Levedli magáról a gamer app köntöst a Discord

Új kommunikációs irányt jelölt ki magának a cég, ezentúl nem csak a játékosokhoz kívánnak szólni.

Levedli magáról a gamer app köntöst a Discord

A TeamSpeak sokáig a legnépszerűbb videojátékos hangcsevegő alkalmazás volt, ami alacsony gépigénye miatt és a Microsoftnak köszönhetően könnyedén átvette a Skype szerepét a gamerek körében. A TS viszont megállt az időben, évekig nem érkezett jelentős frissítés hozzá, a fejlesztők egyértelműen elkényelmesedtek és nem fektettek kellő mértékű energiát abba, hogy továbbra is a csúcsot képviseljék. Ez ilyen fajta innovációs hiányt viszont az informatika gyorsan változó világában a felhasználók nem szokták tolerálni és így a TeamSpeaket egyik pillanatról a lecserélték a játékosok a Discord programra, ami nem csak hangcsevegési lehetőségeket, de még közösségi teret is kínált a számukra.

A TeamSpeak hanyatlását jól mutatja, hogy a nemrég jelentkezett új TS verzió nagyon próbál Discord lenni a kezelőfelületével és funkcióival, de az ezt beharangozó videót majdnem egy év után annyian nézték csak meg, mint a cikkünk tárgyát tartalmazó bejelentésének videóját egyetlen nap alatt.

A Discordot egyre több felhasználó használja videojátékos múlt nélkül is. Ezt a folyamatot a fejlesztők is észrevették egy ideje és igyekeztek felvezetni a bejelentésüket, miszerint ezentúl nem szeretnének magukra kizárólag gamer alkalmazásként utalni. Ehelyett a céljuk az, hogy helyet biztosítsanak bárki számára, aki beszélgetni szeretne. 

Jason Citron, a Discord alapítója és ügyvezető igazgatója egy blogposztban jelentette be az új irányt a vállalata számára. Bejegyzése szerint eredetileg azért készítették el a Discordot, hogy ő maguknak is legyen egy hely, ahol könnyedén és egyszerűen tudják megosztani a videojátékokkal kapcsolatos érzelmeiket. Ám az évek során realizálták, hogy nem csak a játékosok érdeklődnek a program iránt, hanem a világ legváltozatosabb közösségei választották otthonául a platformot. Művészek osztják meg itt alkotásaikat, beszélgetnek az emberek kedvenc könyveikről, zenéikről, rögzítenek podcast-eket vagy csak csevegnek a barátaikkal.

Ennek következtében a Discord felhasználószáma 2015 óta több, mint 100 millió aktív felhasználót hozott magával havonta és naponta 4 milliárd percnyi beszélgetés generálódik a 6,7 millió szerveren.

Citron szerint úgy alakították ki a Discordot, hogy ne legyen végtelen lehetőség a görgetésre, ne legyen hírfal, ne kelljen semmit se kedvelni. A közösségi oldalak manapság már megmutatják, hogy mit „kellene” látnod. A Discordon ilyen nincs, nem veszíthetsz egy üzenetet sem szem elől, nem egy algoritmus mondja meg, mi érdekel téged.

A koronavírus mellett meg is emelték a szerverek videomegosztási limitjét, hogy a tanárok és diákok is használni tudják akár a fizetős alternatívák ellenében is, de mivel sokan gamer appként tekintenek a Discordra, ezért nehezebben terjed a játékos közösségeken kívül. Viszont amint kipróbálják például a tanárok, rájönnek, hogy a program nekik is hasznukra válhat. Ez indokolja az alapító szerint a váltást a kommunikációban, ami már az új kezdőlapjukon is meglátszik.

A Discordot rengeteg felhasználó támogatja a Nitro-n keresztül, illetve nemrég a befektetőktől kaptak 100 millió dollárnyi pénzt, amivel tovább építhetik a közösségeket és új funkciókkal bővülhet a program. Ennek megfelelően további újdonságok várhatóak a következő hónapok során is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap