Lenovo Thinkpad X200: Szélcsend

 Az X300 utáni csalódás után nagyon kíváncsiak voltunk a kisebbik testvérre, vajon hozza-e azt a szintet, amit a bátynak kellett volna.

Lenovo Thinkpad X200: Szélcsend

I. Bevezető és specifikáció

A Lenovo nagyon komolyan vette az Apple-lel folytatott harcot és a népszerű X300-as Thinkpad után leleplezte a még kisebb X200-at, amely egy meglehetősen vékony és könnyű 12,1”-os noteszgépet jelent.

 

Processzor: Intel Core 2 Duo P8600 2,40 GHz 3 MB cache

Memória: 2 GB DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Conexant CX20561 HD Audio

Kijelző: 12,1”(1280x800, AntiGlare-Type)

Merevlemez: Hitachi HTS543225L9SA00 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: LG GSA-U20N DVD-RW (külön a dokkolóban)

Hálózati kártya (LAN): Intel 82567LM Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 5300 802.11n max. 108 Mbit/s

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 56Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business SP1

Tömeg: 1,42 kg (6 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 397 ezer forint

 

Mint látható egy igencsak erős gépet kapunk a csöppet sem kevés pénzünkért, ráadásul - mint majd látni fogjuk - gazdagabbak lettünk egy dokkolóval is, amelybe DVD-írót és/vagy pót akkumulátort tehetünk, előbbit mellékeli a gyártó.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A készülék meglehetősen vaskos dobozban érkezett, amely a már említett dokkolónak köszönhető. A kellékek a szokásosak, se táska, se egér nem jár a gép mellé, csak a szokásos UltraNav cserepöckök. A driverek külön partíción kaptak helyet, akárcsak a helyreállításhoz használt rendszer image is, így lemezt ne keressünk a csomagban.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Az X200 gyakorlatilag passzívan kapcsolt be és ez a Windows Vista telepítés utolsó simításáig nem nagyon változott. A gép teljesen langyos volt, némi halk ventilátor működés hallható volt, de csak ha a bal oldali szellőzőnyíláshoz tettük a fülünket.

 

A mindössze másfél kilós masinában egy meglehetősen brutális processzor teljesít szolgálatot, amely ráadásul az energiatakarékosabb fajtából való. Hűtés terén valami egészen elképszetőt műveltek a Lenovo mérnökei, ugyanis üresjáratban mindössze 32-35 fokon teker a CPU, ezt negyed órás folyamatos izzasztás után se sikerült 60-62 fok fölé tornászni, mindezt úgy, hogy közben a gép totál csendben volt. Jár a piros pont.

 

A videokártya szerepét az egyik legkézenfekvőbb integrált megoldás (Intel GMA X4500HD) tölti be, amely már képes HD anyagok hardveres gyorsítására, ám HDMI kimenetet ezúttal nem kaptunk mellé (igaz DisplayPortot a dokkoló miatt viszont igen).

 

Memóriából 2 GB áll a rendelkezésünkre, amellyel a Vista már kellemesen elvan, ám ha bővítésre adnánk a fejünket, akkor a két darab 1 GB-os modul közül az egyiket mindenképpen nyugdíjaznunk kell.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gép olyannyira csendben volt, hogy a merevlemez működést már hallani lehetett, pedig abszolút nem volt hangos. A Hitachi 250 GB-os mobil vinyója elég fürge volt, részben ennek köszönhető, hogy az előtelepített rendszer egyszer sem akart komolyabban belassulni, továbbá a boot idő is egész rövidnek tűnt. Melegedés szempontjából a kép csalóka, folyamatos másolás mellett 40-42 fokig is fel tudtuk melegíteni a HDD-t, igaz ez egy ilyen vékony gépnél nem számít annyira rossz értéknek.

 

Lenovo Thinkpad X200 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 6082

PCMark05 (Graphics): 2490

PCMark05 (HDD): 4255

Cinebench10: 4925 (2 perc 59 másodperc)

Memória olvasás: 6674 MB/s

Memória írás: 5615 MB/s

Memória másolás: 5002 MB/s

Memória késleltetés: 82,9 ns

CPU Queen: 10107

CPU PhotoWorxx: 8287

CPU Zlib: 30686 kB/s

CPU AES: 8844

FPU Julia: 4417

FPU Mandel: 2268

FPU SinJulia: 1180

III. Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Kiemelve a dobozból rögtön érezni lehet mennyire is könnyű az új vékony Thinkpad. Akkumulátor nélkül gyakorlatilag nagyon közel van egy MacBook Air-hez, de a 6 cellás teleppel sem sokkal nehezebb. A fedél nyitását mechanika segíti, amelyet ezúttal csak két kézzel tudunk működtetni, mivel annyira könnyű a notesz alsó fele, hogy simán megemelkedik, ha megpróbáljuk egy kézzel felnyitni.

Galéria megnyitása

A billentyűzet 12,1”-os géphez képest pazar, gyakorlatilag ugyanakkora, mint az X300 esetében. Ez két dolgot jelent: egyrészt azt, hogy két oldalt egyáltalán nem maradt rés, amely furcsa látvány lehet, emiatt a hangszórók a gép alsó felébe kerültek. A másik dolog a megtartott klaviatúra méret miatti veszteség, amely a touchpadet érinti. Túl kevés hely maradt a billentyűzet alatt már, így a mérnökök nem erőltették egy liliputi kézre méretezett tapipad használatát, ami egyébként nem annyira nagy baj, mert a pöcökegér használata nem volt kényelmetlen, persze szokni kellett.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gép oldalán nem sok mindent találunk, csak a legszükségesebbeket. örömteli, hogy nem spórolt a gyártó az USB-kkel (hármat kapunk), továbbá van vezetékes hálózat is, bármennyire vékony a cucc. A szellőzőrendszer nagy része bal oldalt kapott helyet, mint látható optikai meghajtó már nem fért bele magába a vázba, azt a dokkoló mellé kapunk, tehát az alap kiszerelésbe nem tartozik bele.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Nem ez az első gép, amelyet dokkolóval szállít gyártója, a Dell és a Hewlett-Packard is csomagol egyes modelljeihez (de külön is megvásárolható a maradékhoz). Ezt a látszólag egy darab műanyagot a munkahelyen szokták használni a notebook tulajdonosok, csak rákötik a monitort, a billentyűzetet és az egeret és elég belepattintani a noteszgépet, amikor valaki beér, illetve elég kiszedni és hazavinni, így egyszerre lehet kényelmesen bent és otthon egyaránt dolgozni ugyanazzal a géppel. Ugyan HDMI portot nem találunk, ám kapunk egy itthon nem sok mindenre használható DisplayPortot. A DVD-író helyére pótakkumulátort is tehetünk, továbbá bal szélen tölthetünk is egyet, ha szükségünk lenne rá.

 

A kijelző bár nem kapott fényes felületet, ettől függetlenül normális fényerővel rendelkezik (hála a LED-es háttérvilágításnak), színhelyessége szemre nem rossz, a szokásos szűk látószögek jellemzik. A kávába integrált webkamera pontosan ugyanaz a modell, ami az összes többi modern Thinkpadben megtalálható, lassú mozgású,de magas felbontású, éjszakai üzemmódban gyorsan elvérzik, külön alkalmazás segítségével viszont megörökíthetünk álló- és mozgóképeket egyaránt.

IV. Üzemidő és értékelés

Az X200 mellé egy 6 cellás akksit kapunk, amellyel 40%-os fényerőn durván 5 óráig képes ébren maradni a gép visszafogott WLAN-os internetezés mellett. Bár átmenetileg sokkal többet is jósol neki az operációs rendszer, a 6-7 órás jóslatokat sajnos nem tudjuk gyakorlati tapasztalatokkal alátámasztani...

Galéria megnyitása

A Lenovo Thinkpad X200 pontosan olyan, mint amilyennek az X300-nak lennie kellett volna. Halk, hűvös, könnyű és sokáig kibírja egyetlen feltöltéssel. Sajnos a méretéből adódóan már nem tudta befogadni az optikai meghajtót, viszont a mellékelt dokkoló használatával bármikor pótolhatjuk ezt a hiányosságot. Összességében véve a touchpad hiánya lehet egyedül zavaró (a webkamera gyengesége ízlés kérdése), minden mást rendben találtunk. Ha a bruttó végösszeg nem lenne ilyen magas, akkor különösen ajánlott minősítést érdemelne, de a 400 ezer forint mellé sajnos csak egy ajánlott plecsnire futja (egyelőre). Létezik dokkoló nélküli változat és olcsóbb kiszerelés is, utóbbin már érdemes elgondolkodni, mert 340 ezer forint körüli árához képest nem sok mindent áldoztak fel jelen tesztünk alanyához képest.

 

A tesztkészülékért köszönet a CHS Hungary Kft-nek.

 

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap