Lenovo Thinkpad SL500: Fényes jövő

Új sorozatokkal jelentkezik a Lenovo, ezek közül elsőként az SL500-at teszteltük.

Lenovo Thinkpad SL500: Fényes jövő

I. Bevezető és specifikáció

Két hónappal ezelőtt járt nálunk az utolsó Thinkpad, az X300, amellyel akkor nem igazán voltunk megelégedve. A két legnagyobb gond a zajos hűtés és a gyenge minőségű kijelző volt. Úgy látszik a mérnökök sűrűn olvasgatják oldalunkat, ugyanis az SL500-ban mindkét problémát igyekeztek orvosolni több-kevesebb sikerrel.

 

Az SL termékcsalád egészen új eresztés a cégtől, nincs igazán elődje. Külsejében megszólalásig hasonlít az R61-re, a különbség mindössze a felépítésben és a fényes bevonatú hátlapban rejlik. Az SL500 is ugyanúgy megkapta a RollCage vázat és a merevlemez védelmet, mint az R61.

 

Processzor: Intel Core 2 Duo T5670 1,80 GHz (800 MHz FSB, 2 MB cache)

Memória: 2 GB DDR2-667 CL5

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500HD

Hangkártya: Conexant Cx20561 HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, AntiGlare-Type)

Merevlemez: Seagate ST9160827AS (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: LG GSA-T30N

Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168C(P)/8111C(P) Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 5100 max. 108 Mbit/s

Mobil internet: nincs

Modem: HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SMartCP

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 52Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business SP1 (Windows XP SP2 downgrade opció)

 

Habár az alapmodellt hoztuk el, azért a kártyaolvasó, a Bluetooth, a webkamera és a 108 MBites kapcsolatra képes WLAN már így is szériatartozék - igaz az induló árat figyelembe véve ez nagyjából el is várható.

A kellékek a szokásosak (akkumulátor, töltő, tápegység, kézikönyvek), egyetlen dologra lettünk figyelmesek, a gyártó három lemeznyi Windows XP SP2-es helyreállító és mentő szoftvert csomagol, ha esetleg nem lennénk megelégedve a Windows Vista-val, át tudjunk állni Windows XP-re.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolást követően a gép alacsony, de azért hallható susogással életre kelt, utunk egyből a BIOS-ba vezetett, ahol semmi fontosat nem találtunk, így rögtön jöhetett az előtelepített Windows Vista működőképessé varázsolása. Külön kiemelnénk a Lenovo telepítés végébe integrált Első lépések szoftverét, amely a lehető legegyszerűbb módon magyarázza el a számítógép beállítását és felajánlja az előtelepített szoftverek beüzemelését és regisztrálását is, emlékeztetve a felhasználót arra, hogy neki ezek miért hasznosak. Tekintettel arra, hogy tényleg hasznos szoftverről van szó és nem valami tolakodó reklámhalmazról, ezt a módszert szívesen látnánk nem csak a Lenovonál, hanem más gyártóknál is a jövőben.

Processzor tekintetében egy viszonylag régi modellt találunk a gépben, a T7100-ról átnevezett T5670-et, amely 1800 MHz-es órajelével, 2 MB cache memóriájával és 800 MHz-es rendszerbuszával mára a belépő szintre süllyedt. Ettől függetlenül sebességére nem lehet panasz, mi legalábbis nem éreztük a teszt időszak alatt, hogy túlságosan visszafogná a gépet - ellentétben a temérdek szoftverrel, ami előtelepítve érkezik a Windows Vista-val. Nem akartunk hinni a szemünknek, amikor megláttuk a telepített programok listáját és három képernyőt kellett lefelé görgetnünk, hogy a végére érjünk. Kicsit túlzásnak érezzük az efajta integráltságot, vissza lehetne belőle fogni, ugyanis az amúgy átlagosnak mondható 2 GB memóriát képesek simán lenyelni és ha már egy Vista a merevlemezhez nyúl, akkor abból sok jó nem sül ki.

Ha már szóba került a merevlemez, akkor említsük meg, hogy egy igen gyors, de átlagos zajszinttel bíró Seagate példány dolgozik a gépben, amely a nagy hideg ellenére is képes volt közel 50 fokig melegedni egy átlagos asztalon, ami nem túl jó előjel a nyárra nézve.

 

A 2 GB memóriát sajnos két modulban kapjuk, ami azt jelenti, hogy ha nagyobb mennyiséget szeretnénk gépünkbe tenni, akkor el kell adnunk legalább az egyiket, hogy helyére betehessünk egy nagyobbat. Az integrált GMA X4500HD videokártya lassan átveszi a stafétabotot az X3100-tól (nagyon helyesen), így a HD videók lejátszásával sem ütköztünk problémába, akadásmentesen mentek még a fullHD felbontásúak is (igaz ekkor már a processzorterhelés azért közelített a 90-100% felé).

 

A hűtésért felelős rendszer jól tette a dolgát, habár terhelés alatt már picit zajossá vált a gép, de ez bőven az elviselhető kategóriába esett. Üresjáratban 40-42 fokot, folyamatos terhelés alatt 64 fokot mértünk úgy, hogy a gép alja langyos maradt.

 

Lenovo Thinkpad SL500 teszteredmények:

 

Cinebench R10: 3421 (4 perc 59 mp)

PCMark05 CPU: 4575

PCMark05 VGA: 1919

PCMark05 HDD: 4553

Memória olvasás: 5448 MB/s

Memória írás: 3585 MB/s

Memória másolás: 3943 MB/s

Memória késleltetés: 85,8 ns

CPU Queen: 7654

CPU PhotoWorxx: 6520

CPU Zlib: 23596 kB/s

CPU AES: 6648

FPU Julia: 3336

FPU Mandel: 1670

FPU SinJulia: 829

III. Ergonómia

Akik láttak már egy Thinkpadet, azok látták az összeset, nagyjából így lehet összefoglalni az SL500 belsejét, amely természetesen nem igaz szó szerint, de a touchpad és a billentyűzet gyakorlatilag évek óta ugyanaz, amiről távolról is megismerhetők ezek a gépek. A csillogó (por- és karcgyűjtő) fedél kinyitását semmilyen zár nem segíti. 

A billentyűzetről sokadszorra is csak azt tudjuk mondani, hogy remekül használható, de titkárnőknek nem ajánlott, elsősorban gyors- és gépírók fogják díjazni. Az Fn gomb birtokolja a bal alsó sarkot, amelyet BIOS-ból sem tudunk felcserélni a szomszédságában lévő Ctrl-lal. A gyorsgombok a klaviatúra feletti részről bal oldalra költöztek át, így kisebbet kell nyújtóznunk értük. A teljes klaviatúra kakaóbiztos, egy külön elvezető csatorna garantálja a működést és a gombok sértetlenségét.

A sokgombos touchpad kis felülete ellenére még mindig szuper jól használható, bár a sok merevlemezes szüttyögés néha őt is megzavarta.

A portok és egyéb bővítési lehetőségek szépen rendezettek és bár elsőre úgy tűnt, hogy az USB-k elrendezésével gondban leszünk, végül sikerült mindegyiket használatba venni sok-sok pendrive-val, bármennyire szűkösnek tűnt a hely, jelentjük elférnek. A DVD-író kioldó gombja nagyon okos tervezés eredménye, ugyanis a bemélyedést, amelyben megbúvik úgy alakították ki, hogy egy átlag méretű mutatós ujj pontosan belepasszoljon.

Érdemes még pár szót szólni a kijelzőről és az abban megbúvó webkameráról. Az utóbbi kezelhető chat programokon és konferenciahívásokon kívül is, így ha úgy tartja kedvünk fotózhatjuk vele magunkat (egoistáknak tehát már most ajánlott vétel az SL500). A kijelző viszont sokkal izgalmasabb témakör, hiszen az eddig nálunk járt Thinkpadek egytől egyig TFT betegséggel küzdöttek, kásás és alacsony fényerős képük nem váltotta ki elismerésünket - enyhén fogalmazva. Örömmel jelentjük, hogy ennek most vége és az SL500-ba végre egy normális panel került, amely ugyan nem tükröződik, ennek ellenére is kiváló kontraszttal és fényerővel bír, színhelyessége nem rossz, a mindennapokban remekül használható, filmeknél a bevilágítás nem zavaró (a háttérvilágítás viszont nem szemből való videózásnál kellemetlen lehet sötét részeknél, de ez majdnem mindegyik noteszgépre áll). Egy dolgot hiányoltunk, ami azért nem szokott kimaradni a Thinkpadekből, ez pedig a klaviatúra megvilágítását segítő lámpa a kijelző feletti kávából.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátor nem erőltette meg magát, hiszen csupán 3-3,5 órát volt képes kipréselni magából normál fényerőn, ez feltehetőleg a nem okosan megtervezett Energy Star névre hallgató alapértelmezett energiagazdálkodási profilnak köszönhető. Maximális fényerőn és teljes terhelésen 1-1,5 óráig húzta, de ilyen mértékű igénybevételnek utazás közben aligha fogjuk kitenni az SL500-at. Filmnézésnél a Titanic-ot mellőzzük, de pár Hősök részt nyugodtan végignézhetünk.

Összességében pozitív kép alakult ki bennünk a Thinkpad SL500-at illetően. Habár váza meglehetősen vastag, ennek megvan az előnye is (RollCage és merevlemez védelem). Ára még picit magas az R61-ekhez képest, de ha figyelembe vesszük, hogy sokkal jobb kijelzőt és két operációs rendszert kapunk cserébe a minimális felárért, akkor már jobb a helyzet. A lámpa ignorálásáért kár, a többi viszont mestermunka. Ajánlott vétel.

 

A Lenovo Thinkpad SL500-at a CHS Hungary Kft.-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos weblap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward