Shop menü

LETESZTELTÉK A SNAPDRAGON X ELITE-ET, A PONTSZÁMAI EGÉSZEN MEGGYŐZŐEK

Kétféle konfigurációt is szemügyre vettek, és kezd körvonalazódni, hogy mire képes az Apple, az AMD és az Intel ellen.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Letesztelték a Snapdragon X Elite-et, a pontszámai egészen meggyőzőek

A Qualcomm bejelentette a Snapdragon X Elite platformot, és bár már az eseményen mutatott a vállalat néhány teszteredményt, azért azok eléggé részrehajlók voltak. Most kaptunk egy sor konkrét teszteredményt két referencia notebook révén, amikben már a Snapdragon X Elite dolgozik a Windows 11 operációs rendszerrel karöltve.

A Snapdragon X Elite néhány napja debütált. Ez már egy olyan ARM rendszerchip, ami nemcsak, hogy PC-k számára lett fejlesztve, de teljesen egyedi magokat alkalmaz. A Qualcomm berkeiben fejlesztett Oryon magból 12 darab dolgozik a lapkában, és akár 4,3 GHz-es órajel elérésére is képes a platform, ha minden erejét beleadja, és nincs TDP korlátozás.

Galéria megnyitása

Egyelőre még sok a nyitott kérdés a Snapdragon X Elite kapcsán, már az is új információ, hogy többféle TDP konfigurációban is alkalmazható lesz. Ez most úgy derült ki, hogy kétféle felállásban tesztelték le az egységet. Az „A Config” magas teljesítményre fókuszál, és ebben az esetben az eszköz TDP limitje 80 W, a „B Config” pedig már csak 23 W-os készülék TDP-t céloz meg.

Galéria megnyitása

Maga a rendszerchip a teljesítményre hangolt referencia környezetben 4,3, illetve 3,8 GHz-en üzemelhet, míg a hatékonyabb felállásban már 4 és 3,4 GHz jelenti a maximumot. A memória minden esetben 4266 MHz-es és LPDDR5X technológiás. A csúcstempóra hangolt notebookban 16,5 colos, 4K UHD képernyő, 87 Wh-s akku és aktív hűtés van 16,8 mm vastag házba csomagolva, a szerényebb vas pedig már csak 15 mm-es, miközben egy 58 Wh-s telepet és 14,5 colos OLED panelt foglal magában, ugyancsak aktív hűtéssel együtt.

Érdekes módon egyik gép sem passzív, amit azért az Apple a szerényebb notebookjai esetén meg tudott oldani, de talán itt is lesznek majd olyan gyártói konstrukciók, amik már aktív hűtés nélkül is boldogulnak. Nézzük, hogy mire képesek a gépek a Geekbench, a Cinebench, a GFXBench, a 3D Mark, a PCMark, valamint az UL Procyon AI teszteken.

Galéria megnyitása

A Geekbench keretében egy és több szálon is megmérettették a Snapdragon X Elite lapkát, és a 23 W-os konfigurációnál 2780, illetve 14 ezer pontot ért el, míg a 80 W-os TDP kerettel rendelkező gépben 2940, illetve 15130 pontot produkált. Hatalmas különbség tehát szerencsére nincs a lényegesen hatékonyabbra hangolt környezet mellett sem, ami mindenképpen egy remek hír.

Az pedig talán még jobb hír, hogy egymagos terhelés esetén még az M2 Ultra szintjét is megközelíti a szerényebb órajelre hangolt Snapdragon X Elite, az a 80 W TDP-s konfig pedig már a legjobb lett az összevetésekben, a Ryzen 7950X és az M2 Ultra előtt. A többszálas tempóban viszont az M2 Ultra már alaposan elhúz, mivel abban sokkal több processzormag dolgozik, és ugyanez a helyzet a Ryzen 7950X-szel is, az M2 Prót viszont hozzák a lapkák, és az Intel Core i7-13800H szintjén állnak.

Galéria megnyitása

A Cinebench mérésben is nagyjából ugyanez a kép rajzolódik ki a tesztelők előtt. Egyetlen szálon elképesztően jó tempóra képes a Snapdragon X Elite, és a teljes terhelésnél is csak azok a riválisok előzik meg, amik több maggal szolgálnak, így értelemszerűen egyszerűbben nyújtanak nagyobb számítási kapacitást. Az Apple M2 Prót magabiztosan übereli minden helyzetben még a 23 W-os TDP-vel rendelkező gépben levő Snapdragon X Elite is.

Galéria megnyitása

Már ameddig nem a GPU-ról van szó, mert abban a 3D Mark Wildlife Extreme és a GFXBench alapján sokkal jobbak az Apple versenyzői, még az M2 is hozza a Qualcomm újdonsága tempóját. Az Intel és az AMD chipekben található IGP-től viszont sokkal jobb a Snapdragon X Elite-ben dolgozó Adreno, ami kiviteltől függően többféle órajelen üzemelhet.

Galéria megnyitása

A 3D Mark Wildlife Extreme keretei között ahol az Adreno 38,5 és 44,5 FPS-re képes, ott az Apple M2 40,8 FPS-t tud, az M2 Pro pedig már 58,5 FPS-sel büszkélkedhet. Ebből a szempontból tehát még bőven van hova fejlődnie a Qualcommnak. (Talán olyan mérnöki csapatot is érdemes lenne az Apple-től elcsábítani, akik az IGP-n dolgoznak.) A GFXBench Aztec Ruins Vulkan teszt is ugyanilyen képes vázol fel, ebben 350 és 295 FPS-t tud a Snapdragon X Elite, az Apple M2 295 FPS-re képes, az M2 Pro már 496 FPS-t produkál, az M2 Ultra pedig már 907 FPS-sel vezet.

Galéria megnyitása

A PCMark10 alatt a különböző TDP kerettel rendelkező szerkezetek nagyjából ugyanazt tudták, az is meg esett, hogy a kisebb fogyasztású notebook hozott jobb pontszámot különböző mérések alkalmával. 12 500 és 13 500 pont környékén mozogtak a teszteredmények. A helyzet pedig nagyjából ugyanez volt az UL Procyon AI tesztben is, ahol 1750 és 1800 pont között teljesítettek a gépek. Ezeknél talán még az optimalizálás hiánya miatt alakult úgy, hogy nem jött ki különösebb tempókülönbség a készülékek között.

Linux méréseket is kaptunk, a gyorsabb gépet (80 W TDP) nézték meg ilyen környezetben a Geekbench-ben, és a pontszámok sokkal jobbak lettek, mint a Windows használata esetén, ami semmi esetre sem nevezhető jó előjelnek egyébként. Az egyszálas tesztben 2940 pontról sikerült 3236 pontra feljönnie a Snapdragon X Elite-nek, a többszálas próbán pedig már 17387 pontot hozott össze a Windows 11 mellett produkált 15130 ellenében.

Összességében nagyon jónak tűnik a Snapdragon X Elite a látottak alapján, de azt hozzá kell tenni, hogy azért ezek még továbbra is csak szintetikus tesztek. Mindenképpen érdemes lesz azt kivárni, hogy a valós használat során milyen benyomást fog kelteni az új platform a felhasználókban. Mindenképpen örömteli lenne, ha jól vizsgázna az ARM alapú megoldás, mert hozzájárulna a kínálat színesebbé válásához. De az eddigi csalódást keltő próbálkozások miatt mindenki egy egészségesnek tekinthető szkeptikussággal áll a dologhoz a jelek szerint.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére