánnyal lenyűgözhetjük ismerőseinket, de lássuk vajon mennyire kényelmes a periféria. Az egér apró méretekkel rendelkezik, ami nem meglepő, hiszen egy notebook egérről van szó. Formája szimmetrikus - tehát balkezesek is használhatják -, ennek ellenére viszonylag kényelmesre sikerült, ha már megtaláltuk rajta az ideális fogást. Az egér mindkét oldalán vékony gumiréteg található a stabilabb fogás érdekében. Ebből az enyhén érdes, tapadós felületből még az egér görgője is kapott, ennek jótékony hatását netezés közben élvezhetjük. Hogy a felhasznált anyagokról is szót ejtsünk, a gyártó ezen a téren igencsak kitett magáért. A kis rágcsáló ugyanis nagyon masszív lett, mert mindenhol erős műanyagokat használtak fel, ezért az sem csoda, hogy nagyon jó érzés volt kézben tartani az egeret.

Gombokból összesen hármat kapunk, ebből a harmadik a görgő. Ez utóbbi az oldalra scrollozást is támogatja, mely alapértelmezésben a böngészésben segít, előre és hátrafelé navigálhatunk vele. Ha feltelepítjük a gyártó külön letölthető szoftverét (SetPoint), akkor a görgető kerék három funkcióját is átprogramozhatjuk vele (görgetés, balra és jobbra scrollozás). A kerék egyébként akadásmentesen fut, tehát nincsenek fokozatai. Akinek ez tetszik, az szeretni fogja, a többieknek viszont szokni kell. A periférián már csak egyetlen további kapcsolót találtunk, alul, az elemtartó fedőlapja fölött. Ha utazásra kerülne sor, ezzel pihenni küldhetjük az egeret, így az elem élettartamát valamennyivel meghosszabbíthatjuk. A periféria tetején egy állapotjelző lámpa is helyet kapott, ami zöld, illetve vörös fényével az elem töltöttségi állapotáról tájékoztat minket.

Alul találjuk meg az egér lézeres optikáját, az említett kapcsolót, valamint az elemtartó fedelet, ami mögé mindössze egyetlen AA típusú elemet kell behelyeznünk. Ezzel az egér akár 1,5 évig is kihúzza, ami lássuk be, szép teljesítmény. A készülék alján, ezen kívül már csak a plasztik tappancsok láthatóak.

2. Wireless Mouse M325 - Próba

A periféria szűkre szabott beállításait a szoftverben végezhetjük el. Az egér érzékenységét nem lehet módosítani, de az egérkurzor sebességét és a gyorsítás mértékét igen, valamint a görgő oldalra scrollozásához társíthatunk alapvető ablakműveleteket, amit játékonként elmenthetünk a szoftver segítségével.

Most pedig lássuk a próba során szerzett tapasztalatainkat! Az egeret kis méretei ellenére meglepően kényelmes volt kézben tartani, igaz, másfajta fogást igényel, mint a nagyobb példányok. A megszokást követően már természetesen nyúltunk a gombok után, még a görgetés sem esett nehezünkre. Használat közben azonban felüdülés volt visszatérni a normálméretű egerünkhöz, ezért kár lenne tagadni, hogy ez egy alkalmi egér, annak viszont nagyon jó. A kellemes tapintású gombok hosszútávon már csúszósak, a görgő és az oldalfal viszont nagyon jól tapadt, még a tapintás érzettel is elégedettek voltunk. A gombok minőségére sem panaszkodhatunk, mert a kategórián belül nagyon jók. Halk működésre ugyan nem számíthatunk tőlük, mert a lenyomás és a scorollozás is egy-egy határozott kattanás kíséretében történik, továbbá a gombok útja sem igazán rövid. Tagadhatatlan, hogy ez nem egy gamer egér, de nem is kerül annyiba. Más problémánk viszont nem volt velük, a teszt során hibátlanul működtek.

Az egér optikájáról nemhogy pontos, de hozzávetőleges adatok sincsenek, ezért meg kell elégednünk annyival, hogy a készülékben egy lézeres optika található. A működés során meglepően jól teljesítette a mozgáskövetési feladatokat, ezért képességeit nem is firtattuk tovább, inkább megnéztük, hogyan viselkedik az érdesebb felületeken. Törölközőn, szőnyegen és más durvább textil felületeken is helytállt, a kurzormozgás folyamatos volt. Az optika még a tükröződő felületekre is nagyon jól reagált, mert a fényes könyvborítótól sem esett zavarba. Nem egy valós helyzet, de a próba kedvéért elővettünk egy zsebtükröt, ami viszont már térdre kényszerítette az egeret, ugyanis ezen már egyáltalán nem reagált az optika. A kurzormozgás csak a legvadabb mozdulatokra zavarodott meg, ami szintén nem egy valós élethelyzet, a gyors mozgások lekövetése normál körülményeknél még elég. Ami a precizitást illeti, ebben közepesen jó, a finomabb képszerkesztési munkákat ugyan el lehet vele végezni, de hosszútávon ehhez már egy pontosabb optika kell. Böngészéshez, hétköznapi feladatokhoz és alkalmi játékhoz viszont bőven megfelel, ezért mi a normál (nem gamer) kategóriában a jobbak közé soroljuk. Ami a könnyű mozgathatóságot illeti, a plasztik tappancsok ahhoz is elég csúszósak, hogy különleges alátét nélkül tudjuk használni az egeret, így ezen a téren nem volt kifogásunk ellene.

A készülék 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás kapcsolattal kommunikál a vevőegységgel, amihez egy nagyon kicsi USB adaptert használ. Notebook egérről lévén szó, ez egy nagy pozitívum, mert így az adatpert akár benne is hagyhatjuk a csatlakozóban. A vevőegységnek egy tároló helyet is szorítottak az egér aljában, az elemtartó fedőlap alatt, ezért plusz helyet nem foglal a táskában. A rádiós kapcsolat minőségével jó körülmények közt semmi probléma sem volt, a számunkra maximálisan elérhető 6 méteres távolságon belül tökéletesen folyamatos maradt. Természetesen ezt kipróbáltuk nehezített körülmények közt is. Amikor az adapterhez nem használunk hosszabbítót, csak a gépház elejébe dugtuk azt, akkor az egérkurzor mozgása 3,5 méteres körzetben maradt folyamatos. Ennél távolabbról is működött, de a kapcsolat már nem volt tökéletes, mert kihagyásokat tapasztaltunk. Megnéztük, mi a helyzet többszörösen hátrányos helyzetben. Az adaptert a gépház hátuljába dugtuk, így a számítógép és a monitor is akadályozta a folyamatos kapcsolatot. Ebben az esetben csak 1,5 méteren belül maradt tökéletes a kapcsolat, messzebbről már kihagyásokkal kellett számolnunk. Csodák tehát nincsenek, mert az egérnek valamilyen szinten biztosítani kell a rálátást, de jó tudni, hogy a kisebb akadályok nem okoznak neki problémát. A készülék ezért presenternek is jó, vagy használhatjuk távirányítónak, ha ágyból szeretnénk filmet nézni. Ha csak szeretnénk megszabadulni a kényelmetlenségtől, amit a vezetékes egerek okoznak, megtehetjük, mert az apró rágcsálónak nincs hátránya a vezetékes egerekkel szemben, ugyanis késést egyáltalán nem tapasztaltunk.

3. Wireless Mouse M310 - Áttekintés

Wireless Mouse M310

Lássuk a következő egeret, mely méretben kicsit megnőtt az előzőhöz képest, a stílusos küllem megmaradt, funkcionalitása viszont csak a legszükségesebbekre korlátozódott.

A perifériához mellékletként kapunk egy AA típusú elemet, egy apró méretű USB adaptert és egy a kezelési útmutatót. Telepítő lemezt ezúttal sem találtunk a csomagban, mert a készülék enélkül is működőképes, legfeljebb a görgő átprogramozása miatt lehet rá szükség (az egér egyébként Windows és Mac rendszerekkel kompatibilis).

Az egér formaterve nagyjából megegyezik a kisebb modellel, annyi történt csupán, hogy hosszabb lett, ezért már közepes tenyérbe is jól illeszkedik. Ez egy szubjektív szempont, de szerintünk a látvány sem rossz. Ez az egér is megkapta a gyártó különleges díszítését, a mi konkrét tesztpéldányunk virágmintás fedőlappal rendelkezett. A periféria felső része csúszós műanyagból készült, az egér oldalán pedig a stabil fogás érdekében jól tapadó gumiborítás van. A készülék formája szimmetrikus, ezért balkezesek is használhatják, és szerintünk a kétkezes forma ellenére is kényelmesre sikerült. Az anyagminőség remek, az egeret különösen erős műanyagokból készítették el, recsegést még erősebb szorításkor sem tapasztaltunk. Az egyetlen apró kifogásunk az elem lötyögésével volt, mert a tároló rekesz túl nagyra sikerült, de ezt is csak nagyobb rázogatáskor tapasztaltuk, használt közben nem lehetett észrevenni. A periféria tetején egy állapotjelző lámpa is megtalálható, ami az elem töltöttségi állapotáról tájékoztat minket.

Most pedig lássuk a gombokat. Az egér mindösszesen 3 gombbal rendelkezik, melyből a harmadik a görgő. Ez utóbbi az oldalra scrollozást sem támogatja, láthatjuk tehát, hogy egy alapszintű készülékkel van dolgunk. A görgető keréknek fokozatai vannak, vagyis nem a szabadonfutó típus. Mi ezt részesítjük előnyben, mert így pontosabban lehet navigálni a sorok között.

Ha alulról is megvizsgáljuk az egeret, akkor láthatjuk, hogy az elemtartó fedőlap mögött egy adapter tároló rekesz is helyet kapott, ez utazáskor még jól jöhet. Itt található még egy kikapcsoló gomb is, amivel nullára redukálhatjuk az áramfelvételt. Az egér egyetlen AA típusú elemmel működik, erre pedig 1 év működési időt garantál a gyártó.

4. Wireless Mouse M310 - Próba

És most lássuk, vajon milyen funkciókkal gazdagodunk, ha feltelepítjük a SetPoint legfrissebb, 6.32-es változatát. A periféria beállításai a minimálisra korlátozódnak, hiszen extra gombok hiányában csak a bal és jobb gombok megcserélése, valamint a harmadik gomb átprogramozása áll a rendelkezésünkre. Az egér érzékenységét nem tudjuk megváltoztatni, az egérkurzor sebességét és a gyorsítás mértékét viszont igen, de ezeket egyébként is megtaláljuk az operációs rendszerünk beállításai közt, túl sok extrára tehát ne számítsunk.

A használat során viszonylag stabilan meg tudtuk fogni az egeret, de rá kellett jönnünk, hogy nem az a kimondottan kézbe simuló fajta. Ez csupán annyit jelent, hogy az igazán kényelmes példányokról némileg elmarad, de még így sem volt rossz használni. A gombok hosszútávon csúszóssá váltak, de a minőségükkel nem volt komolyabb baj. A lenyomáskor megtett távolság nem vészesen nagy, ezért a gyors kattogtatás nem okozott problémát az egérnek. Az viszont kellemetlen, hogy a bal és jobb gomb kicsit lötyögősre sikerült, ami használat közben halk recsegést okozott. A gombok mindig pontosan reagáltak, de a zajszint lehetett volna kisebb, és az is zavaró volt, hogy a gombok nem egyforma hangon kattogtak. A görgőnél ellenben nagyon jó volt a minőségérzet, lötyögéssel nem találkoztunk, a fokozatokat pedig pontosan betartotta.

Az egér optikájáról nincsenek adataink, ezért érzésre csak annyit tudunk mondani róla, hogy egy alapszintű lézeres optikáról van szó. Ennek ellenére még a nagyon gyors mozdulatokra is jól reagált, ezért képtelenek voltunk zavarodott kurzormozgást előidézni nála. Megnéztük azt is, hogy az optika hogyan viselkedik az érdesebb felületeken. A kurzormozgás a finomabb és a durvább ruhaanyagokon is folyamatos maradt, de még a tükröződő felületek sem fogtak ki rajta. Az optikát ezúttal is csak egy tükörlap tudta térdre kényszeríteni, mert ezen már nem reagált a mozgatásra. Ami a pontosságot illeti, az optika jól reagált a finomabb mozdulatokra, de a precíz képszerkesztési munkákat bízzuk inkább egy profi egérre, mert a pixel pontos mozdulatoknál már elnagyolt mozgáskövetést figyeltünk meg. Böngészéshez, hétköznapi feladatokhoz és alkalmi játékhoz viszont így is bőven megfelel az egér. A mozgathatóságot közepesre értékeljük, mert a plasztik tappancsok még megfelelően jól csúsztak, de egy ekkora egérhez már nagyobb, csúszósabb tappancsok dukálnak.

A periféria kommunikációját egy 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás USB adatper biztosítja. A vevőegység nagyon kicsi, ami azért jó, mert így akár benne is hagyhatjuk számítógépünk egyik USB portjában. Ami a kapcsolat minőségét illeti, ezzel elégedettek voltunk. A rádiós kommunikáció nemcsak tiszta rálátásnál, hanem nehezített körülmények közt is stabilnak bizonyult. Ezt a számunkra maximálisan elérhető 6 méteres távolságon belül tudtuk kipróbálni. Abban az esetben, amikor a vevőegységet hosszabbító nélkül használtuk, és csak a gépház elejébe dugtuk azt, az egérkurzor mozgása 5 méteres távolságból is folyamatos volt, és távolabbról is csak nagyon ritkán akadt meg egy pillanatra. Megnéztük, mi a helyzet különösen rossz körülmények közt, ezért az adaptert átdugtuk a gépház hátuljába, így a számítógép és a monitor is akadályozta a folyamatos kapcsolatot. Ekkor már csak egy 2 méteres körön belül volt folyamatos a kapcsolat, de kisebb akadásokkal messzebbről is használni tudtuk az egeret. Ez már szép távolság, ha figyelembe vesszük, hogy az egérnek milyen rossz körülmények közt kellett boldogulnia, ezért a készülék távirányítónak vagy presenternek is alkalmas (ezek az értékek természetesen változhatnak a jelen lévő akadályok függvényében). Az egérrel játszani is tudtunk, mozgatás közben csak nagyon kis késést tapasztaltunk, ezért nem csoda, hogy elégedettek voltunk a rádiós kapcsolat minőségével.

5. Wireless Mouse M510 - Áttekintés

Wireless Mouse M510

Harmadik perifériánk szintén a vezeték nélküli egerek táborát gyarapítja. Tudását tekintve egy középkategóriás készülékről van szó, mely méretei alapján a nagyobb testű rágcsálók közé tartozik.

Ami a melléklet tartalmát illeti, kapunk egy apró méretű USB adaptert, két AA típusú elemet és egy kezelési könyvet. A telepítő lemez lemaradt, ezért az opcionálisan feltelepíthető SetPoint szoftvert a gyártó holnapjáról kell letöltenünk. A működéshez erre egyébként nincs szükség, mert az egér Windows rendszereken (7, Vista, XP) automatikusan életre kel, de az extra gombok átprogramozása miatt ezt is érdemes feltenni.

A készülék szürke-fekete festésben érkezik, nagyrészt matt, helyenként fényes berakásokkal. A küllem szerintünk szépre sikerült, jól látható, hogy az áramvonalas készülék a nagysikerű MX518-as egér formájából is merített. Ahogy említettük, az egér igencsak nagy méretekkel rendelkezik, ennek elsősorban a lapáttenyerű felhasználók örülnek majd. Szándékosan nem használtuk a játékos kifejezést, mert a periféria nem kifejezetten nekik készült. Az egér elsősorban a munkavégzést könnyíti meg, és ebben segítenek a formás navigációs gombok és a görgető kerék is. A periféria formája alapvetően szimmetrikus, az említett gombok viszont a baloldalra kerültek, ami a jobbkezes felhasználóknak kedvez. A rágcsálót ezért balkezesek is használhatják, csak ők nehezebben érik el a navigációs gombokat. Kár, hogy ezekből a jobboldalra már egy sem jutott. Az anyaghasználatra nem lehet panasz, a készülék tetején és oldalán is egyformán jó minőségű műanyagokat találtunk, amik erősebb szorítás hatására sem kezdtek nyekergésbe. A periférián mindössze egyetlen visszajelző lámpa van, ami az elemek töltöttségi állapotára figyelmeztet minket.

Az egér 5 gombbal rendelkezik. Ebből az első kettő egyértelmű, a harmadik a görgő lenyomása, az utolsó kettő pedig az oldalán látható két navigációs gomb. A görgető kerék kényelmes helyre került, ezért nem kell nyújtózkodnunk érte. A görgő az oldalra scrollozást is támogatja, melyre alapvető szerkesztési műveleteket is beállíthatunk (pl. Ctrl+C, Ctrl+V). Fokozatai közepesen határozottak, ezért könnyű forgatni, mégis van némi ellenállása, ami segít a beállított funkció kiválasztásában, tehát éppen ideális visszajelzést kapunk.

Alul a lézeres optika látható, valamint egy kapcsoló, amivel áramtalanítani lehet a készüléket, és négy darab plasztik tappancs, melyek közepesen nagy felületet kaptak. Az elemtartó fedőlap mögött egy tároló rekesz is helyet kapott, ide az USB adaptert tudjuk rejteni.

6. Wireless Mouse M510 - Próba

Most lássuk a mellékelt szoftvert!

A SetPoint feltelepítésével az extra gombok átprogramozására is lehetőségünk nyílik. A navigációs gombokra, a harmadik gombra (azaz a görgő lenyomására), és az oldalra scrollozásra tudunk beállítani egy-egy jelentést a legördülő listából. Sajnos egyedi billentyűkombinációkat vagy makrókat nem adhatunk meg, de a gyári funkciólista már így is elég széles. Ezen kívül megcserélhetjük a bal és jobb gombot a balkezes használat érdekében, valamint megadhatjuk az egérkurzor sebességét és a gyorsítás mértékét. Az egér beállításai ennyiben ki is merülnek.

Végül lássuk a tapasztalatokat. Az egér ergonómiája nem rossz, mert mindkét oldalon egy-egy nagyobb bemélyedés található. A jobbkezes felhasználóknak fogás szempontjából ez a hüvelykujj-negyedik ujj párost jelenti, a balkezeseknek pedig ugyanezt, csak fordítva. Bár a rágcsálót többféleképpen is meg lehet fogni, ez a legkényelmesebb módja, nem kellett sokáig kísérletezgetnünk vele, mert egyből megtaláltuk rajta az optimális fogást. Az egérnek enyhén érdesített borítása van felül, ami jót tett a minőségérzetnek, az oldalsó tapadós gumiborítás pedig a stabil fogásban segített. A nagyméretű elemek miatt a periféria viszonylag súlyos, ami a precíz mozgathatóságot nem segíti, de vannak, akik kimondottan a nehéz egereket kedvelik, nekik épp jó lesz. A gombok közepes hangerővel kattogtak, még a navigációs gombok sem csaptak nagy lármát. Ez utóbbiakat egyébként nagyon jó helyre tették, ezért kényelmesen elértük őket, amikor szükség volt rájuk. Még a gombok útja sem hosszú, de a feszességen még lehetne javítani, bár az is igaz, hogy nem egy gamer egérről beszélünk, ezért ilyen tekintetben az elvárásaink sem lehetnek túl nagyok.

Eddig viszonylag jó tapasztalataink voltak az egérrel, de sajnos a kritika ideje is elérkezett. A rágcsáló specifikációi ezúttal is rejtve maradtak előlünk, az egér alján pedig mindössze annyi olvasható, hogy egy nagyteljesítményű lézeres optika található benne. Ennek ellenére ez mai tesztünk leggyengébb példánya, mozdulatainkat ugyanis nagyon pontatlanul közvetítette. A precíz képszerkesztési munkákra gyakorlatilag használhatatlan, mert a finom mozdulatokra nem reagált. Játszani nehezen tudtunk vele, ezért nagy elvásásaink ne legyenek vele szemben, mert csak a durvább mozdulatokat képes közvetíteni. Ráadásul úgy éreztük, mintha a függőleges és a vízszintes érzékenységben is lenne némi különbség (és ezen a szoftverben sem lehetett állítani). A hétköznapi feladatokra sem igazán jó az egér, ezért mi azt ajánljuk, hogy a gyengébb idegzetűek inkább kerüljék el. Az optika viszont a durvább felületeket is jól tűri. Csak a tükröződő felületek okoztak neki problémát, a könyvborítók fényes fedőlapjain már szaggatott volt a kurzormozgás. A készülék műanyag tappancsai közepesen jól csúsztak, ezért a gördülékenyebb használathoz érdemes valamilyen csúszósabb alátétet használni (bár az optika siralmas teljesítménye miatt ezzel már nincs értelme foglalkozni).

Az apró méretű USB vevőegység a már jól bevált 2,4 GHz-es rádiófrekvencián kommunikál az egérrel. A kapcsolat minőségére nem volt panasz, még rossz körülmények közt is stabil volt. Amikor a vevőegységet a gépház elejébe dugtuk, az egérkurzor mozgása 4 méteres távolságból is folyamatos volt. Majd az adaptert a gépház hátuljába dugtuk, ekkor már a számítógép és a monitor is akadályozta a folyamatos kapcsolatot. Ennek tudható be, hogy az egér csak 1,5 méterről működött szaggatásmentesen, távolabbról már kihagyások is előfordultak. Ez viszont még mindig egy használható távolság, és jó tudni, hogy az egeret presenterként is használhatjuk, ha megfelelő rálátást biztosítunk neki. A rágcsáló mozgatása közben csak kis késést tapasztaltunk, ezért a készüléket viszonylag közvetlennek mondhatjuk.

Az igazi érdekességek csak most következnek, tesztünket a gamer széria legkisebb egerével, a G300-zal folytatjuk!

7. Gaming Mouse G300 - Áttekintés

Gaming Mouse G300

Végre eljött az idő, amikor már a Logitech kínálatában is fellelhetünk egy olyan gamer egeret, ami megfizethető, ezt pedig következő tesztalanyunk, a G300 reprezentálja. A periféria egy játékosoknak szánt szimmetrikus, vezetékes egér, amit láthatóan felkésztettek a kemény csatákra. Lássuk, mit találunk a szép dobozban!

Az egér mellett csak némi üzembehelyezési útmutatóra bukkantunk, egyéb kellékek nem járnak a készülékhez. Még telepítő lemezt sem találtunk, az üzembe helyezéshez ugyanis nincs szükség szoftvertelepítésre. A gombok programozását viszont csak az egér szoftverével tudjuk elvégezni (Gaming Software), amit a gyártó weblapjáról kell letöltenünk. És azt sem árt tudni, hogy az egér csak Windows 7, Vista és XP rendszerekkel kompatibilis.

Lássuk, mivel állunk szemben. A küllem nagyon megkapó, a felső részen látható matt szürke berakás és az egér oldalán látható fényes fekete festés eleganciát sugallnak, csak az alul lévő vörös színezés árulkodik némi vadságról. Az összhatás kissé fura, de érdekességnek nem rossz. Az ínyencek kedvéért az egér kapott LED lámpát is, ami a profilállapotról tájékoztat minket, ez látványosra sikerült. Alapértelmezésben kék, zöld és vörös színben pompázik, de a szoftver segítségével egyéni árnyalatokat is kikeverhetünk a három alapszínből. A közepes méretű egér nagyon formásra sikerült, a tökéletesen szimmetrikus kialakításnak köszönhetően balkezesek is használhatják. A formai kialakítás szerencsére nem ment a használhatóság rovására, ez az egyik legkényelmesebb egér, ami kezeink közt járt, de ezzel még később foglalkozunk. A készülék a biztosabb fogás érdekében érdesített gumiborítást kapott, ezeket a periféria oldalain találjuk meg. Az anyagminőség kitűnő, az egér masszív műanyag borításán semmilyen kivetnivalót nem találtunk, recsegést még erősebb szorításkor sem tapasztaltunk.

A periférián 9 gomb helyezkedik el. Az első kettő egyértelmű, a harmadikat a görgő lenyomásával hívhatjuk elő, és kapunk még hatot a készülék tetejére elosztva (kettőt bal oldalra, kettőt jobb oldalra és kettőt középre). Választék tehát van, ezért mi nem tartjuk problémának, hogy a görgő nem támogatja az oldalra scrollozást. Tippünk szerint az egér tetején lévő programozható gombok közül érdemes kettőt navigációs feladatokra beállítani, egyet profilváltásra és egyet DPI váltásra kiosztani, a többit pedig használjuk fel tetszés szerint.

Az egér cserélhető talapzattal vagy súlybetétekkel nem rendelkezik, ezekről az extráról le kell mondanunk.

Kukkantsunk be alulra is! Itt csak az említett vörös műanyag talapzat és egy vörös optika található meg, de ezzel csak később foglalkozunk. Előtte még tekintsük át a Gaming szoftver lehetőségeit!

8. Gaming Mouse G300 - Próba

A Logitech Gaming szoftver nem tévesztendő össze az egyszerűbb típusokhoz letölthető SetPoint-tal, ugyanis ez a játékosoknak lett fejlesztve. A program lehetőséget ad arra, hogy a számítógépen tároljuk beállításainkat, ami elsőre feleslegesnek hangzik, ugyanis három profilt magában az egér memóriájában is eltárolhatunk. A két funkció viszont jól megfér egymás mellett, előbbit akkor kell alkalmazni, amikor nem szeretnénk bajlódni a gombok beállításával. A szoftver képes felkutatni a gépre telepített játékokat, majd előre beállított gombkiosztást rendelhetünk az egérhez. A beállítások pedig nem vesznek el, mert ha másik géphez ülünk vagy újratelepítjük rendszerünket, akkor a Gaming szoftvert is fel kell telepítenünk, ami már eleve tartalmazza az említett gombkiosztásokat. Ami az egér profiljait illeti, ezeket az egér memóriájába menthetjük el, amik csak felülírás esetén vesznek el. A gyári kiosztások nagyon logikusak, ezért csak akkor érdemes eltérni tőlük, ha már kipróbáltuk ezeket, és nem megfelelőek a számunkra (pl. a DPI váltást a G8 helyett a G4 gombra szeretnénk rakni). A programmal nemcsak az előre megírt funkciókat rendelhetjük az egér gombjaihoz, hanem saját billentyűkombinációkat és makrókat is létrehozhatunk (a lehetőségek száma tehát végtelen), ráadásul a szoftver még a gomblenyomás időtartamát is képes rögzíteni. A profilokba a gombkiosztáson kívül a kurzorral kapcsolatos beállításainkat is elmenthetjük, azaz 4 darab DPI érzékenységet, amiből menet közben választhatunk (pl. 500, 1000, 1500, 2500 DPI), illetve a jelfrissítés gyakoriságát (125-1000Hz) állíthatjuk be.

Most pedig lássuk a tapasztalatokat. Ahogy említettük, az egér játékosoknak szánt extrákkal, azaz cserélhető talapzattal vagy súlybetétekkel nem rendelkezik, de számunkra már az eddigiek alapján is egyértelművé vált, hogy egy igazi gamer egérről van szó. Ez a kiváló minőségű gomboknak és a remek fogásnak köszönhető. Használat közben nagyon stabilan meg tudtuk fogni az egeret, annak ellenére, hogy egy közepes méretű rágcsálóról van szó. A megszokásához nekünk nem kellett idő, mert azonnal megtaláltuk rajta a tökéletes fogást. A kézbe simuló formaterv olyan jól sikerült, hogy a jobbkezesek hüvelykujja és negyedik ujja is azonnal megtalálta a neki megfelelő helyet, a szimmetrikus forma miatt pedig a balkezeseknek is éppoly kényelmes az egér. A gombok minősége kiváló, hangjuk alig van (ez alól csak a harmadik gomb, azaz a görgő lenyomása kivétel), és rövid úton járnak, ami nagy pozitívum, így a gyors kattogtatás is könnyen ment. A matt felületű gomboknak nemcsak a tapintásuk volt kellemes, hanem hosszútávon sem váltak csúszóssá. Ezek olyan apróságok, amik végül összeadódnak és a pozitív tapasztalatok egy komoly egér benyomását keltik bennünk. A görgető keréknek kis ellenállású fokozatai vannak, ezért játék közben könnyen megy a fegyverváltás, ha ezt a funkciót erre programoznánk be. Ami a játék gördülékenységét illeti, a periféria tappancsai nagyon jól csúsztak, ami nem csoda, hiszen nagy felületet kaptak. A pontos célzásban pedig az egér oldalán lévő érdesített gumiborítás segített, az ergonómia tehát nagyon meggyőző.

Kivetnivalót eddig nem találtunk az egérben, de mi a helyzet az optikával? A készülék egy 2500 DPI érzékenységű, hagyományos vörös optikát kapott, erről a rágcsáló aljából kitörő fény árulkodik. Úgy tűnik hát, hogy nem bízták a véletlenre, és a már jól bevált technikát alkalmazták a belépőszintű gamer egérnél. Éppen ezért nem is lepődtünk meg, hogy az optika a pixelpontos képszerkesztési feladatokhoz is ugyanúgy megfelelt, mint játékhoz és a kisebb precizitást igénylő feladatokhoz, például böngészéshez. A kurzor az apróbb mozdulatokra is pont úgy reagált, ahogy szerettük volna, egyáltalán nem nagyolta el ezeket, ezért az egér profi játékosoknak is ajánlható. Ami a mozgáskövetést illeti, a vörös optikák ebben legendásan jók, ezért nem lepődtünk meg, amikor az egér a szőnyeg próbáját, a durvább textilfelületek és a tükröződő felületek próbáját is kiállta. Ebbe nem nyugodtunk bele, és egy tükörlapon is kipróbáltuk az optikát. Erre a készülék tökéletes magabiztossággal vágott vissza, mert ezen is hibátlanul működött. Késést természetesen nem tapasztaltunk, hiszen egy vezetékes egérről van szó, ezért a továbbiakban ennek minőségét vizsgáltuk meg.

Megtaláltuk végre az periféria egyetlen gyengeségét, ugyanis egy elég merev vezetéket szereltek rá, ez némileg befolyásolja a viszonylag könnyű egér mozgathatóságát. Ezért a zavartalan játékhoz olyan trükkre is szükség volt, mint a vezeték leszorítása (valamilyen nehezékkel), de úgy is megoldhatjuk ezt a problémát, ha a felesleges kábelt összefogjuk a gyári műanyagdróttal. Mi örültünk volna, ha erre is figyelmet fordítottak volna, és a merev gumi-műanyag kábel helyett egy jóval hajlékonyabb, textilborítású példányt alkalmaznak. Ez kicsit rontott az összképen, ám ezzel együtt is egy nagyon jó egeret ismertünk meg a G300-ban. Ha pedig lecserélnék a vezetéket egy jobb példányra, akkor máris királyt avathatnánk.

9. Gaming Mouse G600 - Áttekintés

Gaming Mouse G600

Következő tesztalanyunk az MMO stílus kedvelőinek készült. Egy 20 gombos profi játékos egérről van szó, amit hosszútávú játékra szántak, ezért ergonómiai kialakítását is ennek megfelelően nyerte el.

Az egér egy különleges dobozban érkezett, amiben a periférián kívül csak a szokásos útmutatókat találtuk meg. Driver nincs hozzá, a készülék felismerése ugyanis automatikusan megtörténik az újabb Windows rendszereken (8, 7, Vista). A konfigurációs programot (Logitech Gaming Software) a gyártó honlapjáról kell letöltenünk, melyben az egér finomhangolását végezhetjük el.

Ha szemrevételezzük az egeret, akkor láthatjuk, hogy a készülék igencsak nagy méreteket ölt, ezért még a nagyobb tenyérrel megáldott játékosok is kedvelni fogják. A formai kialakítás nagyon egyedi, és jól látszik rajta, hogy a készüléket jobbkezeseknek szánták. A küllem megtervezésénél elhagytak minden sallangot, és egy letisztult dizájnt alkalmaztak, amit a matt fekete festéssel sikerült még komolyabbá tenni. Az egér teljes felületén puha tapintású műanyagot használtak fel, csak alul és az egér oldalán láthatunk fényes műanyagot a szebb látvány érdekében. Az egeret szerintünk dögösre tervezték meg, és a felhasznált anyagok is kiválóak, sehol sem találtunk recsegős, vékony műanyagot, ami a minőségérzetet rontaná. A jobb tapadás érdekében gumibevonatot is tettek az egérre, ám ebből a kegyből csak a jobb oldal részesült. A hüvelykujjnak ugyanis bőven jutott feladat, a gombok nyomkodása leköti a játék során, ezért neki nem is lenne ideje a pihenésre. A tervezők gondoltak a fiatalokra, mert az egéren hangulatfény is van. Ezt szerencsére nagyon diszkréten oldották meg, és ízléstelen visszajelző lámpák helyett a hüvelykujj gombokat világították meg hátulról. Ennek színét 16,7 millió színárnyalat közül egyénileg lehet kikeverni.

Az egér bal oldalán 12 programozható gomb kapott helyet. Felül két újabb gomb fogad minket, ide érdemes a profilváltást és a DPI váltást beprogramozni. A görgető kerék az oldalra scrollozást is támogatja, ez két újabb funkciót jelent, illetve ott a harmadik gomb, amit a görgő lenyomásával hívhatunk elő. Az egérnek egy különlegessége is van. Ha tüzetesebben megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a jobb gomb mellett egy újabb, teljes értékű gomb található meg, amit a gyártó G-Shift-nek nevezett el. Ha ezt nyomva tartjuk, akkor másodlagos jelentést adhatunk az oldalt megtalálható hüvelykujj-gomboknak (ez alapértelmezésben ez a Ctrl nyomva tartását idézi elő). A 20 gomb a felsorolt lehetőségek összeadásával jön össze, ha pedig a G-Shift funkciót is hozzáadjuk, akkor újabb 11 gombot nyerhetünk (egyet ugyanis le kell vonnunk a G-Shift miatt), ez már egy szép választék.

Az egér alján a lézeres optika nyílása kacsint vissza ránk. Ezen kívül már csak a periféria tappancsai láthatók alul, ezek óriási felületet kaptak. A cserélhető súlybetétekről sajnos le kell mondanunk, ezért a készülék súlyát nem lehet testre szabni. Az egér egyébként a közepesen nehéz példányok közé sorolható, a gyári specifikáció szerint 133 grammot nyom a mérlegen.

10. Gaming Mouse G600 - Próba

Most hogy megismerkedtünk az egérrel, indítsuk el a Logitech Gaming szoftvert, és tekintsük át a készülék lehetőségeit!

A program legfőbb feladata az, hogy átprogramozzuk vele a gombokat, azaz megváltoztathatjuk az egér gyári beállításait. Profilból hármat tárolhatunk a készülék memóriájában, ezért beállításaink akkor is megmaradnak, ha rendszerünket újratelepítjük, vagy másik számítógépet használunk. A szoftver képes detektálni a feltelepített játékokat, és előre beállított gombkiosztást rendelhetünk vele az egérhez. Mi csak néhány játékot próbáltunk ki, de a gyári beállítások számunkra megfelelőek voltak. Ezért véleményünk szerint csak akkor érdemes eltérni ezektől, ha már egy korábbi, saját kiosztáshoz vagyunk szokva. A Gaming szoftverrel természetesen egyedi billentyűkombinációkat és makrókat is létre hozhatunk, így akár egy gombnyomással lefuttathatunk egy sor konfigurációs beállítást. Az egér profiljai ezen kívül az érzékenységgel kapcsolatos beállításainkat és a jelfrissítés gyakoriságát is eltárolják.

Végül lássuk az egérrel szerzett tapasztalatainkat. Ami az ergonómiát illeti, ez biztosan megosztja majd a közönséget. Akik a lapos rágcsálókat szeretik, inkább másfelé keresgéljenek, mert a periféria viszonylag magas. Kézbesimuló formájából mi arra következtethetünk, hogy az egeret egy kényelmes kézpihentetőnek szánták, ahol nem a készülék vad rángatása, hanem a gombok kattogtatása az elsődleges feladat. Ez a próba során is bebizonyosodott, a hatékony használathoz laza kéztartás kellett, ami az FPS rajongóknak hátrány lehet, mert az egeret nem lehet stabilan megfogni. A rágcsálót éppen ezért súlyosnak éreztük, amit az MMO játékstílus kedvelői szeretni fognak, de az FPS rajongóknak megint csak nyűg (bár ez egyénfüggő). Persze ne felejtsük el, hogy nem is nekik készült.

A gombok elhelyezése egész jól sikerült: a hüvelykujj számára nincs bemélyedés vagy kitüremkedés, az itt megtalálható gombok éppen egy szintben vannak az egér oldalfalával. A többi ujjunknak is megvan a maga helye, ahogy kézbe vettük a perifériát, ez rögtön egyértelművé vált. Az egeret tehát csak egyféleképpen lehet megfogni, ami egyaránt lehet előny és hátrány. Nem kell vele kísérletezni, de akinek nem tetszik az ergonómia, az sajnos nem tudja másképp megfogni. Foglalkozzunk kicsit a baloldalon lévő gombcsokorral is. A 12 gomb kitapinthatósága még éppen a használható kategóriában van, ami a logikus elrendezésnek köszönhető. A gombokat két sorba rakták, ferde kialakításuk pedig egy-egy vályút formáz, így miután ráállt a hüvelykujjunk, már egyből tudtuk, hogy hová kellett nyúlni. Igaz, hogy a tesztelők közül volt, aki szerint ez már egy túlzsúfolt koncepció, és felesleges ennyit gombot egy helyre pakolni, többségünk szerint viszont megszokható, éppen azért, mert más-más a gombok alakja, ezért megkülönböztethetők egymástól. Eleinte keresgélni kellett a megfelelő gombot, de egy egynapos masszív játék után már megszokásból nyúltunk a megfelelő funkcióhoz, a gyakorlás tehát erősen ajánlott. Nekünk az a bevált módszerünk, hogy a funkciókat egyenként, fokozatosan programozzuk be a gombokra, mert ha egyszerre beállítunk mindent, akkor az állandó keresgélés könnyen elveheti a kedvünket az egértől. A G-Shift funkció nemcsak a gombok megduplázásánál tett jó szolgálatot, hanem célzáskor is, amit ideiglenes DPI váltásra is beállíthatunk. Ha például a gyorsabb mozgáshoz nagyobb érzékenységet állítunk be, akkor célzásnál pontatlanok lehetünk. Ilyenkor az (általunk beállított) érzékenységváltó gomb helyett elég, ha nyomva tartjuk ezt, ezzel a finomabb célzási műveletek is kivitelezhetők (a Gaming szoftverben ezt érdemes 500 DPI körüli értékre állítani).

A görgető kerék minőségével szintén nem volt kifogásunk. Halkan működött, ugyanakkor határozottan éreztette velünk fokozatait, ami a pontos funkcióváltást tette lehetővé. Az egér egyébként rendkívül csendes, az első 4 gombot leszámítva hallani sem lehet a gombok kattogását. A fő gombok útja viszonylag rövid, de lehetnének érzékenyebbek, és a nyomás érzet is lehetne feszesebb. A gombokat 20 millió kattintásra tervezték, kíváncsiak vagyunk, hogy ezek mennyire válnak lötyögőssé, ha már új korukban sem igazán feszesek.

A rágcsálóba egy 8200 DPI érzékenységű lézeres optikát építettek, amit szoftveresen legfeljebb 200 DPI-re csökkenthetünk. Játékban nagyon pontosnak éreztük, de a képszerkesztési feladatokat mégsem oldotta meg olyan ügyesen, ahogy szerettük volna. Erről viszont nem az optika tehet, mert pontossága kiváló, a kurzor minden apró mozdulatunkat precízen követte. A probléma okozója az volt, hogy az egeret nem tudtuk olyan stabilan megfogni, ami az ehhez hasonló precíziós munkához kell (erre inkább a G300-at ajánljuk). Ami a problémás felületeket illeti, a mozgáskövetés durva szőnyegen, gránitlapon és a fényesebb könyvborítókon is hibátlan volt, de a jobban tükröződő felületek már kifogtak rajta, az egér ilyenkor nem reagált. Az ergonómia ugyan visszafogott minket a lendületes játékban, de a készülék műanyag tappancsai nagyon jól csúsztak, ami sokat segített célzáskor, és ezt a fura kettősséget végig éreztük a teszt során. Ezért véleményünk szerint az egér FPS-re kerülendő, viszont ha többet játszunk MMO típusú játékkal, akkor sokat profitálhatunk az egér kézpihentető fogásából és a baloldalon megtalálható gombok tömkelegéből.

Végül lássuk az egér vezetékét. Ez már egy viszonylag könnyű és hajlékony példány, ezért csak alig akadályozott minket a játékban. A vasalózsinór jellegű kinézet a szövetborításnak köszönhető, szerintünk ez jelenleg az egyik legstrapabíróbb megoldás, ami létezik. A zsinór tehát masszív védelmet kapott, ezért az egér mozgatása közben valószínűleg soha sem fog megtörni.

11. Értékelés

Wireless Mouse M325

Tesztünk első egere meglepett minket, mert egy remek készüléket ismerhettünk meg az M325 személyében. Anyagminőségben nagyon odatették magukat a tervezők, de a gombokkal és az optikával sem volt különösebb probléma. Előbbiek kicsit hangosan kattognak, utóbbi pedig a precíz képszerkesztési feladatoknál lehet kevés, de mivel ez nem egy csúcsmodell, elvárásaink is alacsonyabbak. Sőt, a tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy kategórián belül a felsőosztályt célozták meg vele. A rádiós kapcsolat zavartűrése jó, az egeret még a legrosszabb körülmények közt is tudtuk használni a géptől másfél méterre. Minőségbeli kifogásunk tehát nem volt az egérrel, jöjjön a kinézet és az ergonómia. Ami a küllemet illeti, nekünk tetszett a tesztpéldány virágmintás fedőlapja, de ha valaki más küllemre vágyik, jó hír, hogy szám szerint 19 példányból választhat. A rágcsáló árnyoldala az, hogy méretei nem mindenkinek lesznek jók, mert állandó használatra csak az egészen apró női vagy gyerek kézbe alkalmas az egér. Összességében viszont nagyon kellemes eredménnyel zárt az apró periféria, és mivel az árazással sem szálltak el (jelenleg 5600 forint), az ajánlott minősítést is kiérdemelte tőlünk.

Wireless Mouse M310

A készülékről elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag a fenti egér nagyobb változatáról van szó, ezen kívül csak apróbb módosításai vannak. A fiatalos stílus megmaradt, a periféria felső részét többféle változatban is elkészítették, ezért az egeret különböző mintázatokkal vihetjük haza. A küllem tehát nem rossz, a kényelem pedig a közepes tenyerű felhasználóknak kedvez, de a lapát méretű tenyerünkkel még mi is egész stabilan meg tudtuk fogni. Az anyagminőséggel már akadt kifogásolnivalónk, a bal és jobb gomb halk recsegése nekünk nem tetszett. Más problémánk viszont nem volt az egérrel, még a görgető kerék is pontosan tette a dolgát. Az optikával elégedettek voltunk, és bár a precízebb mozdulatokhoz már elkél egy komolyabb egér, összességében jó volt a mozgáskövetése. A rádiós kapcsolat minőségét még nehezített körülmények közt is csak nehezen tudtuk lerontani, ezért az egérnek USB hosszabbítóra sincs feltétlenül szüksége. Habár formája miatt nekünk nem ez a kedvenc egerünk, mindent összevetve jó vásárt csinálhatunk az alapszintű M310-zel, ára ugyanis eléggé baráti (jelenleg 4700 forint).

Wireless Mouse M510

Az lézeres optika problémáit leszámítva egy vállalható egérrel ismerkedtünk meg a nagyméretű M510 személyében, de a jó ergonómia, a halk gombok és a remek anyaghasználat nem nyomnak annyit a latban, hogy az optikát képesek legyenek elfeledtetni velünk. Az egér ugyanis nagyon rosszul követte a finom mozdulatokat, ezért képtelenek voltunk precíz képszerkesztési feladatokat végezni vele, és játék közben sem igazán éreztük jónak. A rádiós kapcsolat minősége viszont szokás szerint jó volt, a gyártó valószínűleg minden egerében ugyanazt az adó-vevőt használja. Végeredményben azt kell mondanunk, hogy az egér nem egy rossz konstrukció, de az optikai gyengesége miatt nem éri meg a 8500 forintos vételárát. Már házon belül is találhatunk ennél jobbat, és nem is kell messzire menni érte, érdemes figyelmünket az alant olvasható példányra fordítani!

Gaming Mouse G300

A belépőszintű gamer egérről ódákat tudnánk rengeni. Bár a készülék közepes méretekkel rendelkezik, FPS-re mi nagy tenyérrel sem találnánk jobbat. A küllem pofás, az anyagminőség kiváló, az az illető viszont ízlésficamban szenvedhetett, aki kitalálta, hogy az egér talpa vörös legyen. A gombok minőségébe nem tudunk belekötni, mert rövid úton járnak és halkan működnek, ami az egér tetején megtalálható programozható gombokra is igaz. A görgető kerék halkan jár és pontos, egyesek viszont hiányolhatják az oldalra scrollozás képességét. Az optika minősége kiváló, ez nemcsak a pontos célzáshoz, hanem a precíz képszerkesztési feladatokhoz is megfelelt. Ugyanezt mondhatjuk el a mozgáskövetésről, a kurzor a durvább felületeken is folyamatos volt, mi több, az optika még egy tükörlapon is hibátlanul működött! A készülék egyetlen gyengéje a vezeték. Jó lenne, ha a merev zsinórt elfelejthetnék már végre, hiszen ennél olcsóbb egereknél is különb madzagot kapunk egy rágcsálóhoz. Mindent összevetve azonban egy remek konstrukcióról van szó, és ha a későbbiek során kiküszöbölik ezt a csorbát, akkor egy olyan egérrel gazdagodunk, amit valószínűleg sokáig emlegetni fognak még. Úgy tűnik, a válság a Logitech-nek is jót tett, mert megmutatta, hogy nem kell vagyonokat költenünk ahhoz, hogy egy kiváló egerünk legyen. Tesztalanyunk jelenleg 7900 forintért vihető haza, ezért nem kérdés, hogy repül neki az ajánlott plecsni.

Gaming Mouse G600

Az egér ergonómiai szempontból főnyeremény azoknak, akik a kézpihentető stílust kedvelik. A rágcsáló éppen azt a fogásmódot segíti elő, ami az MMO játékstílushoz kell: a nehéz egér rángatása helyett a gombok állnak a középpontban. FPS-hez éppen ezért nem ajánlott, de a WoW és Diablo 3 party-khoz elengedhetetlen. A felül megtalálható különböző szintezésű gombok jó szolgálatot tettek profilváltáskor és DPI váltáskor. A jobb oldali G-Shift gomb pedig nagy ötlet volt, lenyomásával megduplázhatjuk a baloldali gombcsokrot vagy érzékenységet válthatunk vele (ha valaki mégis FPS-re használná az egeret), bár eleinte furcsa volt megszokni. A programozható gombokat kicsit összezsúfolták, de a logikus elrendezés sokat segített rajtuk, ezt nagyjából egy napos használat után tudtuk lendületesen kezelni. Az egér működése csendes, az első 4 gombot leszámítva mind hangtalanul nyomódott, de még ezek is halkabbak voltak az átlagnál. Az optika minősége nagyon jó, a precíz mozdulatainkat még nehéz körülmények közt is hibátlanul közvetítette, csak az erősen tükröződő felületeket érdemes vele elkerülni. A periféria borítása remek, az anyagminőség mindenhol kiváló, recsegést még erősebb szorításnál sem tapasztaltunk. A vezeték egy viszonylag hajlékony és rendkívül strapabíró példány, ezért mi fogadni mernénk rá, hogy évek múlva sem lesz baja. A felsőkategóriás egérhez ehhez megfelelő árat szabtak, mert jelenleg 23 ezer forintért vihető haza. A konkurencia nemrégiben tesztelt hasonló egereit, azaz a Razer Naga és Naga Hex-et 20, illetve 23 ezer forintért kaphatjuk meg, melyek (szerintünk) kényelmesebbek, a gombok precízebbek rajtuk, de gyengébb az optikájuk, ezért nem egyértelmű, hogy a Logitech vagy Razer terméke a jobb. Az egeret éppen ezért érdemes kipróbálni valahol, nehogy csalódás érjen minket az ergonómia miatt, de ha valakinek bejön a formája, mi azt tanácsoljuk, ne hagyja ki.

[bold][italic]Az egereket a Logitech magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

[/italic][/bold]

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward