Shop menü

LEMÉRTÉK AZ EGYIK LEGKÖZELEBBI FÖLDHÖZ HASONLÓ EXOBOLYGÓT

Az LTT 1445Ac nevű aprócska planétát a NASA TESS űrtávcsövével fedezték fel 2022-ben.
Jools _
Jools _
Lemérték az egyik legközelebbi Földhöz hasonló exobolygót

A legközelebbi ismert ekkora méretű kőzetbolygót, amely a Föld irányából nézve átvonul csillaga előtt, a Hubble űrteleszkóp segítségével mérték le. Ezek az átvonulások ugyanis nem csak az exobolygók detektálására alkalmasak, ahogy periodikusan kis mértékben elhalványítják a csillaguk fényét, miközben áthaladnak annak korongja előtt, hanem ahogy egyre több adatot gyűjtenek róluk a csillagászok, részletesebb elemzésekre, például az esetleges légkör vizsgálatára is alkalmasak.

Az LTT 1445Ac kapcsán a felfedezés után némileg bizonytalan volt a keringési sík orientációja, mivel a TESS optikai felbontása kevés volt ennek megállapításához. De elsőre nem volt világos, hogy esetlegesen nem úgynevezett súroló átvonulásról van-e szó, amikor a bolygónak tőlünk nézve csak egy része került be a csillag korongja elé átvonulás közben. Így viszont csak pontatlan becslést tudtak adni a bolygó átmérőjével kapcsolatban a kutatók.

Galéria megnyitása
Ezt sikerült nemrégiben a Hubble révén pontosítani, mondja Harvard & Smithsonian Asztrofizikai kutatóközpont munkatársa. A Hubble megfigyelései azt mutatják, hogy a bolygó teljesen egészében átvonul a csillag korongja előtt, így tényleges mérete mindössze a Föld átmérőjének 1,07-szerese. Ez azt jelenti, hogy a bolygó minden bizonnyal a Földhöz hasonló kőzetbolygó, amelynek felszíni gravitációja is megközelítőleg azonos a nálunk jellemzőhöz. A felszíni hőmérséklete ugyanakkor nagyjából 260 °C, vagyis túl forró az általunk ismert élethez.

A bolygó az LTT 1445A katalógusjelű csillag körül kering, amely egy vörös törpecsillagokból álló hármas rendszer része. A rendszer mindössze 22 fényévnyire van tőlünk, az Eridanus csillagképben. A csillagnak két másik, nagyobb bolygója is van. Az LTT 1445A csillagtól nagyjából 4,8 milliárd kilométerre található két másik törpecsillag, az LTT 1445B és C szoros kettőse, amelyeket szintén a Hubble azonosított. A vizsgálatok alapján a három csillag és az ismert bolygók is egy közös síkban keringenek.

Az átvonuló bolygók különösen izgalmasak, mivel spektroszkópiával jellemezhetjük a légkörüket, ahogy a csillaguk fénye átsüt azon, és nemcsak a Hubble-lel, hanem a James Webb űrteleszkóppal is, mondja Pass. A mostani mérés azért fontos, mert igazolja, hogy nagyon közeli, a Földhöz nagyon hasonló bolygóról van szó, amelyet így kiemelten érdekes lehet vizsgálni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére