Lencsevégen néhány AMD B450-es alaplap

Nem kevesebb, mint hét újdonságról érkeztek hírek, amelyek között természetesen microATX és Mini-ITX formátumú megoldások is lapulnak.

Lencsevégen néhány AMD B450-es alaplap

ASUS

Az ASUS egy RoG Strix sorozatú B450-es alaplapot mutatott be a Computex alkalmával, amely a RoG Strix B450-F gaming típusjelzést kapta. A gamereknek szánt újdonság nyolcfázisú VRM áramkört kapott, amire masszív hűtés is került. A nyolctűs EPS tápcsatlakozóval felvértezett újdonság négy darab DDR4-es memóriafoglalattal érkezik, bővítőhelyei közé pedig egy PCI Express 3.0 x16-os, egy PCI Express 2.0 x16-os (x4), illetve három darab PCI Express 2.0 x4-es slot került – a harmadik PCI Express 2.0 x16-os slot alighanem x1-es sávszélességgel dolgozik.

Galéria megnyitása

Az M.2-es adattárolókat egy PCI Express 3.0 x4-es és egy PCI Express 2.0 x4-es slot szolgálja ki, plusz hat SATA 6 Gbps-os port is található a terméken. Gigabites Ethernet vezérlőből egy Intel i219-V típusút rejt a lap, audió vezérlőből pedig egy Realtek ALC1220A típusú jár, természetesen minőségi kondenzátorokkal, leválasztott földelő réteggel és fejhallgató előerősítővel karöltve. USB portokból két darab 3.0. Gen2-es és hat darab 3.0-s példány van az újdonságon, de az RGB LED szalagokat fogadó kivezetésekről sem kell lemondani, amelyek akár címezhető szalagokat is vezérelhetnek

ASRock B450 Gaming K4

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A sort egy normál ATX formátumú alaplappal, a B450 Gaming K4-es modellel nyitjuk, amely kilencfázisú tápellátással dolgozik és egy nyolctűs EPS tápcsatlakozót használ. Az ATX formátumra jellemzően négy darab memóriafoglalat jár, ezekben akár DDR4-3200 MHz-es, illetve ennél gyorsabb modulok is helyet kaphatnak. A videokártyákat és a bővítőkártyákat két darab PCI Express 3.0 x16-os, valamint négy darab PCI Express 2.0 x1-es slot várja, így igény esetén akár AMD CrossFireX alapú rendszer is építhető. Adattároló-támogatás terén egy PCI Expess 3.0 x4-es és egy PCI Express 3.0 x2-es M.2-es slottal szolgálja ki az igényeket a deszka, de a szokásos négy darab SATA 6 Gbps-os port sem hiányzik a kínálatból. Aki három monitorból álló rendszert szeretne építeni egy Socket AM4-es APU egység segítségével, örülhet, hogy egy D-Sub, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozót is rejt a hátlap. WiFi és Bluetooth támogatás ezúttal nincs, audió vezérlőből pedig csak egy Realtek ALC 892-es kodeket rejt a NYÁK. USB 3.0-s portokból négyet, USB 3.1 Gen2-es csatlakozókból pedig kettőt kapunk – utóbbiak közül az egyik Type-A, a másik Type C kivitelben érhető el.

ASRock B450M-HDV

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

Ez az alaplap már a microATX méretszabványt alkalmazza, vagyis főként azok számára lesz jó választás, akik viszonylag kompakt konfiguráció építését tervezik, de azért a Mini-ITX szabványnál nagyobb mozgástérre vágynak. A hétfázisú VRM áramkörrel rendelkező alaplap egyetlen négytűs EPS tápcsatlakozót kapott, memóriafoglalatból pedig kettő áll rendelkezésére, amelyekben akár DDR4-3200 MHz-es, vagy ennél gyorsabb memóriamodulok is helyet kaphatnak. A bővítőkártyákat furcsa módon csak egy PCI Express 3.0 x16-os és egy PCI Express 2.0 x1-es slot várja, videó kimenetekből viszont már hármat kapunk: egy DisplayPort, egy HDMI és egy D-Sub csatlakozó formájában. Az adattárolóknak négy SATA 6 Gbps-os portot kell beosztaniuk, plusz egy PCI Express 3.0 x4-es és egy SATA 6 Gbps-os M.2-es slotot is rejt a deszka. Az audió vezérlőt egy Realtek ALC887-es kodekre osztották, az USB portok elrendezése pedig a B450 Gaming K4-nél már említett utat követi.

ASRock B450M Pro4

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A microATX formátumú B450M Pro4 sokban hasonlít a fentebb említett B450M-HDV modellre, de azért különbségek is bőven vannak közöttük. A B450M Pro4 már egy nagyobb teljesítményű, 7 helyett 9 tápfázist biztosító VRM áramkört kapott, amihez egy négytűs helyett egy nyolctűs EPS tápcsatlakozó kapcsolódik. További különbség, hogy a Pro4 kapott egy extra PCI Express 2.0 x16-os slotot, ezzel együtt audió vezérlője is eltérő, hiszen ALC887 helyett ALC892-es kodeket használt a gyártó.

ASRock B450 Gaming-ITX/AC

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A gyártó természetesen a Mini-ITX formátum szerelmeseiről sem feledkezett meg, őket egy jól felszerelt alaplap várja, amely a B450 Gaming-ITX/ac típusjelzést kapta. A formátum sajátosságaiból eredően csak két normál memóriafoglalatot és egy PCI Express 3.0 x16-os bővítőhelyet rejt a nyomtatott áramköri lap, a hátoldalon viszont még egy M.2-es slot is lapul, ami PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel dolgozik. Rendszermemóriaként akár DDR4-3466 MHz-es, vagy ennél gyorsabb modulokat is használhatunk, az adattárolókat pedig nem csak M.2-es slot, hanem négy darab SATA 6 Gbps-os port is várja. Amennyiben az apróságot Raven Ridge vagy Bristol Ridge APU egységgel szereljük fel, a hátlapon található HDMI és DisplayPort videó kimenetek is jól jöhetnek. Audió vezérlőből egy Realtek ALC1220-as megoldás jár, plusz Gigabites Ethernet port is lapul a hátoldalon. Aki inkább a vezeték nélküli kommunikációra szavaz, értékelni fogja a 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.2-es támogatást, ugyanis ez is jár az aprósághoz. A hátoldalon két USB 3.1 Gen2-es port (egy Type-A és egy Type-C), valamint két darab USB 3.0-s Type-A csatlakozó zárja a sort.

Árakról sajnos nem esett szó, viszont ezekre is hamarosan fény derülhet, ugyanis rövidesen elrajtolhatnak a B450-es alaplapok.

MSI

Az MSI kétféle B450-es alaplapot mutatott be, amelyek mindketten ATX formátum köré épülnek, de rajtuk kívül microATX és Mini-ITX formátumú alaplapokkal is egészen biztosan készül majd a gyártó.

Galéria megnyitása

Az egyik újdonság a B450 Tomahawk, amely a költséghatékony gamer alaplapokat tömörítő Arsenal Gaming sorozatot erősíti. A letisztult kivitelben érkező alaplap felszereltsége nagyrészt a B450-es lapkakészlet kínálata köré épül, extra vezérlők nélkül, ami jótékony hatást gyakorol majd az árra. A VRM áramkört az Intel platformra épülő Tomahawk modelleknél már megszokott hűtőborda fedi, EPS csatlakozóból nyolctűset kapunk. Az új alaplap négy darab memóriafoglalattal, egy PCI Express 3.0 x16-os és egy PCI Express 2.0 x16-os (x4) bővítőhellyel, valamint három darab PCI Expess 2.0 x1-es bővítőhellyel rendelkezik, így akár kétutas CrossFire rendszer is építhető köré. Lesz még a fedélzeten hat darab SATA 6 Gbps-os port, valamint egy M.2-22110-es bővítőhely is, amelyek az adattárolók működését segítik. A hátoldalról természetesen az USB 3.1 Gen2-es portok és a videó kimenetek sem hiányoznak – a fotó alapján egy DVI port már biztosan lesz köztük.

Galéria megnyitása

A B450-A Pro hasonló felépítéssel rendelkezik, VRM áramkörére azonban egyszerűbb hűtés kerül, csak úgy, ahogy a platformvezérlő hubra is. A négy memóriafoglalat mellett a PCI Express 3.0 x16-os és a PCI Express 2.0 x16-os slot továbbra is a kínálat részét képezi, PCI Express 2.0 x1-es slotokból azonban három helyett már négyet rejt a deszka. Az adattárolókat a jelek szerint ugyanolyan csatlakozókkal és bővítőhelyekkel várja ez a modell is, mint fent említett társa, az összkép azonban mindenképpen olcsóbb alaplap benyomását kelti majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward