Llano és Ontario: készen állnak a mintapéldányok

A világ második legnagyobb processzorgyártó vállalata bejelentette, hogy készen állnak műhelyében a Llano és Ontario kódnévre keresztelt újdonságainak első mintapéldányai. A Llano modelleket a gyártó már szállítja különböző partnereinek, az Ontario egységek viszont egyelőre még csak belső felhasználásra érhetőek el.

Llano és Ontario: készen állnak a mintapéldányok

A világ második legnagyobb processzorgyártó vállalata bejelentette, hogy készen állnak műhelyében a Llano és Ontario kódnévre keresztelt újdonságainak első mintapéldányai. A Llano modelleket a gyártó már szállítja különböző partnereinek, az Ontario egységek viszont egyelőre még csak belső felhasználásra érhetőek el.

A két új processzor egyaránt az AMD Fusion termékcsaládjába tartozik, a Llano modellek elsősorban alacsony fogyasztású, illetve nagy teljesítményű noteszgépekben kapnak majd helyet, míg az Ontario egységeket főleg rendkívül alacsony fogyasztású készülékekbe, így netbookokba és tábla PC konfigurációkba szánja majd a vállalat.

AMD Llano: Phenom II-es processzormagok, ATI Radeon HD 5000-es sorozatú videó vezérlő

A Llano processzorok, vagy ahogy a gyártó nevezi APU (Accelerated Processing Unit) egységek a Sabine platform részét képezik majd és 32 nm-es SOI gyártástechnológiával készülnek. Az újdonságok négy darab x86-os processzormaggal rendelkeznek, amelyek a jelenleg is használatos Phenom II-es architektúra köré épülnek. A magok – a másodszintű gyorsítótárat nem számolva – egyenként 9,69 négyzetmilliméteres felülettel és valamivel több, mint 35 millió tranzisztorral rendelkeznek, TDP-jük 2,5W és 25W között helyezkedik el, míg üzemi feszültségük 0,8V és 1,3V közé esik. Az egységek 3 GHz körüli órajelen üzemelnek majd. A processzorok dinamikusan módosíthatják majd az egyes magok órajelét, illetve feszültségét, így az egyes magok órajele megnövelhető, amennyiben nincs szükség mind a négy processzormagra, a használaton kívüli magok fogyasztását pedig képes lesz csökkenteni a rendszer.

A források szerint a Llano termékcsalád egyes tagjainak TDP-je 20W és 59W között helyezkedik el. A felsőkategóriás kétmagos, hárommagos és négymagos processzorok TDP-je 35W és 59W közötti, a kereskedelem fő áramába szánt kettő vagy négymagos egységeké 30W-os, míg az alacsonyfogyasztású kétmagos Llano chipek 20W-os TDP-vel érkeznek, ezek az adatok a chip teljes fogyasztását jelölik.

Az AMD Sabine platformja Hudson I/O vezérlővel érkezik, ami PCI Express bővítőhelyet kínál majd a videokártyák számára, de ezen kívül 16 db USB2 portot, USB 3.0-s portokat (csak a Hudson-M3), RAID támogatással is felvértezett SATA 6 Gbps-os csatlakozókat, Gigabites Ehternet vezérlőt és beépített órajel generátort is tartalmaz. Ezzel együtt opcionálisan Vancouver sorozatú GPU is helyet kaphat az új platformban.

[bold]

Új architektúrával és DirectX 11-es GPU-val jön a Bobcat[/bold]

Az AMD Ontario megoldásáról, amely a Brazos platform részeként fog bemutatkozni, egyelőre túl sok információ nem áll rendelkezésre. A jelenlegi hírek szerint a Bobcat chipek x86-64, virtualizációs, valamint SSE, SSE2 és SSE3 támogatással érkeznek. A kétmagos Ontario modellek képesek lesznek a 90%-át hozni annak a teljesítménynek, amit ma a kereskedelem fő áramába szánt processzoroktól elvárhatunk, mindezt fele akkora méretű szilícium lapkán. Az új processzorok 1W alatti fogyasztással is képesek lesznek üzemelni, így ideálisak lehetnek pala PC konfigurációkban történő felhasználásra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward