Lemérték a lego ürülési idejét

Néhány vállalkozó szellemű ausztrál és brit gyerekorvos a szülők megnyugtatása érdekében magán próbálta ki, hogy mennyi ideig tart, amíg egy-egy figura feje átjut a szervezeten.

Lemérték a lego ürülési idejét

Az önkísérletezés eredményeit a szakértők a Journal of Paediatrics and Child Health című szaklap karácsonyi számában publikálták, amelyben immár hagyományosan jelennek meg érdekes és egyszerre szórakoztató írások is az év ezen időszakában.

A gyerekek gyakran nyelnek le kisebb-nagyobb tárgyakat, és amikor ez megtörténik, a szülők rendszerint pánikba esnek, pedig a legtöbb objektum mindenféle probléma és fájdalom nélkül néhány nap alatt elhagyja a testet. Hogy ezt tudományosan is alátámasszák, a kutatócsoport tagjai úgy döntöttek, magukon tesztelik a jelenséget.

A kísérlet során mind a hat szakértő lenyelt egy-egy kb. 10x10 milliméteres legofejet. Az eredmények értékeléséhez két jelzőszámot is bevezettek, az egyik a széklet keménységi és áthaladási pontszám (Stool Hardness and Transit, röviden Shat), a másik pedig a megtalálási és visszaszerzési időtartam (Found and Retrieved Time, röviden Fart) volt.

Galéria megnyitása

A Fart-adatok szerint egy egészséges felnőtt esetében a legodarabok 1,1–3 nap alatt jutnak el a szájból a székletbe, az átlageredmény pedig 1,7 nap volt. A Shat-pontszámok pedig azt mutatták, hogy a lenyelt játékok nem változtatták meg a széklet minőségét. A kutatók előzetesen úgy sejtették, hogy a lazább székletet produkálókon talán hamarabb átjut a legofej, de az eredmények ezt nem erősítették meg.

A kísérlet egyik résztvevője, Grace Leo elmondása szerint társaival azért vágtak bele a kutatásba, hogy magukon demonstrálják a gyerekek szülei felé, a hasonló méretű tárgyak általában semmi problémát nem okoznak a gyerekek testében. Ha a gyerek fájdalmat érez, légzési nehézségei vannak, a lenyelt tárgy veszélyes (pl. gombelem), vagy 5 centiméternél hosszabb, illetve 2,5 centiméternél szélesebb, akkor persze mielőbb orvoshoz kell fordulni, de az apróbb dolgok következmények nélkül kiürülnek a testből.

Bár a kutatás során egyik alany sem tapasztalt fájdalmat vagy más panaszt a lego lenyelése nyomán, a szakértők nem javasolják, hogy bárki otthon megismételje kísérletet. Az eredmények kapcsán elképzelhető, hogy a gyerekek szervezete kicsit másként reagál hasonló esetben, de ez a kutatók szerint leginkább úgy nyilvánulhat, meg, hogy az éretlenebb bélrendszer még gyorsabban kiüríti a lenyelt tárgyat.

Leo azt is hozzátette, hogy egy annyira aprócska objektum esetében pedig, mint egy legofigura feje, még a székletet sem kell feltétlenül áttúrni szülőknek, hogy megbizonyosodjanak a tárgy kiürüléséről. Kivéve persze, ha a gyerek kedvenc játékáról van szó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap