Lenovo 3000 N500: Újjászületés

Két év hallgatás után piacra került az N200 utódja, amely elődjéhez hasonlóan nem sikerült rosszul.

Lenovo 3000 N500: Újjászületés

I.Bevezető és specifikáció

A Lenovo az elmúlt fél évben inkább a Thinkpad vonalat reformálta meg és tette minden árkategóriában egyre vonzóbbá. Elég, ha csak az SL sorozatot említjük, áruházunkban a mai napig népszerű modellek. Természetesen gondolni kellett a kevésbé tehetős felhasználókra is, főleg most a világgazdasági válság következtében egyre kevesebbet költenek az emberek műszaki termékekre, a multiknál is kifejezetten az akciós és a kedvező árcédulával rendelkező noteszgépeket keresik.

 

A 3000-es sorozat előző két tagja megszolgálta idejét, hiszen az N200 (15,4”) és az V200 (12,1”) egyaránt másfél-két éves modellek. Egyiket sem kapni már egy ideje, így a cégnek mondhatni üres volt a termékskála belépő része. Az N500 az Ideapad S10e és a Thinkpad R61 közti űrt hivatott betölteni, tehát az Asus X51 illetve az Acer Aspire 5530 ellenfelének ígérkezik.

 

Processzor: Intel Pentium Dual Core T3200 2,00 GHz 1 MB cache 667 MHz FSB

Memória: 2x1 GB Samsung M4/Hynix DDR2-667 CL5-5-5-15

Chipset: Intel GL40

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Conexant Cx20561 HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, LG-Philips LP154VX5-TLA1)

Merevlemez: Western Digital WDC1600BEVT-88ZCT00 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7580S DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Realtek RTL8168C/8111C Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 5100 802.11g

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 53Wh

Operációs rendszer: nincs (FreeDOS)

Tömeg: 2,9 kg (6 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 142 ezer forint

 

A kialakítás kísértetiesen emlékeztet a múlt héten nálunk járt MSI subnotebookéra, gyakorlatilag a méretből fakadó különbségek jelentik csak az eltérést. Érdekes, hogy a két memória modul más-más gyártótól érkezett, ez valószínűleg azért van, mert ennek a típusnak van egy 1 GB RAM-mal rendelkező változata is (minden más paraméter ugyanaz), így a nagykereskedők szabadon bővíthetik és árulhatják a gépet. Operációs rendszert nem kapunk, ami ennyi pénzért még éppen elmegy, hiszen pl. az Acer több azonos árfekvésű gépe mellé szállítja a Windows Vista Home Basic ill. Home Premium változatát hasonló hardver belső mellett. Sajnos ezt a különbséget a garanciaidő sem tudja kompenzálni, hiszen ugyanúgy 1 évet kapunk, mint az ellentábornál (sőt Asusnál 2-őt), igaz ez felár ellenében meghosszabbítható.

A gép mellé gyakorlatilag csak papírhalmazt és tápegységet kapunk a hozzá való tápkábellel. Hiányoltuk a driver CD-t, főként azután, hogy a Lenovo honlapjáról többszáz megányi meghajtóprogramot és alkalmazást kell levadásznunk, mert nincs alkategóriákra bontva a letöltési szekció (így az összes N500-hoz egy kupacban van fent minden). Ahogy azt már a cégtől megszoktuk, táska és egér nem jár a készülékhez.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolást követően utunk egyből a BIOS-ba vezetett, ahol gyakorlatilag semmi érdemleges funkciót nem tudunk módosítani, így többször nem is foglalkoztunk ezzel a szekcióval. A ventilátor felpörgés után egyből elcsendesült, gyakorlatilag közvetlen közelről lehetett csak hallani a hangját. Kisebb terhelésekre azért már feljebb kapcsolt, de bátran kijelenthető, hogy internetezés és zenehallgatás közben az N500 halk. A processzor 44-45 fokos hőmérséklete átlagos eredmény, a készülék alja és a csukló rész langyos volt. Terhelés hatására a zajszint megnőtt, de nem vált zavaróvá, a CPU viszont egészen 77 fokig melegedett. Ennek ellenére a problémás részek továbbra is langyosak voltak, sehol nem találkoztunk túlmelegedéssel.

A processzor ereje továbbra is elegendő egy fullHD felbontású videó lejátszásához, a videokártya az esetek többségében a segítségére siet. Ettől függetlenül ugyanúgy belépő szintnek számít, mint ahogy azt a neve sugallja, az alacsony rendszerbusz és a csekély méretű másodlagos cache memória alaposan visszatartja a 2 GHz-es chipet.

A merevlemez hangját nagy örömünkre nem lehetett hallani (és nem azért, mert a hűtés elnyomta), emellett ráadásul gyors is volt, bár a melegedéssel akadtak problémák. A 47 fokos üzemi hőmérséklet semmiképpen nem nevezhető egészségesnek, vélhetően túlságosan közel helyezkedik el a processzorhoz a HDD, így egy hosszabb terheléses folyamat következtében ő is kap a leadott hőből valamit. Nyáron mindenképpen érdemes nappal egy ventilátorral felszerelt padot a gép alá tenni, az 50 fok feletti hő hosszútávon nem tesz jót a mágnesességnek.

 

Fontos még megemlíteni, hogy márkaszervíz közbenjárása nélkül pusztán a merevlemez cseréjére van lehetőség, a memóriabővítéstől már egy vastag matrica választ el minket.

 

Lenovo 3000 N500 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 4733

PCMark05 (Graphics): 1709

PCMark05 (HDD): 4148

Cinebench10: 3512 (4 perc 11 másodperc)

Memória olvasás: 4772 MB/s

Memória írás: 2988 MB/s

Memória másolás: 3351 MB/s

Memória késleltetés: 88,5 ns

CPU Queen: 8446

CPU PhotoWorxx: 6039

CPU Zlib: 25905 kB/s

CPU AES: 7358

FPU Julia: 2964

FPU Mandel: 1829

FPU SinJulia: 921

III.Ergonómia

Alaposabban szemügyre véve a gépet sajnos elmondhatjuk, hogy az anyagminőség köszönőviszonyban sincs a Thinkpadeknél megszokottal. Nagyjából a régi N200 szintjén mozog, bár kevésbé tűnik masszívnak.

A fedlap kifejezetten gyengére sikerült, egyetlen előnye, hogy matt. A nyitást-zárást külön mechanika és mágnes sem segíti, abszolút manuális.

A billentyűzet az egyetlen, ami megőrzött valamit a Thinkpad vonalból, ugyanaz a csapkodós, elpusztíthatatlan fajta, mint általában, mi pont ezért szeretjük.

A touchpad egész kellemesen használható, a felület lehetne kevésbé rezisztív, de így sem akadt el benne az ujjunk. A bal és jobb egérgomb picit hangos, de semmiképpen nem az a kopogós fajta, amelyet az olcsóbb ill. régebbi Aspire-ökön láthatunk. Furcsaság, de a driver telepítése után szabad szemmel is látható volt, hogy az egérkurzor kisebb felbontással mozog, mint a meghajtóprogram nélkül. Ez egy ideig zavaró volt, de hosszá lehet szokni.

A kiegészítő csatlakozókra egy szavunk sem lehet: 4x USB 2.0, D-Sub, HDMI, LAN, talán ezek a fontosabbak, bár akad bővítőkártya hely is, ide továbbra is az egyetlen épkézláb dolog, amit el tudunk képzelni a HSDPA modem. Bal oldalra került a DVD meghajtó, jobb oldalra a szellőzőnyílás, ahogy az lenni szokott, a kártyaolvasó és a hangkártya ki- és bemenetei viszont elöl foglalnak helyet, amely kényelmi szempontból nekünk jobban tetszett, mintha oldalt lettek volna.

A webkamera 1.3 MPixeles, ennek ellenére képminősége legfeljebb átlagos, a mikrofon rész viszont kiválóan használható. Sajnos a beállítási lehetőségek elég szűkösek, így míg nappal könnyedén elleszünk vele, addig mesterséges fénynél (főleg olvasó- és asztali lámpánál) zajosodásra és fehéregyensúly eltolódásra kell felkészülnünk.

 

A kijelző gyenge látószögeit leszámítva szép és éles képet produkál, nagy kár, hogy a maximális fényerő picit kevés a napsütéses szabadtéri használathoz.

IV.Üzemidő és értékelés

A hátlap alatt dolgozó hat cellás akkumulátor hozzávetőlegesen 3 és fél óráig tudta életben tartani a masinát, ha könnyedebb böngészésen kívül nem igazán maceráltuk és a fényerőből is hajlandók voltunk engedni (legalább a feléig). Ha odacsapunk a lovaknak (zenehallgatás hangszórókon, esetleg filmnézés, stb.) és a fényerőt se sajnáljuk, akkor két óránál hosszabb filmbe ne kezdjünk bele hálózati adapter nélkül.

Összességében pozitív kép alakult ki bennünk a Lenovo 3000-es szériájának új tagjáról. Sajnáljuk, hogy az anyagminőséggel helyenként túlságosan is spóroltak, valamint a melegedésből adódó problémák benne vannak a levegőben a nyári használatnál. A mérleg másik nyelvén viszont a továbbra is remek billentyűzet, a jó kijelző és a 3 órás üzemidő sorakozik. A hasonló árszinte mozgó konkurens modelleknél mindenképpen kényelmesebb a használata, ám ha az anyagi keretek engedik mi inkább a 25 ezer forinttal drágább SL400-at választanánk.

 

A Lenovo 3000 N500-at a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward