Leplezte az ARM a jövő GPU és NPU egységeit

A Mali-G78 és a Mali-G68 integrált GPU marad a Valhall alapoknál, az Ethos-N78 NPU pedig akár 10 TOPS-ra is képes lehet.

Leplezte az ARM a jövő GPU és NPU egységeit

A TechDay esemény keretében az ARM az új processzormagok mellett bejelentette a friss grafikus feldolgozóit, a Mali-G78 és a Mali-G68 modelleket. Ezek is egyértelmű előrelépést hoznak a maguk nemében. Továbbá a vállalat kitért az Ethos következő generációjára, az Ethos-N78 –re, ami egy jól skálázható neurális gyorsító a gépi tanulásos műveletekhez.

Mali-G78

A Mali-G78 megtartja a Valhall alapokat a Mali-G77-től, de egyértelműen előre lép. A vállalat elmondása szerint a modern munkafolyamatok alatt jelentősen jobb hatékonysággal lesz képes helytállni az új grafikus egység.

Galéria megnyitása

Az ARM rágyúrt a skálázhatóságra ezzel a termékkel, ami elsősorban abban nyilvánul meg, hogy több magot lehet összedrótozni adott esetben. A Mali-G77-ből legfeljebb 16 volt összekapcsolható, szóval MP16 kiszerelést lehetett elérni, míg a Mali-G78 esetében ez a korlát kitolódik 24-re (és minimum 7-ről indul). Ezzel lényegében helyből 50%-os előnyben lehet a friss termék, viszont látni kell azt, hogy a mostani korlát igazából nem fogta vissza a partnereket. A Mali-G77 legnagyobb kiszerelése MP11 volt a Samsung Exynos 990-ben.

A gyakorlatban sokkal fontosabb lehet majd az a tény, hogy az ARM itt teljesen újratervezte az FMA egységet, és bevezette az aszinkron órajel domaineket.

Ez utóbbi újítás lehetővé teszi, hogy a GPU egyes részei különböző órajelen, feszültségen üzemeljenek. A shader magok sokkal jobban pöröghetnek például, mint az IGP többi szekciója. Ez megoldást jelent arra a nagy problémára, hogy az eltérő folyamatoknál a különböző igények miatt korábban hajlamos volt a GPU nagyon rossz hatékonysággal üzemelni, ettől kezdve azonban már jobban egyensúlyba tud kerülni. Számos modern játéknál (pl. Fortnite) volt ebből gond.

Galéria megnyitása

Az FMA újraírásában már a teljes ARM csapat segített, és ennek eredményeként az egységnek a fogyasztása 30%-kal alacsonyabb lett, miközben ugyanazt a feladatot el tudja látni, csak a korábbiaktól eltérő módon. Az egész GPU hatékonyságán magában ez a változtatás 5-6%-ot hoz a hatékonyságot tekintve.

A Mali-G78 azonos méretben és gyártással 15%-os átlagos gyorsulást nyújt az aktuális egységhez képest, amit úgy is át lehet fordítani, hogy 15 százalékkal kisebb helyen lehet majd elérni ugyanolyan tempót, ami egy SoC esetében mindenképpen fontos. Az energiahatékonyságot tekintve általánosan 10%-kal lesz jobb az újdonság a Mali-G77-nél. Ha pedig ML gyorsítást nézünk, az architektúra csiszolásának hála 15%-os javulást lehet várni.

Galéria megnyitása

Az ARM előrevetítésében a Mali-G78 a végleges dizájnokban kb. 25%-os hatékonyságbeli előrelépést fog mutatni, amiben már benne lesz minden, kezdve az architekturális jellemzőkből fakadó javulástól a gyártásból eredő előrelépésig. Az ARM itt már számol azzal, hogy az 5 nm bevezetésre kerül.

A Mali-G78-at alkalmazó rendszerchipek már 2020 második felében megjelenhetnek, de inkább 2021-ben hódítanak majd jobban.

Mali-G68

Az ARM a Mali-G78 mellett elindítja a Mali-G68-at is, ami igazából nem szorul külön részletes bemutatásra. Mint megtudhattuk, ez a kettő újdonság ugyanolyan rokoni kapcsolatban van, mint a Mali-G77 és a Mali-G57, ami azt jelenti, hogy teljesen azonos a felépítés, csak az egyik kevesebb magot enged, a másik pedig többet. A Mali-G78 minimum MP7 kiszerelésről indul, a Mali-G68 pedig maximum MP6 csomagban vethető be, így egészítik ki egymást.

Előre láthatólag a Mali-G68 olyan rendszerchipekben fog megjelenni, melyek kedvezőbb árfekvésűek, de igazán jó teljesítményre képesek, mint például jelenleg a MediaTek Dimensity 800 széria. A Mali-G68 megfelelő kiszerelésben már biztosan kiváló tempóra lesz képes, és remélhetőleg sok helyen találkozunk majd vele a jövőben.

Galéria megnyitása

Egyesek szerint az ilyen típusú névbeli megkülönböztetés a GPU-k esetében eléggé félrevezető egyébként. Az ARM viszont kitart emellett, mert állítása szerint így tudja átláthatóan megkülönböztetni a termékeit, és a Mali-G78 alapú egységek a skálázási korlát miatt mindig erősebbek lesznek bármilyen-Mali-G68-nál, miközben a „8”-as szám jelzi, hogy egy generációról van szó.

Ethos-N78

Az Ethos sorozaton belül az N78 modell egy olyan neurális számítási egység lesz, ami elképesztő hatékonysággal tudja majd a gépi tanulással dolgozó feladatokat végrehajtani. Persze ez is skálázható, és a partner döntheti majd el, hogy milyen kiszerelésben kívánja ezt bevetni. Az Ethos-N77-hez képest az Ethos-N78 jelentős előrelépést hoz.

Galéria megnyitása

A második generációs NPU a Scylla architektúrát alkalmazza, és akár kétszer nagyobb is lehet a csúcsteljesítménye, mint az elődjének. Az Ethos-N78 alapot felhasználva elérhető akár a 10 TOPS számítási kapacitás ezen az egy egységen, ami egészen kiemelkedő, és egyébként 1 TOPS-ról indít. Négy teljesítménylépcső különböztethető meg 1, 2, 5 és 10 TOPS áll majd az érdeklődők rendelkezésére (512, 1024, 2048 és 4096 MAC).

Galéria megnyitása

Az ARM új tömörítési eljárások bevezetésével elérte, hogy növelt energiahatékonyság mellett tudjon üzemelni az egység, ami kiemelten fontos ennél. Továbbá a memória sávszélesség igényen is jelentősen, mintegy 40%-kal sikerült javítani.

A felépítéséből fakadóan érdekes módon az Ethos-N78 annál hatékonyabb lesz a méretre vetítve, minél nagyobb kapacitással alkalmazzák. És átlagosan 25%-kal teljesít jobban az Ethos-N77-nél azonos méretben.

Galéria megnyitása

A friss fejlesztéseknek köszönhetően az ARM bízik abban, hogy az új generációs NPU-t többen használják majd 2021-től kezdve, mikor megjelennek majd az első olyan lapkák, amikben már ez a dizájn visszaköszönhet. Az Ethos-N78-hoz nagy reményeket fűz a cég, arra számít, hogy lesznek, akik dobják majd ezért a korábban használt megoldásukat..

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap