Lenovo Thinkpad R61: Csendes üzletember

Régen járt nálunk Lenovo notebook, ezért úgy gondoltuk, hogy ezúttal az üzleti felhasználóknak kedveskedünk az R61-gyel.

Lenovo Thinkpad R61: Csendes üzletember

Lenovo Thinkpad R61 - Specifikációk

A Thinkpad név megannyi IBM hívő fülében nemcsak ismerősen cseng, de nagyon jó érzéseket is ébreszt, hiszen egy ízig-vérig üzleti felhasználásra tervezett noteszgép-sorozatról van szó, ahol alapvető szempont a biztonság és a védelem. Az R61 esetében sincs ez másként, a hangsúlyt erre a két elemre fektették.

Processzor: Intel Core 2 Duo T7500 2.20 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache)

Memória: 2x1 GB DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Intel GMA X3100 (8 egyesített shader egység, 500/667 MHz, 8-384 MB)

Hangkártya: Analog Devices AD1984 HD Audio

Kijelző: 15” (1400x1050, anti-glare)

Merevlemez: Hitachi HTS541616J9SA00 (160 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Optikai meghajtó: Matshita UJ-860 SuperMulti DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Broadcom Netlink PCI-E Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Pro/Wireless WiFi 3945ABG max. 54 Mbit/s

Modem: Thinkpad Modem

Webkamera: nincs

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: nincs

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 56Wh

Operációs rendszer: Windows XP Professional SP2

Erős processzor, sok memória, viszonylag nagy kapacitású akkumulátor, megerősített fémváz, Bluetooth, FireWire, ujjlenyomatolvasó, WLAN. Gyakorlatilag erre van szüksége egy üzletembernek, bár azért egy kártyaolvasó igazán elfért volna valahol az amúgy vékony gépben. Üzleti modell révén kamerát ne keressünk. Az operációs rendszeren néztünk egy jó nagyot, régóta nem láttunk Windows XP-vel előtelepített gépet, a Lenovo-nál biztos úgy gondolták, hogy a Vista még nem elég biztonságos, ha adatvédelemről van szó, más nem nagyon magyarázhatja ezt a döntést. Az előtelepített operációs rendszer visszaállítható a recovery opció segítségével, ám ez nem egy külön partíciót jelent, hanem egy felmásolt Windows telepítőt. A programok tárházát olyan alkalmazások színesítik még, mint a Picasa képnézegető vagy a Norton Internet Security próbaváltozata.

Lenovo Thinkpad R61 - Hardver és teljesítménytesztek

A gép a bekapcsolást követően gyakorlatilag némán kelt életre, ráadásul olyan hűvös volt minden porcikája, mint a jég. A processzor alig 40 fokon üzemelt, a merevlemez még a 35-öt is alig érte el. A helyzet terhelésre sem változik, a CPU felkúszik 70 fokra, de a gép ugyanúgy csendben marad, igaz a ventilátor ilyenkor már feljebb kapcsol, de a különbség elenyésző.

A beépített rázkódásvédelemmel rendelkező vinyó abszolút csendben tette a dolgát, sebességével nem igazán volt gond (elég lassú volt a rendszer magától is a sok telepített okossággal), az olvasás tesztben néha le-leesett egy pillanatra, de ettől eltekintve a karakteresztikája jó volt, átlag sebessége is kielégítő, processzorhasználata pedig alacsony.

[bold][italic]Lenovo Thinkpad R61 teszteredmények:

[/italic][/bold]

PCMark05 (CPU): 5767

PCMark05 (Graphics): 1500

PCMark05 (HDD): 3957

Cinebench10: 4234 (3 perc 28 másodperc)

Memória olvasás: 5453 MB/s

Memória írás: 3637 MB/s

Memória másolás: 4065 MB/s

Memória késleltetés: 82,4 ns

CPU Queen: 9275

CPU PhotoWorxx: 20739

CPU Zlib: 28690 kB/s

CPU AES: 8061

FPU Julia: 8284

FPU Mandel: 4011

FPU SinJulia: 6055

Lenovo Thinkpad R61 - Ergonómia és bővíthetőségek

Maga a vázszerkezet pazar, annak ellenére, hogy csak a 14,1”-os modelleknél kapott a kijelző is megerősített vázat, ún. RollCage védelmet.

A billentyűzet kemény nyomáspontú, kezdetben szokatlan lehet, ám a mindennapokban borzasztó jól használható. Gyorsan és pontosan lehet rajta gépelni.

Újabb hatalmas pirospont a touchpadnak, amely bár kicsi, mégis remekül használható, még a legszárazabb ujj is csak úgy siklik rajta. A scrollsáv itt sincs feltűntetve, de létezik. A bal és jobb egér gombok puhák, halkak, jól használhatók. A pöcökegér kedvelőknek jó hír, hogy a széria hagyományaihoz mérten itt is helyet kapott ez a fajta alternatív megoldás.

Furcsa módon csak 3 USB portot találunk a gépen, ami egy pendrive, egy egér és egy memóriakártyaolvasót egyből fel is emészthet (és akkor még nincs webkameránk). Elégséges, de bőven elfért volna egy negyedik is. Vastagabb pendrive-okból kettő bizony nem fér el egymás felett a jobb oldalon, erre figyelhettek volna a tervezők. A DVD-író tálcáját ki-becsukogattuk párszor, mert annyira jó érzés megtapintatni a minőséget, hogy azt leírni nem lehet. Végre egy tálca, ami nem lötyög és nem zörög. A gép hátulja mondhatni unalmas, a méretes szellőzőnyíláson keresztül láthatjuk, hogy micsoda réztömeg bújik meg a bal felső sarokban. Érdemes még megjegyezni, hogy a kijelző feletti vastag kávában találunk egy sárga LED-es kislámpát, ami sötétben a billentyűzetet hivatott megvilágítani. A gyakorlatban elég csekély a hatásfoka, gyakorlatilag csak a klaviatúra közepén lévő pár billentyűt lehet könnyebben megtalálni.

Kipróbáltuk a tavaly nálunk járt Logitech Alto notebook szett legújabb vezeték nélküli, immáron magyar billentyűzetkiosztással rendelkező változatát. Ideális alanynak bizonyult az R61 mellett, hiszen egy irodában hasznos kiegészítő válhat belőle, ha nem akarunk dokkolót használni.

A koncepció nem változott, egyedül a billentyűzetről tűnt el a vezeték. Sajnos a notebook tartó magassága ezúttal sem változtatható, ami esetünkben nem volt túl szerencsés, mert így a 15”-os 4:3-mas kijelző túl magasra került, de egy átlagos 15,4”-os vagy 14,1”-os géppel biztos nem ütközünk ilyen problémába.

A túl vastag borítás nem tetszett az Alto-nak, ezért lecsukni nem tudtuk a tesztkészüléket. Gyakorlatilag tehát nem változott semmi az elmúlt egy év alatt, csak egy vezetékkel szegényebbek lettünk.

Az R61 két legfájóbb negatívumát nem hagyhatjuk szó nélkül. Az egyik sajnos a gép sarkalatos pontját érinti, a kijelzőt, amely valószínűleg régi eresztés, így látószöge nem éppen az igazi, de ami ennél is rosszabb az a panel homogenitása. Már szemből nézve is tejfölös a kijelző alja, ráadásul az erős bevilágítás még tetőzi a bajt. A másik probléma, hogy miért nem lehetett kedves Lenovo egy nyamvadt digitális kimenetet tenni erre a szerencsétlen üzleti notebookra? A modern kivetítőkhöz már elkellene egy DVI minimum.

Lenovo Thinkpad R61 - Akkumulátor és értékelés

Az akkumulátor az erősebb 6 cellásokból való, 56 Wh-s teljesítményével igazán mobilissá teszi az amúgy elég nagy darab R61-et. Minimális terheléssel a gép nagyjából 4 óráig üzemképes, amennyibe processzor-intenzív alkalmazásokat futtatunk, úgy másfél óránál ne reménykedjünk nagyon többen.

A Lenovo a Thinkpad megújításával egy nagyon masszív és megbízható szerkezetet rakott le az asztalra. A T61 olcsóbb változatának szánt R61 szerencsére nem a „Olcsó húsnak híg a leve” elvet követi, egy igazi vérbeli középkategóriás business notebookot üvdözölhetünk a személyében. Eltekintve a kijelzőtől, bárkinek bármilyen (nem 3D alapú) felhasználásra ajánlható az R61. Szinte tökéletes, legközelebb egy durva panelt kérünk szépen és egy HDMI kimenetet és repül is a különösen ajánlott vétel, így csak simán ajánlott.

Hivatalos Honlap: LenovoVásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward