LG 27MT93S: komplex megoldás az LG-től

Ezúttal a 27 colos mezőnyből választottunk egy mindenes 3D-s LG monitort, mely képes televízióként és médialejátszóként is funkcionálni.

LG 27MT93S: komplex megoldás az LG-től

1. Bevezető

Ezúttal a 27 colos mezőnyből választottunk egy mindenes 3D-s LG monitort, mely képes televízióként és médialejátszóként is funkcionálni. A készülékben egy IPS panel található, már ebből is látható, hogy a tervezők a képminőségre is fokozottan ügyeltek. De az unalmas bevező helyett lássuk inkább a kijelző paramétereit:

2. LG 27MT93S - Áttekintés

LG 27MT93S

Az LG, mint az egyik legnagyobb monitorgyártó, már nagy tapasztalatra tett szert a kijelzők tervezésében. A szépséggel ezúttal sincs probléma, mert a készülék tökéletesen megfelel az aktuális divatnak, a monitor tetszetős vékony kerettel és ízléses festéssel került piacra. Más kérdés, hogy az anyagminőségre soha nem fordítanak akkora gondot, mint a megjelenésre. A monitor kávája ugyanis recseg, és állítgatás közben nemcsak a panel irányából, hanem a talp felől is hallottunk kellemetlen zajokat, ha nem is sokat.

A kijelző érintőgombokkal van felvértezve, és ezek meglepő módon nagyon pontosan működtek. A kiálló dudoroknak hála kitapintásuk nem okozott gondot, de csak nappali fénynél, mert szürkületnél a káva feliratai már olvashatatlanok voltak. A készülék a televízióknál megszokott gyorsgombokat kapta meg, melyekkel bemenetet és csatornát válthatunk, valamint hangerőt szabályozhatunk abban az esetben, ha egyik távirányító sem lenne kéznél. A kijelzőhöz 2db távirányító is jár, egy hagyományos és egy mozgásérzékelős típus (ezekkel a következő oldalon foglalkozunk). Apróság, de érdemes megemlíteni, hogy az állapotjelző lámpát letilthatjuk a menüben, de a monitornak még készenlétnél sem volt olyan erős fénye, hogy erre kényszerüljünk.

A monitor egyszerű, de rendkívül stabil állványt kapott, ami ráadásul még szép is. A króm színű kellék egy terebélyes példány, és úgy tartja meg a panelt, hogy az asztal kisebb billenéseitől sem ingott meg a kijelző. Konfigurálhatósága a legtöbb helyzethez elég, a panelt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet megdönteni. Az olyan különlegességekről le kell mondanunk, mint az elforgatás, porté mód, és a magasságállítás, bár a kijelző fix magassága tökéletes, ezért a monitort hosszútávon is kényelmes volt nézni.

Tetszetős dizájnelem a monitor elején látható, szálcsiszolt fémre emlékeztető szürke színű díszítőléc. Ebből nemcsak ide, hanem a kijelző hátuljára is jutott, ezért a készülék onnan is szép látványt nyújt. Az efféle dizájnmonitoroknál azonban megszokott dolog, hogy a felfüggesztési lyukaktól elbúcsúzhatunk, a fali konzolokat sajnos ez a monitor sem támogatja.

A video bemenetek tárháza nagyon széles. A kijelzőn megtalálható 2db HDMI (az egyik MHL képes), 3db USB port, beépített Wi-Fi adapter, egy RJ45-ös Ethernet csatlakozó, 2db antenna csatlakozó, valamint egy audio bemenet és egy kimenet. Ezen kívül egy komponens video, egy kompozit video/audio bemenet (egy-egy 4 pólusú jack csatlakozó formájában), melyekhez a kábelek is megtalálhatók a dobozban. A monitor oldalán egy CI foglalat is helyet kapott, ebbe kártyaolvasó modult lehet helyezni azért, hogy a kódolt, fizetős szolgáltatásokat is igénybe vehessük digitális TV üzemmódban. Nekünk tetszett volna még, ha egy memóriakártya-olvasót is találunk a monitor oldalán, de a csatlakozók válaszéka már így is bőséges.

Mivel egy tv-monitor készülékről van szó, elkerülhetetlen, hogy beépített hangszórói legyenek. Ezek tisztességes minőségben és megfelelő hangerővel szólaltak meg, bár korlátaikat ezek sem tudták átlépni. Egy műanyagkávás monitor csipogóitól ugyanis nem várhatunk fadobozos hangot, de a finomhangolással még ezekből is sokat kihozhatunk (ezzel a következő oldalon foglalkozunk részletesebben). A mellékletben találtunk felhasználói irodalmat, egy telepítő CD-ket (amiken a monitor szoftverei voltak), DVI-HDMI, microUSB-HDMI, komponens és kompozit video kábeleket, 2db távirányítót, 2db 3D szemüveget, és a készülék külső tápegységét.

3. LG 27MT93S - Televíziós képességek

Televíziós képességek

Most, hogy körbejártuk a monitort, kapcsoljuk is be. Az első dolgunk természetesen a kép beállítása volt, amihez a menüben kellett barangolni, és ezt a távirányító segítségével tettünk meg.

A mellékelt távirányítók közül az egyik (mert kettőt is kapunk a monitorhoz) hagyományosan négyzet alakú, rendkívül kényelmes és könnyen kezehető. Formája és méretei miatt nem kellett nyújtózkodni a fontosabb gombokért: a csatornaváltás, hangerősazbályzás, a menükezelő gombok és nyilak is kézre estek rajta. A távkapcsolót ergonómiájának köszönhetően határozottan lehet megfogni, ezért egyszer sem csúszott ki a kezeink közül.

A másik távkapcsoló egy igazi különlegesség, ami Magic Remote névre hallgat. Formája kicsit szokatlan, de erre rögtön magyarázatot kapunk, ha megértjük a működését. A távirányító ugyanis mozgásérzékelővel van felszerelve, azaz figyeli kézmozdulatainkat, így a képernyőn látható mutatóval könnyebben mozoghatunk a menüben. Ez egy érdekes újítás, amit az első percekben még szokni kell, de utána már nagyon kellemes a használata, mi is rengetegszer nyúltunk inkább ezért a távkapcsolóért. Az egerek görgetőkerekéhez hasonló tárcsa jó ötlet volt, amely a menük, opciók, valamint a mentett csatornák közti tallózásban segített nekünk. Az OK gombot viszont nehéz volt pontosan megnyomni, mert amikor a tárcsát lenyomtuk, az könnyen elmozdult, így akaratlanul egy másik menüpotnot választottunk ki. Maga a távirányó egyébként kényelmesnek mondható, és az a néhány gomb is jól kitapintható, ami megtalálható rajta, még szürkületnél sem okozott gondot metalálni ezeket. Ha bejön nekünk a távkapcsoló formája, akkor ezt is használhatjuk hagyományos távkapcsolóként. Ehhez elég, ha megnyomunk rajta egy navigácóis gombot, és a kurzor eltűnik. Amikor újra mozgásérzékelős módban szeretnénk használni, akkor oldalirányban kell megrázni a távkapcsolót, és a kurzor újra megjelenik.

A távirányító gyorsgombjai:

[list type="unordered"]

[*]Q.MENÜ: gyorsmenük megnyitása

[*]SMART: főmenü megjelenítése

[*]Hangfelismerés: Hosszan tartva a monitor felismeri az angol szöveget, megnyitja a beépített böngészőt, és az adott kifejezésre visszaadja a keresési találatokat. Egyszerűbb szavakra jól működött, a bonyolultabb kifejezéseket már nehezen ismerte fel, de az előugró listából többnyire megtaláltuk a keresett szöveget.

[/list]

Miután a kezdeti lépéseket megtettük, és behangoltuk a csatornákat, az első benyomásunk az volt, hogy ez egy vérbeli televízió, hiszen a monitoroknál megszokott apró OSD helyett egy nagyméretű tv-menü bukkant elő. Akik már találkoztak LG gyártmányú televízióval, azok számára ismerős lehet a képernyőmenü, a többieknek a fontosabb opciókra fókuszálva összefoglaljuk, hogy mik találhatóak meg benne.

Képi funkciók

[list type="unordered"]

[*]e-Energy Saving: Ezzel a funkcióval a háttérvilágítás maximális fényerejét adhatjuk meg energiatakarékosság céljából, amit több lépcsőben tehetünk meg.

[*]3D settings: 3D megjelenítési módok

[*]Picture Mode: Beépített képprofilok, melyekkel a következő oldalon részletesen foglalkozunk.

[*]Backlight/Contrast/Brightness/Sharpness: Alap képbeállítások, melyből a háttérvilágítást emelnénk ki, ami a fényerőtől függetlenül állítható.

[*]Colour/Tint/Colour Temp: Színbeállítások: színtelítettség, színeltolás, színhőmérséklet. Ez utóbbi a monitoroknál megszokott 3 színcsatorna helyett egy csúszka segítségével állítható be egy 100 fokozatú skálán, annak megfelelően, hogy hideg vagy meleg színárnyalatok felé szeretnénk eltolni a monitor képét.

[*]Advanced Control: Ebben a részlegben a dinamikus kontrasztszabályzás, extra színtelítettség, a bőrszín tónus, gamma, és egyéb színmanipulációs funkciók kapcsolhatók be.

[*]Picture Option: Itt további hasznos képmanipulációkkal találkozhatunk, úgymint képzajszűrés, digitális képzajszűrés, mozgásjavító effekt, fekete szint beállítása, stb., de ezekkel érdemes óvatosan bánni, mert mindegyiknek megvan a maga árnyoldala is (pl. a túl magas képzajszűrés lecsökkenti a másodpercenként látható képkockák számát).

[*]Aspect Ratio: Képarány kezelés, lehetőségeink: 16:9, Just Scan, Original, Full Wide, 4:3, 14:9, Zoom, Cinema Zoom1. Lássuk egyenként, hogy ezek mit csinálnak. A Just Scan-t PC-s csatlakozásnál érdemes használni, ez megtartja a HDMI jel eredeti képméretét. A 4:3 képarány négyzetes, két oldalt fekete képterület van, és a hagyományos 4:3-as adás nem torzít rajtuk (4:3-as adás esetén az Original beállítás is ezt teszi). A 14:9 és Zoom módoknál teljes képernyőn, nagyítva látható a kép, a hagyományos 4:3-as adás tetejét és alját vágják le, így nem torzítanak. A Full Wide és 16:9 megjelenítési módok csak 16:9 adásokhoz javasoltak, mivel kihasználják a teljes felületet, és a 4:3-as adásokat széthúzzák (torzítanak). A Cinema Zoom1 szintén csak 16:9 adásokhoz javasolt, de ez már némi nagyítással jeleníti meg a képet (extra szélesvásznú filmeknél van értelme). A képarány kezeléshez kapunk egy gyorsgombot is a távirányítóra, amivel kényelmesen tudunk váltogatni köztük.

[*]Picture Wizard II: Egy képbeállítási varázsló, amely lépésenként segít nekünk beállítani a monitor képét.

[/list]

Hang funkciók

[list type="unordered"]

[*]Smart Sound Mode: Hang optimalizáció, amely bekapcsolásával a hangszórók hangosabban és szűkebb tartományban, erősen a középhangokra koncentráltan szólaltak meg, ezért mi inkább kikapcsoltuk ezt.

[*]Sound Mode: Beépített hangprofilok a hallgatni kívánt tartalomnak megfelelően (pl. zene, film, stb.)

[*]Virtual Surround Mode: Egészen meggyőző virtuális térhangzás, ami messze elmarad a valódi 5.1-es hangzástól, de az alap gyári beállításhoz képest sokkal élvezhetőbb.

[*]Clear Voice II: Párbeszédjavító funkció, amivel jobban érthető beszédhangokat kapunk.

[*]Volume Mode: Automatikus hangerőállítás, pl. a reklámok felhangosodása ellen. A funkció érzékenysége 3 lépésben állítható.

[*]Sound Out: A hang a tv saját hangszóróiról átirányítható külső hangszórókra a HDMI kimeneten keresztül, LG hangrendszerre Wi-Fi-n keresztül, vagy a fejhallgató kimenetre.

[*]Sound Option Setting: Hangkarakter kompenzálás annak megfelelően, hogy a tévét mennyire közel szeretnénk a falhoz tenni. Lehetőségeink: fali állvány, normál elhelyezés, közvetlen fali elhelyezés (a funkció a mélyhangokat csökkenti le, amire azért van szükség, mert a tévét a falhoz közel téve ezek felerősödnének).

[/list]

Egyéb funkciók

[list type="unordered"]

[*]Clock/Off Time/On Time/Sleep Timer: Egyszerű ki- és bekapcsolás-, valamint elalvás időzítő.

[*]Lock System/Patental Guidance: Csatona zárolás és szülői felügyelet, amivel a csatornák megtekintését korlátozhatjuk.

[*]Standby Light: Állapotjelző lámpa kikapcsolása.

[*]Pointer: Lehetőségünk van a Magic távirányító esetén megjelenő kurzor sebességét, alakját és méretét testre szabni.

[*]Wi-Fi Direct/Network Status: Hálózati kapcsolat beállítása és állapotellenőrzés.

[/list]

Bár a lista nem teljes, mert csak a fontosabb lehetőségeket emeltük ki, már ez alapján is elmondható, hogy a tv rengeteg extrával bír, melyek közül van, amit sohasem fogunk elővenni, de néhányuk valóban hasznos lehet a hétköznapokban. Amit hiányoltunk a tévéből, az a PIP, azaz kép-a-képben funkció. Ennek akár az egytuneres változata is jól jött volna, mert néha jó a képernyő egyik sarkában tévézni, miközben PC-t használunk. A tévézés közben szerzett élményeink közül kiemelnénk a gyors csatornaváltást, az átlátható menürendszert, és a távirányítón lévő hasznos gyorsgombokat, de nem tetszett például a háttérvilágítás foltosodása, ami sötét tartalmaknál már látszott, valamint a nagy kontrasztkülönbségnél előforduló csíkozódást (pl. sötét képernyőnél előhívtuk a menüt, a világos menüpontok mellett ilyenkor halvány csíkok látszottak).

4. LG 27MT93S - Médialejátszó, Képprofilok

Médialejátszó

Korábban említettük, hogy a tévé hátulján 3db USB bemenet is helyet kapott, ezekre pendrive-ot, külső merevlemezt, mp3 lejátszót, vagy kártyaolvasót lehet csatlakoztatni. A médialejátszó képes kezelni a rajtuk, vagy a hálózaton tárolt fényképeket (JPEG) és videókat, továbbá zenét is hallgathatunk vele (MP3). A video lejátszó minden népszerű video formátumot felismert (XVID, DIVX), a nagyobb bitrátájú MKV konténerbe csomagolt filmek sem okoztak neki gondot, de még az internetről korábban lementett FLV fájlokat is zökkenőmentesen lejátszotta. A médialejátszó felismeri, amikor több audio sáv van jelen, ezt a helyi menüben lehet kiválasztani. A feliratokat tökéletesen kezeli, a magyar nyelvnek megfelelő Latin2 kódlapot is támogatja, így még az ű betű is helyesen jelent meg a képernyőn. A feliratok pozíciója némileg állítható, de nagy mozgásterünk nincs, ez mindig a képernyő alsó harmadában lesz olvasható (ez jól jön olyankor, amikor a filmen beégetett felirat van, és külső feliratot is szeretnénk használni). A feliratot időzíteni is lehet, ezt +/-60 mp keretein belül tehetjük meg, 0,5mp-es lépésközzel. Nekünk nagyon tetszett, hogy a késleltetés miatt nem kellett állandóan a menübe lépkedni, hanem a távirányító csatornaléptető gombjával ezt filmnézés közben tudtuk állítgatni. A médialejátszó MKV-ban, és külön fájlként a video mellett is felismerte a filmhez mellékelt feliratot (sub, srt, ass). Amikor a felirat eltért az alap betűformátumtól, pl. különleges betűtípust volt benne, vagy formázva volt (dőlt, félkövér, stb.), a lejátszó nem tudta rendesen megjeleníteni, és a tag-ek is megjelentek a felirat mellett. A színezett extrém karaoke feliratokkal, amelyek színe menet közben változik, ugyanez volt a helyzet, és a felirat mellett a tag-ek is megjelentek. Anime nézésre a mostanában divatos feliratok mellett tehát nem ez lesz a barátunk, de minden másra megfelel. 3D-s filmek esetében csak a maximum 1080p-be csomagolt, half-sbs fájlokkal volt képes megbirkózni, a 3840*1080-as fájlokat már nem kezelte.

Képprofilok

Ahogy említettük, ezek a Picture Mode részlegben kaptak helyet, a választék pedig a következőkre terjed ki: Standard, Vivid, Eco, Cinema, Game, Expert1, Expert2.

Szemre a Vivid és Cinema a legjobbak, élénkségük és nagy fényerejük miatt. A Standard és Eco némileg szolidabbak, de még mindig elfogadható látványt nyújtanak. Ez utóbbival csak annyi a problémánk, hogy élesítést is használ, ami a homályos képi tartalmakat leszámítva, fárasztja a szemet. A profilok egy közös tulajdonsága, hogy egy kivételével mindegyik borzasztóan lelassítja a kijelzőt. Egyedül a Game bizonyult megfelelően gyorsnak, a többivel még az egérkurzor mozgatása is nyűg volt. Ezért ha a kijelzőt monitorként akarjuk használni, akkor feltétlenül erre kapcsoljunk át, tévézéshez azonban bármelyik megfelelő lehet. Az Expert1 és Expert2 színvilága ez utóbbihoz hasonlít, és nincs különbség köztük, itt csak arra kapunk lehtőséget, hogy két profilt is el tudjunk menteni.

A mérések alapján a profilok nagyon pontatlanok, a kijelzőnek úgy kell a kalibrálás, mint egy falat kenyér. Így hát megnéztük, mit lehet kihozni a monitorból egyéni beállításokkal. A beállítás során a Game profilból indultunk ki, ugyanis csak ezt lehet megfelelő sebesség mellett használni egy PC-vel. Célunk szokás szerint az sRGB színtér minél pontosabb szimulációja volt, a viszonyítás a 2,2 gammához, 6500K színhőmérséklethez és 120 cd/m^2 fényerőhöz ment.

A bal oldali grafikonon az ICC profil nélküli, de helyesen beállított monitorról készült eredmény látható. A színek átlagos eltérése nagymértékben javult a gyári állapothoz képest, az egyedi színprofil betöltésével pedig a monitor már egészen tisztességes eredményt ért el. Az átlagos színeltérés (delataE) 3,5 alá esett, ami azt jelenti, hogy nincs szemmel látható eltérés a cél és a mért adatok között.

Ha nem szeretnénk foglalkozni a kalibrálással, akkor valamelyik Expert profilt vagy a Game-et javasoljuk, de a nagyobb sebesség érdekében mi inkább utóbbit ajánljuk.

5. LG 27MT93S - Képminőség

Képminőség

A képminőség kérdése olyankor válik igazán fontossá, amikor a készüléket monitorként használjuk, és ilyen tekintetben sajnos nem brillírozott a masina. A színek még a kalibrálás után is mesterkéltnek és túlszaturáltnak tűntek, és a színátmeneti gradienseken sávosodást is láttunk.  A bemenetek minősége nem rossz, de figyelembe véve, hogy két HDMI-ről van szó, kicsit szomorú, hogy a kép élessége nem volt tökéletes. Vannak azonban pozitívumok is. A sötét szürkeárnyalatok közül a legtöbbet jól prezentálta a kijelző, ami jót tett a filmek sötét jeleneteinek. A tükrödőző panel miatt a fényerőtartalék épphogy csak elégnek bizonyult, 216 cd/m^2-t mértünk egy fehér képernyőn. A minimális 9 cd/m^2 viszont a szemkímélő használat miatt jó egy sötét szobában, így nem kell a színcsatornákhoz nyúlni, elég a fényerőt letekerni.

Jó tudni, hogy amikor sebességnövelés céljából csökkentünk felbontást, vagy régebbi játékokat veszünk elő, akkor is normális minőségben tudunk játszani. A kijelző az 1280*720, 1152*864 és 1024*768-as felbontásokat nagyon jó minőségben interpolálta, ezek szövegolvasásra is megfeleltek. Az 1680*1050-et és 1440*900-at játékra még érdemes elővenni, mert csak kicsivel voltak rosszabbak a fentieknél. Az 1280*800, 1280*1024 és 1280*960-as felbontások nézhetetlenek voltak, ezeket a monitor nem tudta torzítatlanul elénk tárni, a többit viszont „Just Scan” módban zokszó nélkül lekezelte.

Lássuk a kijelző egyik legfontosabb szempontját, a betekintési szögeket. Mivel egy IPS paneles kijelzőről van szó, nem meglepő, hogy a látószögek szélesek, már csak az a kérdés, hogy mennyire. Szemből nézve, egy homogén kép esetén a képernyő teteje és alja egyforma színben látszott. A képminőség oldalról, felülről és alulról sem romlott látványosan, csak minimális kontrasztcsökkenéssel kellett számolnunk minden irányból. Az egyetlen említésre méltó észrevétel, amit felrólatunk a kijelzőnek az az, hogy egy fehér képernyő esetén oldalról leheletnyi kékes tónust kapott. Ehhez azonban nagyon extrém szögekben kellett néznünk a kijelzőt, így ez soha nem okozott problémát.

Szürkületnél egy fekete képernyő esetén a háttérvilágítás tökéletesen feketének tűnt, de egy teljesen sötét szobában a sarkok felől már jól látható bevilágítások is előbukkantak, ami az extra szélesvásznú filmeknél már zavaró foltosodást okozott a fekete részeken. Az IPS panelekre jellemző szürkésedés viszont nem látszott vészesen, de tény, hogy a fekete csak szemből látszott feketének, oldalról, felülről és alulról ez szürkének hatott. (A kijelző közepén látható fehér négyzetre az LG kikapcsolhatatlan energiatakarékossági funkciója miatt volt szükség. Ha ugyanis a monitonak egy teljesen sötét képernyőt kell megjeleníteni, akkor a háttérvilágítás automatikusan kikapcsol, így pedig lehetetlen lenne tesztképet fotózni róla.)

A háttérvilágítás egyenletességéről készült mérési adatok szerint a panel viszonylag egyenletes, de szabad szemmel az eltérések durvák, a panel az átlagosnál kicsit foltosabbnak látszott.

Elérkeztünk a monitor egyik legnagyobb gyengéjéhez, a sebességhez. Az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a tv-tuneres monitorok alapvetően lassabbak azoknál a kijelzőknél, amik kizárólag PC-hez készültek, de nagyrészüknek már elfogadható sebessége van. Sajnos az LG eme kijelzője egy kivétel, mert borzasztóan lomhán viselkedett, és csak egyetlen képrofilt találtunk, amiben megfelelő sebességgel reagált mozdulatainkra. A probléma nem az elmosódásnál adódott, hanem a bemeneti késésnél, ami óriási volt. Amikor átkapcsoltunk a Game profilba, sokat javult a helyzet, de a kijelző még így sem érte el az átlagos 5ms-os TN paneles monitorok sebességét, lomhább volt azoknál. Ez alapján a kijelzőt mi nagyon gyors játékokhoz nem ajánljuk, legfeljebb azoknak, akik kevésbé érzékenyek erre a késésre.

6. Értékelés

Mivel az LG TV-k már nagy múltra tekintenek vissza, nem lepett meg minket, hogy egy igen összeszedett televízióhoz volt szerencsénk. A rengeteg hasznos és kevésbé hasznos vizuális funkciók közül pozitívumként mi a 3D módokat emelnénk ki, negatívumként pedig a PIP mód hiányát rónánk fel a kijelzőnek. A beépített hangszóróktól kategóriájukból adódóan sokat nem várhatunk, de a beépített térhangzással, az automatikus hangerőállítással és a párbeszédajvító opcióval mégis kellemes hangzásban volt részünk, ami meglepő ekkora méretben. A tévékbe épített médialejátszók folyamatos fejlődése itt is tetten érhető, a készülék zenék, fotók és videók megtekintésére is alkalmas. A többsávos audio csatornákat, a video mellé csomagolt és különálló feliratokat egyaránt kezelte, még az ű betű is helyesen jelent meg a képernyőn. A médialejátszónak csak a különleges betűtípusok és formázások okoztak gondot, a felirat látszott, de a szöveg mellett a nem kívánt tag-ek is megjelentek. A beépített kisalkalmazásoknak hála a monitor PC nélkül is használható. Kedvencünk a hangfelismerés volt, mellyel a monitor a távirányító mikrofonján keresztül bemondott angol szöveget felismerte és automatikusan rákeresett a beépített böngészőjével. A távirányók közül nekünk a hagyományos és a mozgásérzékelős példány is tetszett, bár ez utóbbit eleinte szokni kellett. A hagyományos változat akár a tökéletes távkapcsoló címet is elvihetné, de ergonómiai szempontból a mozgásérzékelős típussal sem volt bajunk, a Smart menüben öröm volt böngészni vele.

Az LG készüléke televízióként jól vizsgázott, de monitorként már nem domborított ilyen nagyot. A látószögeken kívül ugyanis gyakorlatilag semmi sem támasztotta alá azt, hogy a kijelzőben egy IPS panel található meg. A színek annak ellenére is mesterkéltek voltak, hogy az összes képmanipulációs rásegítést kikapcsoltuk, és ehhez még némi sávosodás is társult. Az LG kiváló IPS paneljeit már számos kijelzőből ismerjük, éppen ezért tudjuk, hogy mire képesek, ezért a rosszabb színvilágért csakis az elektronikát okolhatjuk. Szintén a lassú elektronikának tudható be a készülék borzasztóan nagy bementi késése. Mindössze egyetlen képprofilt találtunk, amiben a monitor játszható, de még ez is csak az elfogadható szintet ütötte meg. Az tehát egyértelmű, hogy a kijelző nem a sebesség bajnoka, de sajnos egyéb képességeivel sem vívta ki elismerésünket. A színprofilok pontatlanok, ezért a monitor erősen igényli a kalibrálást, ha monitorként használjuk. A helyzetet tetézi, hogy a digitális video bemenetek (2db HDMI) képe lehetett volna élesebb, és ezen az élességállítással sem tudtunk javítani. A háttérvilágítás néhol foltos, ami az extra szélesvásznú filmeknél a fekete részeken észrevehető volt. Pozitívumként felsorolhatjuk a monitor jó skálzáási képességét, és azt, hogy a kijelző a sötét szürkeárnyalatokat jól láthatóan tárta elénk. Hozzátesszük, ez utóbbira csak szemből volt képes, a szürkésedés miatt a fekete szín oldarlól szürkének látszott (ez IPS sajátosság, és talán még mindig jobb a kékesedésnél).

A monitor erényeit gazdagítja, hogy rendkívül sok bemenet megtalálható rajta. Az említett 2db HDMI-n kívül komponens video és kompozit video/audio bemenete is van (de pl. a VGA-t hiába is keresnénk rajta). USB-ből 3 is van, és természetesen egy CI kártyaolvasó modulnak is jutott hely a készülék oldalán. Az USB-re nemcsak pendrive-ot, merevlemezt, hanem akár kártyaolvasót is csatlakoztathatunk, tehát a monitorra igen széleskörűen dugatunk külső tárolóeszközöket. A készülék beépített Wi-Fi adapterrel és egy RJ45-ös Ethernet csatlakozóval rendelkezik, így a beépített böngészővel netezni is lehet rajta, vagy a hálózaton tárolt és megosztott média tartalmakat nézegetni. Mivel a kijelző egyszerű állványt kapott, igencsak behatárolt konfigurációs lehetőségei vannak, de a panel magasságát jól eltalálták, ezért a monitort hosszúvon sem volt fárasztó nézni. A vékony kávás formaterv nekünk tetszett, az anyagminőség viszont helyenként hagyott kívánnivalót maga után. Jó lenne, ha ebben az ársávban erre is odafigyelne a gyártó. A mellékletben a rendes HDMI kábelen kívül minden szükséges madzagot megtaláltunk, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a készülék mellé 3 napos pixelhiba-garancia jár. A képminőséggel szerzett tapsztalatok alapján ez azonban még kevés az ajánlott minősítéshez, amit sajnálunk, mert egyébként egy nagyon jó mindenes TV/monitorral ismerkedhettünk meg.

Vásárlás: LG 27MT93S

Hivatalos honlap

A TV/monitort az LG hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward