Lenovo Yoga C630: 25 órás üzemidő, Snapdragon 850-es SOC, Windows 10

Érkezik a Windows 10 on ARM alapú eszközök második generációja, amelynek első tagját a Lenovo mutatta be a Yoga C630 személyében.

Lenovo Yoga C630: 25 órás üzemidő, Snapdragon 850-es SOC, Windows 10

A Windows on ARM típusú rendszerek első generációja még a Qualcomm Snapdragon 835-ös SoC egysége köré épült, ám már érkezik a második generáció is, ami a Snapdragon 850-es SoC-ban rejlő lehetőségeket próbálja hatékonyan kamatoztatni. Az első ilyen újdonságot a Lenovo mutatta be az IFA 2018 alkalmával, ami nem más, mint a Yoga C63C. Tulajdonképpen egy érintőkijelzős konvertibilis noteszgépről van szó, ami táblaként és klasszikus notebook módjára egyaránt használható.

A Snapdragon 850-es SoC jóvoltából nagyobb teljesítmény áll rendelkezésre, mint az első generációs eszközök esetében, plusz az energiahatékonyság is növekedett, így a Yoga C630 akár 25 órás üzemidő elérésére is képes (alacsony fényerővel), amennyiben videók megtekintése a cél. Papíron egyébként 30%-kal nagyobb teljesítményt és 20%-kal hosszabb akkumulátoros üzemidőt nyújt a friss SoC, ami nem hangzik rosszul. Az első tesztek szerint az extra teljesítménynek köszönhetően egy előző generációs Windows 10 on ARM eszközhöz képest sokkal rugalmasabb a Yoga C630, de a végső megjelenésig még további optimalizációkra is sor kerülhet.

Galéria megnyitása

A Yoga C630 egy 13,3 hüvelykes képátlójú Full HD kijelzőt kapott, ami természetesen multi-touch támogatással is rendelkezik. Az alumíniumházas noteszgép mindössze 12,5 milliméter vastag, tömege pedig nem több 1200 grammnál, vagyis nem csak vékonyabb, de könnyebb is, mint Snapdragon 835 alapú elődje, a Miix 630. Mivel az alapot egy mobilokból ismerős SoC adja, így extra hűtésre sincs szükség: a Yoga C630 hangtalanul, passzívan vezeti el a melegedő komponensek által termelt hőt.

Az említett Snapdragon 850-es SoC fedélzetén egy Adreno 630-as GPU teljesít szolgálatot. Processzormagokból négy darab Kyro 385 Gold és négy darab Kyro 385 Silver áll rendelkezésre – előbbiek 2,95 GHz-en ketyegnek és 4 x 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárat használnak, utóbbiak pedig 1,8 GHz-en üzemelnek és 4 x 128 KB-nyi gyorsítótárral gazdálkodnak. Az Adreno 630-as GPU 710 MHz-es órajelen üzemel, így 737 GFLOP/s-os számítási teljesítménnyel bír.

Galéria megnyitása

A rendszer maximum 8 GB-nyi LPDDR4X fedélzeti memóriával gazdálkodhat, alap esetben azonban csak 4 GB-nyi RAM jár majd. Az adatok tárolását egy UFC 2.1-es csatolóra támaszkodó 128 GB-os vagy 256 GB-os SSD-re bízhatjuk, de a 2x2 802.11ac WiFi és a Bluetooth 5.0 támogatás sem hiányzik a fedélzetről. Extraként egy beépített Snapdragon X20 LTE modemet is kapunk, ami az előző generációs megoldásokkal ellentétben már nem 1 Gbps-os, hanem 1,2 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességet biztosít, valamint eSIM támogatás is jár hozzá. A csatlakozók között a SIM kártya bővítőhelye, a fejhallgató csatlakozó, valamint két USB-C port lapul – mindkét oldalon egy-egy. Az USB-C portokon keresztül nem csak adatátvitelre, hanem a Yoga C630 akkumulátorának töltésére is van lehetőség, ami egyébként 61 wattórás kapacitással bír, így a korábbi 48 wattórás kapacitáshoz képest ezen a téren is történt előrelépés. Érdekesség, hogy egyes források 700 órás készenléti időről is említést tesztnek, ám ez az adat nem szerepel a Lenovo hivatalos táblázatában, így csak halkan említjük meg. A Qualcomm is csak 4x/5x nagyobb készenléti üzemidőt említ a rivális megoldásokhoz képest, ám ennél többet nem árul el.

A Windows 10 on ARM rendszer megkötései miatt csak néhány 32-bites alkalmazás futtatására volt mód, és ezek is egy picit lassúak voltak az emuláció miatt az előző generációban. Azóta viszont történt némi frissítés, így a Qualcomm 64-bites SDK-t is integrált, amellyel a fejlesztők optimalizálhatják alkalmazásaik kódját – reméljük, sokan élnek majd a lehetőséggel. Frissült a Microsoft Edge webböngésző is, ami zökkenőmentesebb webböngészést garantál, ám hogy a teljes felhasználói élmény milyen irányba változik az első generációs termékekhez képest, az majd csak az első alapos tesztekből derülhet ki.

Galéria megnyitása

A Lenovo konvertibilis noteszgépe háttérvilágítással ellátott billentyűzetet kapott, amelynek két szélén egy-egy hangszóró is látható. A billentyűzet alatt nagyméretű érintőpad foglal helyet, a sort pedig egy ujjlenyomat-olvasó zárja. A kijelző keretébe egy webkamera is került, ami az AnandTech szerint IR és Windows Hello támogatással egyaránt büszkélkedik.

A Yoga C630-cal kapcsolatban érdemes még megemlíteni, hogy egy 306,8 milliméter széles, 216,9 milliméter mély és 12,5 milliméter vastag konvertibilis noteszgépről van szó, amelynek megjelenésére valamikor szeptember folyamán kerül sor az EMEA régióban. A listaár 999 euróról indul.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward