Lenovo Ideapad S9e/S10e: Robosztus netbookok

Régóta nem járt nálunk netbook, a folyamatosan frissülő piacból a Lenovo két megoldását ragadtuk ki.

Lenovo Ideapad S9e/S10e: Robosztus netbookok

I. Bevezető és specifikáció

A netbook láz továbbra sem csengett még le, legalábbis a gyártók hozzáállása erre enged következtetni. A Thinkpad-gyáros Lenovo is előrukkolt saját megoldásával, amely tudásra semmivel nem különbözik a már megszokott recepthez képest. Arra voltunk igazán kíváncsiak, hogy a megszokott anyagminőségből vajon mennyit faragtak a cégnél.

 

Processzor: Intel Atom N270 1.60 GHz (533 MHz FSB, 512 kB L2 cache, 45nm)

Memória: 1x1 GB Samsung DDR2-533 (533 MHz, CL4-4-4-12)

Chipset: Intel i945GME

Videokártya: Intel GMA950

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző (S9e): 8,9” (1024x600, Glare-Type)

Kijelző (S10e): 10” (1024x576, Glare-Type)

Merevlemez (S9e): Fujitsu MHZ2080BH G1 (80 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Merevlemez (S10e): Western Digital WD1600BEVS-08VAT1 (160 GB, 5400 rpm, IDE)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetLink Fast Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Broadcom WLAN max. 54 Mbit/s

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 3 cellás 22Wh

Operációs rendszer: Windows XP Home SP3

Ár (a cikk megjelenésekor): S9e - 84 ezer Ft ; S10e - 101 ezer Ft

 

A két gép mint látható a merevlemezen és a kijelzőn kívül teljesen megegyezik, ezt a később látható fotók is alátámasztják majd.

Ami a kellékeket illeti, a Lenovo nem hazudtolta meg önmagát, csakis a legfontosabbakat kapjuk, egeret és táskát ne is keressünk. Driver lemez szintén nem jár, tekintettel arra, hogy a Windows Vista-hoz úgyis kevés lenne az 1 GB memória, a Windows XP pedig adott.

 

A gépek mellé opcionálisan megvásárolható (mintegy 6 ezer forintért) egy kifejezetten nekik szánt védőtáska, amely neoprénből készült és meglehetősen jól véd a karcoktól és ütődésektől, ellenben a készülékeken kívül semmi nem fér bele.

II. Hardver

Abszolút csendben kezdték meg működésüket az apró készülékek, ám amint CPU igényesebb feladatot kaptak (nem kellett teljesen leterhelni a rendszert, elég volt használni a processzort (pl. flash animációk)), egyből megjött a hangjuk, de volt úgy, hogy álló helyzetben is képesek voltak beindítani a ventilátort. A hőmérsékletek is érdekesen alakultak, az Everest két dolgot mért (szerinte), az egyik a CPU felületi hőmérséklete volt, a másik a CPU belsejében lévő dióda által visszajelzett érték. Előbbi 41, utóbbi 74 fok volt ha hagytuk visszahűlni terhelés után a gépeket. Ha rendesen odacsaptunk a lovaknak, akkor a süvítő ventilátorok mellett is sikerült elérnünk az 50 ill. 84 fokos hőmérsékletet, igaz a netbokok egyetlen része sem volt zavaróan meleg és végülis ez a lényeg, ha a mindennapos használatot tartjuk szem előtt.

 

A beépített négy energiagazdálkodási séma elsősorban a processzor órajel tartományát, a fényerőt és az integrált eszközök ki-bekapcsolását állítja. Érdemes a Low Battery-t választanunk, ugyanis ebben az esetben a sebesség még megfelelő, ráadásul a vezeték nélküli hálózatot sem bántja a rendszer.

Ahogy már említettük a két gépet a kijelzőn kívül a merevlemez különbözteti meg egymástól. A kisebbik modellben egy 80 GB-os példány muzsikál, míg a nagyobbikban egy dupla ekkora. A méreten kívül fontos eltérés a zajszint mutató is, amelyben szintén a 10”-os S10e felé billen a mérleg. Sebességben kiegyenlített volt a küzdelem, a 160 GB-os diszk egy leheletnyivel lomhábbnak bizonyult.

 

Lenovo Idepad S9e/S10e teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 1419

PCMark05 (Graphics): 540

PCMark05 (HDD): 4356

Memória olvasás: 3666 MB/s

Memória írás: 2777 MB/s

Memória másolás: 2324 MB/s

Memória késleltetés: 107,8 ns

CPU Queen: 3763

CPU PhotoWorxx: 2238

CPU Zlib: 8335 kB/s

CPU AES: 1824

FPU Julia: 779

FPU Mandel: 142

FPU SinJulia: 283

III. Ergonómia

Érdekes látvány volt kézbe venni a két teljesen ugyanolyan dobozt. Alakra hasonlítanak egy pizzásdobozra, a dizájn pedig kicsit emlékeztet a nyolcvanas évekbeli szivárvány színezésre. Erősen retró hatást keltenek, de a lényeg úgyis belül van.

A gépeket kicsomagolva egy pillanatra elmúlt az a szokásos netbook érzés, meglepően jó minőségérzetet keltett mindkét szerkezet (nem csoda, hiszen teljesen meg is egyeznek). Rollcage és egyéb védelem nincs, de ebben az árkategóriában ilyet nem is vártunk el. Az anyaghasználat jó, az illesztések is, a gond csak kinyitva látszik.

A billentyűzettel már első ránézésre sem voltunk kibékülve, hiába a magas minőségű műanyag. A klaviatúra pici és egy-két gomb sem ott van, ahol annak lennie kellene. Az Enter itt is egy soros, a “0” a legfelső sorban fért csak el, a hosszú “í” betűt pedig az Fn+Y kombinációval érhetjük el. Gyorsgombokból kettőt találunk, az egyikkel rendszervisszaállítást kezdeményezhetünk, a másikkal a vezeték nélküli hálózatot kapcsolhatjuk ki-be.

A touchpad jó, csak szörnyen pici. A bal és jobb egérgomb nagyjából az Acer Aspire One utánérzését kelti, erősen kattognak, de legalább nem ficánkolnak, stabilan tartják helyüket. A tapipad rendelkezésre álló felületét tovább csökkenti a függőleges görgetősáv megléte.

Két oldalt mondhatni egyetlen érdekesség van, az ExpressCard/34 foglalat, amelybe egyetlen értelmes dolgot tudunk beledugni, ez pedig egy HSDPA mobil szélessávra képes modem. Optikai meghajtó nincs, ahogy ezt már megszokhattuk ezeknél a gépeknél, USB-ből viszont kettőt kapunk (elfért volna egy harmadik is), a kártyaolvasó pedig manapság megszokott dolog.

A fenti képen jól látszik a két Ideapad közti különbség, a kisebbik változat leginkább az Asus eeePC-jének 701-es verziójára emlékeztet, míg a nagyobbiktól MSI Wind utánérzése van az embernek (legalábbis ami a felső részt illeti).

A webkamerák is eltérnek, igaz minőségbeli különbséget nem nagyon fedeztünk fel, a drágább modellben talán mintha egy kevésbé zajosodó optika kapott volna helyett. Különálló program nem jár hozzájuk, elsősorban Instant Messaging szolgáltatásoknál használhatjuk őket.

 

Ami a kijelzőket illeti, itt is van különbség elég rendesen. Először is a két panel felbontása eltér. Meglepő módon a kisebbiké a nagyobb (1024x600), a 10”-os verziónál valamiért ragaszkodott a gyártó a 16:9 arányhoz, így a sorok száma csupán 576 lett (így alakult ki az 1024x576-os felbontás). Filmekhez ideális, ám minden más tevékenységnél hátrányt jelent (főleg böngészés). Képminőségre a nagyobbik kijelző bizonyult jobbnak, igaz a fehéregyensúly egyik modellnél sem stimmelt. Az S9e túlságosan piros képet mutatott, míg az S10e inkább zöldes volt. Mindkét modellt korrigáltuk a videokártya meghajtóprogramjának segítségével. Fényerő tekintetében az S9e viszi a pálmát, sokkal fényesebb testvérénél, igaz ez a minimumra is vonatkozik, nem csak a maximumra, ami viszont az akkumulátorra nézve nem túl jó jel. Az S10e paneljének fényereje nagyobb keretek között állítható.

IV. Üzemidő és értékelés

A három cellás teleptől azt kaptuk, amit vártunk ill. megszoktunk: 2-2,5 órát normál használattal. A nagyobbik modell pár percet rávert a kisebbikre, ugyanis hiába a minimálisan nagyobb panel, a fényerő csökkentése úgy látszik jobban kihatott az akkumulátoros üzemidőre. Kikapcsolt WLAN-nal sikerült majdnem elérni a 3 órát, de gyakorlatilag nem is nyúltunk a géphez ezidő alatt.

Összességében meg voltunk elégedve a látottakkal, bár kicsit szerencsétlennek érezzük egy erőltetett 8,9”-os változat piacra dobását, igaz több, mint 15 ezer forint jelenleg a különbség az S9e és az S10e között. Ezért a különbözetért viszont egy picit szebb képet biztosító (és nagyobb) panelt kapunk igazi 16:9-es felbontással, egy dupla akkora és fele olyan zajos merevlemezt és egy árnyalatnyival jobb webkamerát. Minden másban megegyezik a két termék, így akiknek az előbb felsorolt plusz tulajdonságok egyikére sincs szüksége az nem jár rosszul az S9e-vel, igaz az Acer Aspire One-ja is pont ebbe az árkategóriába esik: a választás pusztán szimpátia kérdése. Az S10e viszont egy árban van az MSI Winddel és tekintettel arra, hogy a teszt után még mindig utóbbit érezzük jobb választásnak, így ajánlott plecsnit ezúttal nem kaphat (pedig a két Ideapad közül őt szerettük jobban...).

 

A tesztben szereplő Lenovo Ideapad S9e ill. S10e netbookokat a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: Lenovo Ideapad S9e ; Lenovo Ideapad S10e ; Táska

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward