Leszámol a táblagépekkel a Google

Valósnak bizonyultak a pletykák a vállalat jövőbeli kínálatára vonatkozóan.

Leszámol a táblagépekkel a Google

A keresőóriás szinte azóta készít referencia eszközöket az Android számára, mióta a rendszer elérhető, általában évente követik egymást az újabbnál újabb generációk, és a Nexus modelleket mostanra a Pixelek váltották. A Google több Pixel táblagépet is készített a Pixel okostelefonok mellett. Az elmúlt években kereskedelmi forgalomba kerülni a Pixel C tablet az Androiddal, és a Pixel Slate a Chrome OS operációs rendszerrel, szóval próbálkozott különböző kombinációkkal is a cég, de igazán egyik megoldás sem hozta meg a számára a sikert.

Az utóbbi időszak folyamatos kudarcai – valamint az érdeklődés fokozatos leépülése – miatt dönthetett úgy a Google, hogy táblagépet már nem próbál meg referenciaként készíteni a továbbiakban. A tabletetek szegmensében napjainkban egyébként is nagyon nehéz érvényesülni, szinte csak az Apple és a Huawei tudott mostanában növekedést elérni, a gyártók általában visszaeséseket produkálnak, vagy jobb esetben stagnálnak, szintben tartják az érdeklődést. Érdekesség, hogy még a Nexus tabletekkel annak idején a Google a toplistákra is képes volt feljutni, ott volt a vezető gyártók között az eladásaival, de azóta nagyon sokat változott a világ és a cég kínálata, gyökeresen átalakult ez a terület.

Galéria megnyitása

Néhány hete már lehetett olyan pletykákat hallani, hogy a Google nem szeretne több táblagéppel előrukkolni, és ezeket látva a cég úgy érezte, hogy ideje hivatalosan is állást foglalni, és elismerte, hogy a vállalat hardveres fejlesztésekért felelős csapata nem dolgozik pillanatnyilag tableten, és nem is fontolgatják ezt. A táblagépek helyett a noteszgépek kerültek a fókuszba, ahol a Chrome OS szekere meglehetően jól megy. A Chrome OS-t futtató laptopokra nagy igény mutatkozik főleg az Egyesült Államokban, hazai pályán, éppen ezért véli fontosnak ennek a fejlesztését a cég, nem pedig a táblagépek csiszolgatását. Szinte biztosra lehet venni, hogy még ebben az évben terítékre fog kerülni teljesen új Pixelbook is a Pixel 4 és a Pixel 4 XL okostelefonok mellett, és úgy fest, hogy ennyi vasat éppen elég a Google-nek a tűzben tartani.

Ez a hír persze nem jelenti azt, hogy a Google az operációs rendszerek szintjén is elfordulna a táblagépektől. Sőt mi több, Rick Osterloh, a Google egyik kiemelt szakembere és egyben illetékese elmondta, hogy teljes mértékig el vannak köteleződve a hosszú távú munka iránt azokkal a partnerekkel, akik tableteket hoznak létre bármilyen formában. A cég fejlesztői a konzumer eszközöktől a nagyvállalati és ipari megoldásokon át az oktatásban használt gépezetekig mindenre nagy figyelmet szentelnek. Fontos még az is, hogy néhány feltételezéssel ellentétben nem kell attól tartani, hogy a Pixel Slate például ne frissülne a továbbiakban. Azokat a készülékeket, amiknek még érvényes támogatási ideje van, természetesen garantáltan támogatni fogja mindenben.

Galéria megnyitása

A Google azt sem zárja ki teljesen, hogy a későbbiekben visszatérjen erre a területre, ha úgy látja, hogy ez érdemes lehet, esetleg szükség van rá valamilyen okból kifolyólag. Nem lehet biztosan tudni, hogy mit hoz a jövő, és ezzel tisztában van a cég. Még akár az is elképzelhető, hogy évek múlva lesz olyan tabletje, ami már a Fuchsia OS-sel kerül majd a boltokba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap