LG IPS235V: Megfizethető prémium

A mai alkalommal az LG egyik prémium paneles monitorával, az IPS235V típussal foglalkozunk.

LG IPS235V: Megfizethető prémium

1. Bevezető

A mai alkalommal az LG egyik prémium paneles monitorával, az IPS235V típussal foglalkozunk. A korábban tesztelt IPS236V modellel jó tapasztalataink voltak, de a tesztelés során a komolyabb típusokhoz hasonlítottuk. Így reális képet kaptunk arról, hogy az olcsóbb, butított prémium (pl. A-MVA, eIPS paneles) kijelzők hol helyezkednek el képminőségben az igazi IPS vagy S-PVA panellel felszerelt változatokhoz képest. A jelen tesztünkben szereplő monitort ezúttal a TN paneles kategóriában versenyeztetjük, ott ahová szánták, hiszen ára alapján ide lehet sorolni.

2. Áttekintés

LG IPS235V

Ami a formatervezést illeti, mi örültünk volna egy némileg látványosabb dizájnnak. A küllem nem a minőségi kijelzők körében megszokott, komolyságot sugallóan puritán, hanem inkább ingerszegény, a káva ugyanis mindennemű díszítést nélkülöz. Pozitívum, hogy fényes felülettel csak a talp tetején és a káva oldalán találkozhatunk, ami azért jó, mert így a por nem látszik meg rajta annyira gyorsan. A minőségérzet rendben van, kellemetlen zajok döntögetés közben nincsenek, és csak azért nem tudjuk neki odaítélni a tökéletes jelzőt, mert fogdosás közben hiányzott az a bizonyos masszív érzet.

Az IPS236V modellhez képest az IPS235V típuson nyomógombok vannak, ezzel módosíthatjuk a monitor beállításait. Bár már ezek az érintőgombok is egészen jól használhatóak, ami ritkaság, a nyomógombok általában még pontosabban végzik el a rájuk bízott feladatot. És ez jelen esetben is igaz. A gombok reakciója pontos és gyors, ráadásul a gombok helyzetét is jól ábrázolják a kávára felfestett szürke rovátkák (újabban egyes kijelzőknél ez félrecsúszik). Apró kellemetlenség, hogy a felfestések csak a kikapcsoló gombot jelölik egyértelműen, a többi fölött csak egy-egy vonal látható. Úgy gondolták, hogy ezt felesleges megtenni, hiszen bármelyik menügomb megnyomásával előbukkan a képernyőmenü, ahol már a szöveges jelölés is megtalálható. A gyorsgombok a könnyebb kezelhetőséget segítik elő. A video bemenetváltásnak, az automatikus kalibrációnak (VGA bemenetnél) és a képprofil váltásnak szorítottak helyet köztük, az utolsóval pedig a Dual Package almenüt hívhatjuk elő (ezzel még később foglalkozunk). Nekünk ezek közül csak a gyors fényerőállítás lehetősége hiányzott. A gomboknak saját megvilágításuk nincs, van viszont szoftveres menüvezérlési lehetőség, ennek köszönhetően egy teljesen sötét szobában kikerülhetjük a vak tapogatózást. A Forte Managert nem találtuk meg a CD mellékleten, de letöltve a monitorhoz hibátlanul működött. Az állapotjelző lámpa nem fényét nem találtuk zavarónak, de aki ezt nem szeretné látni, az letilthatja a menüben.

A mellékelt állvány nem dicsekedhet széles konfigurációs képességekkel, ezt ugyanis csak döntögetni lehet. Erre előrefelé 5 fokban, hátrafelé 15 fokban képes, ami már egy kellően széles tartomány, de láttunk már szélesebbet is. A mellékelt talp szokatlanul nagy, és súlya is elég ahhoz, hogy a monitor ne billegjen. A fix magasságot jól eltalálták, ezért hosszútávon sem volt kényelmetlen nézni a monitort.

Hátulról a felfüggesztési lyukak sem hiányoznak, a kijelzőt VESA 100 szabvány szerint tehetjük egy fali állványra. A video bemenetek közt megtalálható a HDMI, a DVI és a VGA port, ezekből egyet-egyet kapunk a kijelző hátuljára. Ezeken kívül még egy fejhallgató kimenetet is üdvözölhetünk, amin a HDMI audio sávja hallható, csak kár, hogy ez nem egy kényelmesebb helyre, például oldalra került. A kellékek közt DVI és VGA kábelre bukkantunk, a telepítő lemezen pedig a segédprogramok (Dual Package) és a monitor driverei vannak.

3. OSD és Képprofilok

OSD

A monitor képernyőmenüje az egyszerűségre szorítkozik. A kategóriákra osztott opciók átláthatók, és szerencsére a szépségről sem kell lemondanunk, mert az OSD látványosra sikerült. A kijelző beállításait öt nagy csoportra osztva találjuk meg benne: Picture/Color/Display/Volume/Others. Az alapvető fényerőn, kontraszton, gammán és élességen kívül a színbeállításnál választhatunk az előre beállított színhőmérsékletek közül (Warm, Medium, Cool) vagy ezt megadhatjuk kézzel is a három (R, G, B) színcsatorna segítségével (a hatcsatornás állításra nincs lehetőség). A monitor extráit a Dual Package almenüben találjuk meg. A Dual Monitor funkcióval két kijelzős használatra van lehetőség (kiterjesztés, klónozás), ám ezt megtalálhatjuk videokártyánk driverében is. A Dual Web egy szoftveres ablakrendezés, mely egymás mellé teszi a böngésző ablakokat. Lényege, hogy a szoftverben történő kattintás helyett a monitor menüjében tallózva adjuk ki a parancsot. Nem sok értelme van, mert ilyen módon ezt nehézkesebb megtenni. Az említett extrák csak az után működnek, hogy feltelepítettük a mellékelt Dual Package szoftvercsomagot. A menüben megtalálható még a Super Energy Saving energiatakarékos opció is, mely lejjebb veszi a fényerőt, ezzel némi áramot tud nekünk spórolni (5W/óra).

Képprofilok

A kijelzőben néhány képprofil is a rendelkezésünkre áll (Movie, Text, Photo, sRGB, User). A monitort szerencsére gyárilag kalibrálva szállítják, ezért ha nem szeretnénk ezzel foglalkozni, egyszerűen csak válasszuk a User profilt. A mellékletben erről egy nyomtatványt is kapunk, ami arról tanúskodik, hogy a szürkeárnyalatok ideálistól való átlagos eltérése (deltaE) a 2 érték alatt marad, ami nagyon jó eredmény, tekintve, hogy 5 alatt már nincs szemmel látható különbség.

Mi természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy a gyári sémák menyire pontosak:

A mérésekből megállapíthatjuk, hogy a képprofilok átlagos színeltérése egy kivételével mindenhol 5 alatt marad, ami jó eredmény. A Movie profil kicsit gyengébb náluk, amiről az alacsony gamma érték tehet, ez utóbbi viszont a sötét részleteknek tesz jót. A képprofilok 7000K fölötti színhőmérséklete pedig arról tanúskodik, hogy a monitor képe gyárilag enyhén kékes tónusba húz, ezért némi korrekcióra szorul. A gyári színhőmérsékletek értékei a következőképpen alakultak: Warm: 7300K, Medium: 8500K, Cool: 10200K. Egyedi beállításainkat a User profil tárolja (ezt szintén a gyári képmódok közt találjuk meg), és ha egy gyári profilt megváltoztatunk, akkor mindig ide kerülünk, felülírva az előző értékeket.

Ami a látványt illeti, nekünk a gyárilag bekalibrált User és sRGB tetszett a legjobban. A szövegolvasáshoz ajánlott Text szerintünk lehetne sötétebb, ezt valószínűleg napsütéses időhöz állították be, mert nem igazán szemkímélő. A Movie és Photo sémák kicsit látványosabbak a többinél, de a várt élmény elmaradt, helyettük is inkább a User profilt érdemes elővenni.

Ezek után megnéztük, hogy mit lehet még kihozni a monitorból, ezért magunk is elvégeztük a kalibrálást. A méréseket sRGB színtérben végeztük, a viszonyítás pedig 2,2 gammához, 6500K színhőmérséklethez és 120 cd/m^2 fényerőhöz ment.

Ahogy az lenni szokott, már csupán a monitor helyes beállításával is nagyon szép eredményt értünk el, az icc profil betöltésével pedig szinte tökéletes lett a színmegjelenítés.

4. Képminőség

Képminőség

A színekkel nagyon elégedettek voltunk, bár itt nem ért minket nagy meglepetés, hiszen ez az olcsóbb prémium kijelzőktől is elvárható. A színátmeneti gradienseken egyáltalán nem látható sávosodás, ezek szép folyamatosak. A szürkeárnyalatok közül a világosabbak jól megkülönböztethetőek egymástól, és a sötétebb elemek közül is csak a legsötétebb szürkeárnyalat olvad bele a fekete háttérbe, de ez még mindig szép eredmény. A legmagasabb fényerő, amit mértünk 243 cd/m^2 volt, a monitornak tehát van tartaléka a nyári napsütéses időjáráshoz (a kijelzőben egyébként matt panel van). A fényerőt 80 cd/m^2 értékig tudtuk lecsökkenteni az adott beállítások mellett, ez pedig kellően sötét a szemkímélő használathoz.

A kijelző digitális bemenetei (HDMI, DVI) nagyon szép élesek, a VGA kaput viszont kicsivel gyengébbnek találtuk náluk a halvány szellemkép miatt. A bemenetek azonos képbeállításokat használnak, ezért nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor a monitor nem kapcsolgat magától, hanem készenléti módba vált.

A kijelző az alacsonyabb képméreteket jó minőségben interpolálja. A következőket akár szövegolvasásra is elővehetjük, annyira szépek: 1280*960, 1024*768 és 1280*720, bár ez utóbbit a monitor csak egy fekete kerettel hajlandó megjeleníteni. Játék közben még az 1280*1024, 1280*800 és 1152*864-es képméretek is szépek, ezek csak kicsit homályosabbak az előzőeknél. Bár még az 1680*1050 és 1440*900-as felbontások minősége sem vészesen rossz, a homályosság miatt jobban járunk a fentiekkel. A kijelzőben már az újfajta képarány kezelés található meg (Original Ratio). Ha átkapcsolunk Original-ba, onnantól kezdve a monitor mindig tudja, hogy milyen arányt kell használnia, tehát nem kell minden felbontásban bekapcsolni. Az intelligens képarány kezelés helyesen kezeli a 16:10 arányt, és az 5:4-et is képes megkülönböztetni a 4:3 aránytól.

A monitor betekintési szögei nagyon meggyőzőek, szinte bárhonnan nézhetjük, mert színei csak alig változnak meg. A TN paneles kijelzőkkel szemben ez nagy előnye a monitornak, hiszen szemből nézve a képernyő felső területén is ugyanazokat a színeket látjuk, mint alul. Ráadásul még némi mozgásterünk is marad, ezért akár enyhén megdöntve is használhatjuk a monitort. Ha a monitort a prémium kijelzők közt vizsgáljuk, akkor kisebb hibákról is beszámolhatunk. A panel oldalról nézve enyhén kékes-ezüstös tónust kap, ez az IPS panelek egyik tulajdonsága. Felülről és oldalról kontrasztcsökkenés jelentkezik, de még ez sem zavaró, ugyanis a normál nézési tartományon kívül esnek. Egyéb hibáról még szigorú szemmel sem nem tudunk beszámolni. (Ha a kijelzőt a prémium monitorokkal vetnénk össze, akkor a látószög értékelése + lenne, a TN paneles készülékekhez viszonyítva viszont +++ az eredmény.)

Az IPS panelekre jellemző lilásodás miatt a képernyőt csak szemből láthatjuk egybefüggő feketének, de a fekete szín szemből egészen sötét. Felülről és alulról némi lilásodásra, oldalról pedig sárgulásra lehet számítani, de ezek csak a fekete képernyőn feltűnőek. A háttérvilágítás a minimális foltosodástól eltekintve homogén, csak kisebb bevilágítások láthatóak a képszéleken.

A kijelzőben nincs gyorsítás, ezért 14ms-os válaszidővel rendelkezik, ami kicsit soknak tűnik. Szerencsére a helyzet jobb ennél, nekünk úgy tűnt, mintha a gyártó ezúttal szépítés helyett inkább alábecsülte volna készülékét. A monitoron csak kicsivel láttuk több utánhúzást, mintha egy gyorsítás nélküli 5ms-os TN paneles kijelző lenne. Az egérkurzor mozgatásánál azonban fény derült a lassúságra, a bemeneti késés miatt a monitor némileg lomhábbnak érződik náluk. A késés még így sem vészes, mert ezzel még bőven lehet játszani és hozzászokni sem kell, csak azok fogják lassúnak érezni, akik a 2ms-os vagy ennél gyorsabb kijelzőkhöz vannak szokva. (Ha a kijelzőt a prémium monitorokkal vetnénk össze, akkor a sebesség értékelése + lenne, a TN paneles készülékekhez viszonyítva viszont +/- az eredmény.)

5. Értékelés

Értékelés

Az LG egyik olcsósított prémium kijelzőjét teszteltük, és kijelenthetjük, hogy képminőség szempontjából egészen jól szerepelt. A panel látószögei szélesek, a színek gyönyörűek, a háttérvilágítás egyenletes, és szemből a fekete szín is nagyon sötét. Csak apróbb hibákat tudunk felhozni ellene, mint például az extrém szögekben látható lilásodás és sárgulás vagy az enyhe kontrasztcsökkenés, amik viszont a panel sajátosságai. Ezek, még ha kisebb mértékben is, de más IPS paneles típusnál is jelen vannak. Véleményünk szerint a 14ms-os értékkel alábecsülték a monitor sebességét, mert a monitor teljes mértékben játszhatónak bizonyult, elmosódást alig láttunk rajta. A skálázás minősége jó, továbbá ott az intelligens képarány kezelés is, ami minden helyzetben a megfelelő képarányt alkalmazza, ezért az alacsonyabb felbontások sem okoztak gondot a kijelzőnek.

Kár, hogy az ehhez hasonló monitorok közt ritkaság a jól konfigurálható állvány, és ez alól ez a modell sem kivétel. A kijelző ugyanis egyszerű állványt kapott, de legalább jól ellátta a rá bízott feladatot, mert nem billegett és a magassága is jó volt. Szerencsére a video bemenetek közt a HDMI is megtalálható, plusz az audio kimenetnek is jutott hely hátul, a felfüggesztési lyukak viszont hiányoznak. A mellékletben nem találtunk HDMI kábelt, a digitális átvitelről azonban még így sem kell lemondanunk, mert DVI madzag viszont jár a monitorhoz.

Az LG monitorában tehát nem kellett csalódnunk, gyakorlatilag nincs olyan problémája, ami miatt inkább egy TN paneles kijelzőt kellene választanunk. Csak a megszállott játékrajongók találhatják kicsit lomhának a sebességet, de nekik ott a válaszidő-gyorsítással ellátott változat, az IPS236V modell (itt már a bemeneti késés sem érezhető). Mivel az IPS235V és az IPS236V típusok egyformán 50 ezer forintba kerülnek, utóbbinak jobb az ár/érték aránya, de akinek nem fontos a gyorsítás és inkább a nyomógombokat részesíti előnyben az érintőgombokkal szemben, azoknak az IPS235V típus ajánlott. A készülékhez 3 napos pixelhiba-garancia is jár.

Vásárlás: LG IPS235V

Hivatalos honlap

A monitort a Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward