Lenovo ThinkPad T60 - Élő legenda?

Az IBM örökség T60-as járt nálunk Lenovo kiadásban, nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy méltó e régi nagy híréhez

Lenovo ThinkPad T60 - Élő legenda?

T60 - IBM örökség

Még manapság is kicsit furcsa érzés egy ThinkPad elé a Lenovo márkanevet írni. Tisztán emlékszünk azokra az időkre, amikor ha az ember egy komolyabb notebookra vágyott, de azért ésszerű kereteken belül szerette volna megúszni, utánanézett a témának, fórumokon kérdezősködött, és sokszor belefutott abba a javaslatba: vegyél inkább egy használt T60-ast, az megvan annyiból, és nem fogsz csalódni. Miért használtat? Mert a ThinkPadek sosem olcsóságukról voltak híresek. Mivel még egyhez sem volt szerencsénk, így nagy érdeklődéssel ragadtuk meg az alkalmat, hogy lássuk, mégis mivel érdemelte ki ez a széria a hírnevét.  Így szeretnénk tisztelegni az IBM örökségének, mely a Lenovo zászlaja alatt él tovább.

A legolcsóbb, 1952EB3-as jelzésű T60-as járt nálunk, mely a következő paraméterekkel rendelkezik:

[list type="unordered"]

[*]Processzor: Intel Core Duo Mobile T2400 (1833 MHz, 667 MHz FSB, 2 MB L2 cache, 65 nm)

[*]Memória: 1x512 MB DDR2

[*]Chipkészlet: Intel GM945

[*]Videokártya: Intel Graphics Media Accelerator  950

[*]Hangkártya: Analog Devices AD1981 HD Audio

[*]Merevlemez: Hitachi HTS541660J9SA00 (60 GB, 5400 RPM, SATA)

[*]Kijelző: 14,1” 1024x768

[*]Optikai Meghajtó: HL-DT-ST RW/DVD GCC-4247N (CD-író, DVD olvasó)

[*]Hálózati vezérlő (LAN): Intel(R) PRO/1000 PL Gigabit Ethernet

[*]Hálózati vezérlő (WLAN): Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG

[*]Modem: ThinkPad modem

[*]Akkumulátor: 6 cellás 5200 mAh

[*]Operációs rendszer: Windows XP SP2

[/list]

Mint látható nem egy erőművel van dolgunk, különösen a kevés memória és DVD-író hiánya az, ami elsőre feltűnik. Mindez bruttó 240 körül a cikk írásának pillanatában, és az összes komolyabb példány majd egy százassal feljebb található. Az író hiányát még túl lehet élni, de legalább plusz 512MB memória erősen javallott az ember kosarába ha ezt a példányt választja.

Még egy érdekesség, ami manapság annyira kihalófélben van, az a 4:3-as arányú kijelző. Makacsul ellenállva a szélesvásznú tömegeknek a T60 még a régi éra igazságára esküszik. Ennek köszönhetően felbontása is 1024x768, az annyira megszokott 1280x800 helyett. A kisebb felbontás bizonyos munkákra hátrány lehet, de az arányból fakadó nagyobb felület kárpótol minket sok esetben.

A csomagolás a szokásos karton házikó, mely a ThinkPad esetében eléggé testreszabott, kicsi, könnyen cipelhető. Kibontva az első meglepetés az, hogy egyetlen CD/DVD sem található a kiegészítők között. Ezzel szemben tápkábelből rögtön kettőt kaptunk (valószínűleg véletlenül). Hálózati adapter, telefonkábel, az akkumulátor külön csomagolva ahogy illik, és irtózatos mennyiségű, nagyon aprólékos dokumentáció. Mindez csak angol nyelven, de ez könnyen megbocsájtható amint rájövünk, hogy minden fontosabb kérdésünkre választ kaphatunk bennük a plusz memória modul beszerelésétől (képekkel illusztrálva) kezdve a rendszer visszaállításáig. Utóbbi ugyanis DVD helyett egy négy gigás rejtett partíció igénybevételével történhet, melyen megtalálható az előretelepített rendszer mása, minden előre felinstallált szoftverrel együtt. Ugyanis azokból is kapunk szép számmal, még ha sok extra nincs is köztük. Az irodai alkalmazások kivételével lefednek azonban mindent, amire alapvetően szükségünk lehet (CD író, Norton biztonsági alkalmazások, audio CD grabbelő, stb.).

T60 - Teljesítmény

Bekapcsoláskor nagyon kell fülelnünk, ha hallani szeretnénk a gép hangját, már amikor éppen van neki. Negyed óra komolyabb izzasztás után se emelte fel igazán a hangját. Bőven a halk kategóriában maradt. Mivel előretelepítve egy XP volt, így most a Vista élményindextől eltekintenénk.

A processzor még sima Core Duo, Core2-vel csak a drágább modellekben találkozhatunk, ám ez nem egy rémesen nagy veszteség. Az 1.83GHz-en ketyegő példány bőven elég mindenre, ha nincsenek extrém kívánságaink. A hőelvezetés nagyon jól meg van oldva, valamennyire egyenletesen melegszik a notebook alja, talán bal hátul egy kicsit erősebb, ahol a processzor van. Ettől függetlenül egy hosszabb izzasztás után sem melegedett fel annyira, hogy az már zavaró lett volna (jártak nálunk régebben olyan laptopok, melyeket csak vastag nadrággal lehetett elviselni egy idő után ha ölben tartottuk).

A memóriának két slot áll rendelkezésére, az előretelepített 512MB természetesen egyet foglal csak el ezekből, és nagyon könnyen behelyezhető a második modul szükség esetén. Ez egy jó pont, ha már annyira spóroltak. A mai árak mellett még ebben az olcsó modellben is lehetne 1GB.

A merevlemezzel alapvetően elégedettek voltunk. Sebessége nem kiemelkedő, inkább átlagosnak mondható, de az elérési ideje és processzorterheltsége meglehetősen alacsony, ami jó pont. Némi izzasztás után 42 fokosra sikerült feltornásznunk a hőmérsékletét, és körülbelül itt be is állt. Ezen felül az úgynevezett APS (Active Protection System) védi, amely azonnal leállítja ha gyorsan bemozdul a gép, nehogy sérüljenek az olvasófejek és lemezek.

Az optikai meghajtóról is tettünk már említést a bevezetőben, fájó pont, hogy DVD-írásra nem alkalmas, csak olvasásra (CD-t azért természetesen ír). Rezonanciával és hangerővel semmi gondunk nem volt, a Lenovonál szerethetik a Hitachit, mert a merevlemez mellett az optikai meghajtójukhoz is köze van, Hitachi-LG közös gyártósorról került le. Maga a meghajtó egyébként egy UltraBay nevezetű dokkolóban foglal helyet, melyből akármikor kiszedhetjük, hogy a helyére egy esetleges második merevlemezt, DVD-írót, soros portot, stb. helyezzünk.

Az integrált GMA950-es grafikus vezérlőről szinte már kár szót ejteni, minden második notebookban találkozhatunk vele. Amíg nem életcélunk az újabb játékok végigvitele, addig jóban leszünk vele.

T60 - Ergonómia és külsőségek

Eddig azért érezhető volt, hogy semmi kiemelkedő nem volt a T60-asban. Közepes belső, viszonylag magas ár. Akkor mégis mi teszi vonzóvá? A válasz ezen az oldalon található: a külsőségek. Amikor először a kezünkbe vettük már éreztük, hogy itt valami komolyabb dologról van szó. Sehol sincs rosszul megmunkált kínai piacos érzetű műanyag rész. Maga a váz magnézium ötvözetből készült, igen masszív. A fedél emellett enyhén gumis hatású tapintásra.

A billentyűzet egy apróságtól eltekintve mondhatni tökéletes! A funkcióbillentyűk el vannak választva, mint asztali társaiknál, a kurzor billentyűk mellé kaptunk egy előre és egy vissza gombot böngészéshez. Az Fn billentyűvel elérhetőek a szokásos extrák (kimenet választás, fényerőnövelés, csökkentés, stb.), csak kár, hogy rossz helyre került. A Ctrl helyett sokszor fogjuk nyomogatni, kicsit szokni kell. Ám ez az egyetlen pont ahol beleköthetünk a billentyűzetbe. Enyhén csattogós, a nyomáspontja nagyon el van találva, kényelmes rajta gépelni hosszabb távon is, mi többet várhatnánk el tőle? A ThinkVantage gombbal egy saját alkalmazás jön be, mely támogatást nyújthat nekünk sok problémában.

A közepén ott van az IBM kis kedvence a pöcök egér, elmaradhatatlan kelléke a ThinkPadnak, míg a spacebar alatt megtalálhatóak a hozzá tartozó gombok (még középső gomb is van, néha jól jöhet). Kezelése nagyon gyorsan megszokható és rengeteg esetben tűnt jobbnak a használata, mint a billentyűzet alatt található tapipadé. Az indok nagyon egyszerű, gépelés közben nem kell felemelnünk a kezünket, mert már ott is van alatta. Mi megszerettük, de aki nem tudja, vagy nem akarja megszokni, az természetesen élhet a szokásos touchpaddal is, a kezelőszervek tetszés szerint letilthatóak.

Körbejárva a T60-ast eléggé letisztult képet kapunk. Amit hiányoltunk az a TV kimenet, amit meglepődve vettünk észre az pedig az infra port. Nem megszokott dolog manapság, de akinek szüksége van rá, az biztos örül neki. USB portok kerültek a gép mindkét oldalára, összesen 3 darab. A gép bal oldala a legzsúfoltabb: itt található a hálózati és telefon csatlakozó, a mikrofon bemenet és füles kimenet, valamint az extra VGA kimenet és a bővítőkártyák helye. Amit érdemes kiemelni az a fedélen megfigyelhető recés rész elöl és a gép jobb oldalán: ezek nem mások, mint antennák a WiFi részlegnek. Nagyon pozitív dolognak értékeljük, jobb jelerősséget sikerült elérnünk több hálózat esetében is.

Végül egy pár szó a kijelzőről, melyben sajnos semmi kiemelkedő nincs. Egy alap TN paneles jószág, és még azok között is inkább csak közepes. Az egyetlen érdekesség egy apró figyelmesség formájában nyilvánul meg: fent középen található egy kis lámpa, melyet egy billentyűkombinációval kapcsolhatunk ki és be, és arra hivatott, hogy a sötétben megvilágítsa billentyűzetünket. Bár nem úsztatja majd fényárban, arra mégis tökéletes, hogy ha nem tudunk vakon gépelni, akkor ne folyjon ki a szemünk gépelés közben.

T60 - Eredményhírdetés

Bár a mellékelt 5200mAh-s akkumulátor egy igen erős közepes, azért tudott kellemes meglepetéseket okozni. Teljesen illeszkedik a notebook hátsó síkjába, és komoly terhelés nélkül, alacsonyabb fényerőt használva 4 óra 15 percet sikerült kipréselnünk belőle, ami azért nem egy rossz eredmény. Erős terhelés alatt már természetesen ennél jóval kevesebbet, 1 óra 45 percet produkált, de átlagosan 3 órát szinte biztosan kibír. Úgy gondoljuk ez nem kiemelkedő, ilyen ár mellett azért ez már dukál, bár rászokhatnának itt is a 8-9 cellás akkumulátorok használatára.

Jöjjön hát akkor az ítélethirdetés! Úgy gondoljuk három komolyabb hibája van csak a legolcsóbb T60-asnak: a DVD-író hiánya, a kevés RAM, és a kijelző annak akit zavar. Speciel nekünk tetszett ezzel az aránnyal is, csak lehetett volna egy fokkal jobb minőségű a panel. Ezeket figyelembe véve ugyanis az ára magas, az ár/teljesítmény koronát esélye sincs elvenni az Acertől. Ám ami marad az nagyon megkapó: tökéletes ergonómia, átgondolt tervezés és jó anyagminőség. Nehéz szívvel adtuk vissza az után a kevés idő után melyet nálunk tölthetett. Ha valaki megfelelőnek találja a 4:3-as képarányú kijelzőt, és úgy érzi, hogy a felsorolt okokért szívesen megfizetné a többletköltséget, elnézve a kissé elavult belsőt, annak jó választás lehet. Egyébként viszont egy kicsit eljárt felette az idő, még akkor is, ha ő még mindig érezteti: valamikor csakis a legjobbak között emlegették.

Köszönjük a lehetőséget a CHS Hungary KFT-nek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward