Lenovo Thinkpad X300: karcsú üzletember

Végre megkaparintottuk a Macbook Air-verőnek kikiáltott Thinkpad X300-at, amelyet vegyes érzelmekkel adtunk vissza.

Lenovo Thinkpad X300: karcsú üzletember

I. Bevezetés és specifikáció

Viszonylag ritkán járnak nálunk Lenovo noteszgépek, de amikor meglátogatnak minket sorra kapják a jobbnál jobb értékeléseket. Így volt ez az utoljára nálunk vendégeskedő R61-el is és a mostani X300 sem kerülheti el a jól megérdemelt plecsnit, bár azért nem minden fenékig tejfel ezúttal sem. Lássuk a speckókat:

 

Processzor: Intel Core 2 Duo L7100 1.20 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache, 65nm)

Memória: 2x1 GB DDR2-667 (667 MHz, CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Intel GMA X3100

Hangkártya: Analog Devices AD1984A HD Audio

Kijelző: 13,3” Lenovo LTD133EQ1B (1440x900, Anti-Glare)

Merevlemez: Samsung MCCOE64G8MPP-0VA (64 GB SLC SSD, ATA-133)

Optikai meghajtó: Matshita UJ-844 SuperMulti DVD-RW slim

Hálózati kártya (LAN): Intel 82566MM Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 4965AGN max. 108 Mbit/s

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: nincs

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 43Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

 

Mint látható elég speciális alkatrészekből áll össze az X300, főleg a processzor, a háttértár  és a kijelző emelkedik ki a mezőnyből. Sajnos a Windows Vista-hoz nekünk kell beszerezni az SP1-es frissítést, a gyártó még nem gondoskodott a frissített előtelepítésről.  Fájó hiányosságok is akadnak, kimaradt a FireWire és a kártyaolvasó is, az infra viszont kapunk egy sokkal hasznosabb 2.1-es Bluetooth-t.

 

Tápkábel, akkumulátor, helyreállító lemez, kézikönyvek és trackpoint pöckök. Ennyi jár a gép mellé, se több, se kevesebb, mi még el tudtunk volna képzelni egy Bluetooth-os egeret és egy vékony hordtáskát is, ezek beszerzése a júzerre vár.

II. Hardver

Meglepő módon a gép némán kapcsolt be, ventilátor működésnek nyoma sem volt - egy ideig. Amint egy kicsit komolyabb terhelést kapott az X300, a légkavarók egyből beindultak, méghozzá - kis méretükből fakadóan - nem éppen halkan. Sajnos hiába hagyjuk abba a CPU zabáló alkalmazások futtatását, legalább 10 perc kell a gépnek, mire újból néma üzemmódra kapcsol. Üresjáratban 43, teljes terhelésre 70 fokot mértünk a kis Core 2-őn.

 

A Vista-t futtató 1200 MHz-es Core 2-es processzor nem olyan gyenge, mint első ránézésre tűnik. A 800 MHz-es rendszerbusz sok helyen segít, a nagy méretű másodlagos cache memória is jól jön olykor, ráadásul a CPU tipikus fogyasztása mindössze fele az átlagos Core 2 Duo Mobile-okénak, csupán 17W (igaz a Speedstep hatása alig érzékelhető).

 

Merevlemez helyett flash alapú SSD-t kapunk, méghozzá SLC-set, amely a gyorsabbik fajtát jelenti. Tekintve, hogy mérete is igencsak nagy (64 GB), jelentős szerepet játszik a notebok vételárának kialakulásában. Sebessége - mint látható - remek, mivel mozgó alkatrészt nem tartalmaz, így zajszintje gyakorlatilag nincs.

 

Lenovo Thinkpad X300 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 3181

PCMark05 (Graphics): 1340

PCMark05 (HDD): 14551

Cinebench10: 2320 (6 perc 21 másodperc)

Memória olvasás: 5068 MB/s

Memória írás: 3605 MB/s

Memória másolás: 3841 MB/s

Memória késleltetés: 94,4 ns

CPU Queen: 5086

CPU PhotoWorxx: 6844

CPU Zlib: 15706 kB/s

CPU AES: 4409

FPU Julia: 2230

FPU Mandel: 1116

FPU SinJulia: 550

III. Ergonómia

A Thinkpad sorozat olyan, mint egy gesztenye: aki már látott egyet, az látta az összeset. Az X300 semmivel nem szebb vagy csúnyább elődjeinél, mindössze vékonyabb. Ennek megfelelően a súlya is csekélyebb, így mindennapi hordozásra talán az egyik - ha nem a- legjobb megoldás, ha a különböző eeePC-ket aprónak találjuk.

 

A billentyűzet a már jól megszokott üsd-vágd-ne sajnáld koncepció, mi szeretjük, hiszen kényelmes rajta gépelni, igaz az izzadt ujjakat annyira nem szereti, de ezzel majdnem az összes klaviatúra így van. Bár a trackpoint (pöcökegér) látszólag útban lehet a folyamatos gépelésnél, mi egyszer sem akadtunk bele. 

 

A tapipad is kezeslábasnak bizonyult, bár mérete miatt sokszor éreztük kicsinek a felületét. A gombok pont annyira puhák, hogy az ember kényelmesen meg tudja őket nyomni.

 

A gép többi oldala csupa unalom - mondhatni. Ki- és bemenetekből nagyon keveset találunk rajta, jobb oldalon példának okáért kizárólag egy vékony DVD-író szúr szemet a felhasználónak. Ugyan nem vagyunk üzletemberek, de nagyon hiányzott a HDMI, FireWire, kártyaolvasó hármas innen.

 

A kijelzőt körülvevő káva magában rejt egy 1,3 MPixeles webkamerát és a szokásos világítást is, amelyet Fn+Page Up billentyűzet kombinációval tudunk ki-bekapcsolni. A kamera képe ugyan nem volt túl zajos, de igencsak homályosnak hatott, bár ehhez hozzátartozik az is, hogy a kijelző se volt éppen éles (és színhelyes sem). A 13,3”-os megjelenítő a hűtőrendszer mellett messze a leggyengébb része volt az egész noteszgépnek, amely nagyban rontja a használhatóságát. Színhelyesség nulla, látószög gyenge, a kép pedig kissé kásás volt.

IV. Akkumulátor és értékelés

Az akkumulátortól nem vártunk sokat, hiszen a hasonló teljesítménnyel rendelkezőket egy átlag gép 2 óra alatt simán megfekteti. Köszönhetpen a végletekig konfigurálható BIOS-nak (és energiamenedzsmentnek) valamint az alacsony fogyasztású kijelzőnek és processzornak, az X300 akár 4 óráig is képes eldöcögni, ha kizárólag internetezésre használjuk, kevés flash oldallal. Ha megizzasztjuk és még a fényerőt is maximumra állítjuk, akkor is kihúzza másfél óráig, szóval aggodalomra semmi ok. Külön pozitívum, hogy a telep nem igazán lóg ki a gép síkjából egyik irányba sem.

 

Összességében véve a Lenovo Thinkpad X300 egy korrekt kis gép, borzasztó könnyű és vékony, így azoknak ajánljuk, akiknek nincs sok igényük, de ezen két tényező mindenképpen kulcsfontosságú, valamint anyagilag is el vannak eresztve. Úgy bizony, hiszen az X300-as táborba a belépő 400 ezer forintnál kezdődik és tekintettel arra, hogy merevlemezzel szerelt változat nincs, így egy ideig nem is fog csökkenni az ára. Sajnos ennek ellenére sem tudjuk megbocsátani azokat a hiányosságokat és negatívumokat, amikkel találkoztunk. A HDMI hiánya még nem olyan nagy gubanc, viszont a FireWire és a kártyaolvasó igazán elfért volna (ha más nem, hátra). A kijelző ugyanolyan gyenge, mint az R61-nél volt, nem tudjuk miért erőlteti a Lenovo saját portékáját ezen a fronton, vannak sokkal, de sokkal jobb megoldások is a piacon (elég csak a Samsungra vagy az LG-re gondolni), a LED háttérvilágítás pedig senkinek nem fog feltűnni. Ha az SSD-t felváltja esetleg egy merevlemez, akkor a “Nagyon sokat utazó gyenge embereknek ajánlott” plecsnit mindenképpen meg fogja kapni a gépezet, addig viszont üres kézzel kell, hogy távozzon.

 

A Lenovo Thinkpad X300-at a CHS Kft.-től kaptuk tesztelésre.

 

Vásárlás: iPon webáruház

Hivatalos oldal: Lenovo

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward