Lenovo ThinkPad X120e: Mobilitás, ahogyan szeretjük

Végre hazánkban is bemutatkozott a Lenovo AMD Brazos platformra alapuló ThinkPad-je, amely árával és felszereltségével is meglepetést okozott.

Lenovo ThinkPad X120e: Mobilitás, ahogyan szeretjük

1. Bevezető és specifikáció

Az AMD gőzerővel készül a nyári és őszi támadásra az Intel Atom platformja ellen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy sorra-rendre szállingóznak a Brazos alapú netbookok, most éppen a Lenovo elképzelése tette tiszteletét nálunk, amelynek külön örültünk, ugyanis a cég a legritkább esetben szokta ezt a kategóriát gagyinak nevezhető termékkel megcélozni. Ez az első ThinkPad, amely tényleg netbooknak készült, az előd modell (X100e) hiába tartalmazott alacsony fogyasztású AMD processzort, a cég mégsem hívta annak, ami valójában volt – netbooknak.

Galéria megnyitása

Most teljesen más a helyzet, mind a hardver, mind az árazás árulkodik a termék hova tartozásáról, utóbbi pedig olyannyira jól sikerült, hogy teszttermékünk megérkezése előtt a fórumban már két olvasónk is jelezte vásárlási szándékát. Bár a ThinkPad márkanevet a Lenovo némileg veszélybe sodorta az Edge-dzsel (amely közel sem annyira rossz gép, mint amennyire beálltják), az X120e külsejét tekintve abszolút beleillik a márka arculatába.

Galéria megnyitása

A 100 ezres ár rögtön szemet szúrhat a táblázat alján, de ne feledjük, operációs rendszert magunknak kell beszerezni a gép mellé. A Bluetooth csak az opciós listán kapott helyet, így modellje válogatja, mibe kerül bele és mibe nem, eSATA és USB 3.0 viszont semmilyen körülmények között nincs. Sajnos hazánkban egyelőre csak az erősebb egymagos processzorral szerelt változat érhető el (és ez egy jó ideig így is lesz), ráadásul egyes források szerint előfordulhat az is, hogy a tesztben szereplő változatból is hiány léphet fel. A nagy kapacitással bíró akkumulátor mellett talán a matt kijelző az, amire sok embernek fáj a foga, mikor notebook vásárlásra adja a fejét, a beépített 3G modem pedig már csak hab a tortán. Az egy éves garancia idő nem túl sok, viszont természetesen felárért meghosszabbítható.

Galéria megnyitása

A készülék mellé egy 65W-os tápegységet kapunk, amellyel villámgyorsan töltődik a hatcellás akkumulátor. Ezen kívül csak dokumentációkat találunk a csomagban, a szükséges meghajtó programokról nekünk kell gondoskodnunk, főleg, ha otthon vagy a cégnél csak vezeték nélküli hálózat van, ugyanis a WiFi kártyát a frissen telepített Windows 7 még nem kezeli.

2. Hardver

Egy ThinkPad esetében nem szokás zajszintről beszélni, mert a törzsvásárlók szerint minden ide tartozó Lenovo gépnek elhanyagolható a zajtermelése (ezzel mi vitatkoznánk, de tény, hogy általánosságban igazuk van). Az X120e esetében valóban igaz ez a szabály, hiszen üresjáratban és terhelés közben se csap lármát, ráadásul még az alsó burkolata se melegszik át. Hőmérsékletek tekintetében is jól vizsgázott a kis gép, hiszen a maximális terhelésnél mért 63 fok 51-re állt be, miután hagytuk levegőhöz jutni a processzort.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Szinte döbbenet, mennyire alacsony értékkel jutalmazta kedvenc Windows-unk az egymagos, 1.5 GHz-es AMD processzort, de tény, ami tény, az E-240-et aligha a sebessége miatt fogják szeretni – sőt, tulajdonképpen az E-350-nel azonos fogyasztási mutatója miatt kétséges, hogy bárki fogja egyáltalán kedvelni. A mindennapos használat során a többfeladatos munkavégzésnél jönnek elő a problémák, ilyenkor várnunk kell egy keveset, míg az egyik programszálról átugrik a CPU a másikra, de alapvetően el lehet lenni a központi egységgel. Ha már minden programot feltelepítettünk, beállítottunk, a Windows is elvégezte a maga kedvenc fájlindexelését és a vírusirtó se tekeri már a merevlemezt, akkor meglepően használhatóvá válik a készülék. Természetesen a videokártya maradt ugyanaz, amivel találkoztunk az E-350-nel szerelt gépeknél, ami jó hír, hiszen a 100 ezer forint körüli árkategóriában alighanem a Mobility Radeon HD6310 az, amely viszi a prímet a netbookokban található grafikus gyorsítók közül (nem is kicsit).

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A 320 GB-os merevlemeznek szinte semmi hangja nincs és sebességével is elégedettek voltunk, az esetek többségében nem ez a hardver jelentette – kivételesen – a szűk keresztmetszetet. Jó hír, hogy bizonyos modellek esetében a Lenovo 7200-as fordulatszámmal rendelkező HDD-ket tesz a gépekbe, ezzel is növelve a netbookok rugalmasságát. A hangszórókra kár is vesztegetni a betűket, vannak, és többnyire tisztán szólnak, de ennél többet nem tudnánk bevésni a Pro oszlopba.

3. Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ergonómia tekintetében egy ThinkPad mindig is az etalonnak vagy minimum követendő példának számított. Hála az égnek, ezt a remek hagyományt az X120e is követi. A teljes egészében matt burkolat jobb minőséget sugall, mint amit egy 100 ezres géptől elvárnánk, alul pedig pár csavar kitekerése után minden fontosabb hardver elemhez hozzáférünk, így egy memória bővítés vagy merevlemez csere nem lehet akadály. A felső burkolat közepe nyomás hatására természetesen deformálódik, de még ezzel együtt is egész jól bírja a strapát, jobban, mint a kategóriatársak ez egészen biztos. Se mechanikus, se mágneses zár nincs ugyanakkor.

Galéria megnyitása

A billentyűzetről szinte csak jókat mondhatunk, hiszen alátámasztása egészen parádés, a gombok stabilitása úgy szintén, ráadásul az Fn és Ctrl billentyűk szoftveresen megcserélhetők. Az Enter melletti ékezetes betűket kicsit szűkebbre szabták, mint a többit, de ez a gyakorlatban nem okoz fennakadást, nem lassítja a gépelési sebességet.

Galéria megnyitása

A touchpaddel alapvetően nem lett volna probléma, de a hasznos felület méretét feláldozták az UltraNav oltárán. Tény, hogy van pöcökegér, ami egy akkora előny a többi gyártóval szemben, hogy sokan már önmagában ezért a fícsörért meg fogják venni az X120e-t, ehhez kétség sem férhet. A bal és jobb egérgombok felül remekek, alul átlagosak, utóbbinál a nyomáspont túlságosan a gomb szélén van. A multitouch műveletek közül a legtöbb támogatott, de a görgetés kicsit nyögvenyelősnek bizonyult.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Csatlakozókból viszonylag keveset kapunk, bár a legfontosabb (HDMI, kártyaolvasó, sok USB) mind megvannak. A jobb oldalon található sárga USB aljzat pedig a gép kikapcsolt állapotában is képes áramot biztosítani a rá dugott eszköznek.

A kijelzőről csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni. Egyrészt matt, ami már önmagában is kuriózum a mai világban, másrészt remek színvilága van, illetve mind a gammát, mind a kontrasztot sikerült belőnie a gyártónak. A fényerő tartománya elég tág (bár az alsó két lépcső gyakorlatilag használhatatlanul alacsony értéket eredményez), a látószögei pedig minden irányban elfogadhatók. A kávában található webkamera viszont átlagos képminőséget produkál csak, de a mindennapi használat során ez aligha lehet probléma. A mikrofon minősége kiváló.

4. Teszteredmények

Galéria megnyitása

Ahogy arra számítani lehetett, a szintetikus tesztekben csúnyán elvérzik az AMD E-240-es Zacate magos processzora, de ebben semmi meglepő nincs, hiszen 100 MHz-cel lassabb nagy testvérénél és fele annyi maggal rendelkezik. Az Intel egyik leggyorsabb kétmagos Atomja a tesztek nagy részében képtelen egyértelműen legyőzni szintén kétmagos riválisát, de ezt a múltkori tesztből már tudhatjuk. Az igazán furcsa viszont az, hogy a grafikonokon látható számok ellenére az AMD processzorral szerelt netbookok tűntek rugalmasabbnak a mindennapi használat során.

Galéria megnyitása

A FutureMark PCMark7-es tesztprogramját múlt héten kezdtük el használni, és jól látható, hogy kicsit kiforratlan még, hiszen képes egészen elképesztő eredményeket adni bizonyos esetekben. Többszöri lefuttatásnál is a fent látható pontszámokat kaptuk, melyekből mindegyik helyén való, az első kettőt leszámítva. Reméljük, a továbbiakban nem kell hasonló esetekről beszámolnunk. Az viszont egyértelműen látszik, hogy még mindig van olyan alkalmazás, amely csupán egyetlen processzormagot képes megmozgatni, ami nemcsak a jövőre, de a jelenre nézve is szomorú.

Galéria megnyitása

Egyértelmű volt, hogy bármilyen gyenge is a processzorba integrált videokártya (dedikált társaihoz képest), egyetlen processzormaggal manapság nem lehet megváltani a világot, így óhatatlanul vissza fognak esni a játékok alatt produkált sebességi mutatók. A kapott eredmények arányaiban megegyeznek a két AMD processzor közti eltéréssel, nem ritka, hogy közel felére esett vissza egy játék sebessége, miközben a munkát végző videokártya nem változott, csak a központi egység.

Galéria megnyitása

Az akkumulátor teszteknél egyértelmű volt a ThinkPad előnye, hiszen hiába a papíron azonos fogyasztási mutatóval rendelkező processzor (E-240 vs. E-350), a valósában mindig is kevesebbet fog enni egy egymagos egység, ráadásul a minimális fényerő esetünkben irreálisan alacsony volt, így jöhetett ki közel egy órás előny a többiekkel szemben. Ezt az előnyt aztán végig sikerült megőriznie a gépnek, ebben a processzoron felül az ellenfeleknél valamivel kisebb kijelzőnek is nagy szerepe volt.

5. Értékelés

100 ezer forint. Ennyit kérnek a Lenovo AMD Brazos alapokra épülő ThinkPad-jáért, amely jutányos összeg, elnézve a tudását. Kár, hogy a Bluetooth csak opcionális, az eSATA-t valószínűleg a megcélzott vásárlói tömeg nagy része soha nem használná, így érthető, miért maradt ki a repertoárból. Bár egymagos processzorral is remek kis rohangáló netbook az X120e, valószínűleg a többség keserű szájízzel venné tudomásul ezt a tényt, ha vásárlásra kerülne a sor, de tudniuk kell, hogy a szintén egymagos Intel Atom család se produkál jobb teljesítményt (sőt), és hiába a Hyper-Threading, bizony az E-240 rugalmasabbnak érződik, miután belaktuk a rendszert és csak a programok használatával kell foglalkoznunk. Arról nem is beszélve, hogy ezért a pénzért 3G modemet, GPS-t, nagyfelbontású matt kijelzőt, remek billentyűzetet és UltraNav-ot is kapunk, ráadásul az Atomokba integrált – pocséknak is nevezhető – videokártyához viszonyítva az AMD-s X120e-ben lévő Mobility Radeon HD6310 egy erőmű. Nem csak játékok alatt jön ki a két VGA közti különbség, hanem a nagyfelbontású filmek megtekintésénél is (az X120e bizony képes akadástól mentesen kezelni az 1080p-s videókat is). Egy szó, mint száz, a Lenovo rendesen feladta a leckét a többi gyártónak, hiszen hiába az egymagos processzor, hiába nincs operációs rendszer, ennyi pénzért a ThinkPad X120e egy iszonyú jó gép, és talán ami a legfontosabb, hogy soha, semmilyen körülmények között nem érezzük, mennyire nevetséges összegért jutottunk hozzá – talán ez az, amivel hosszabb távon képes rajongókat szerezni a gyártó ebben a szegmensben. Különösen ajánlott vétel, nem is lehet kérdés.

Galéria megnyitása

[bold]

[/bold]

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

[bold]

Pro:[/bold]

+ kategóriájában nagyon jónak számító anyaghasználat

+ remek matt kijelző

+ 3G modem

+ GPS

+ remek billentyűzet

+ UltraNav

+ halk és hatékony hűtés

+ remekül használható videokártya

+ USB Sleep & Charge

+ hosszú akkumulátoros üzemidő

Kontra:

- nagyon sokára érhet ide a kétmagos változat

- a touchpad felülete az UltraNav miatt kicsi és a kétujjas görgetés is kényelmetlen

- 1 év garancia

- operációs rendszer hiánya

- amíg be nem lakjuk a rendszert, az egyetlen processzormag kevés lehet

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap