Leleplezte az új csúcsmobilokba szánt rendszerchipjét a Samsung

Az Exynos 9825 a világ első 7 nm-es EUV lapkája, és ennek köszönhetően kiemelkedően hatékony lehet.

Leleplezte az új csúcsmobilokba szánt rendszerchipjét a Samsung

A Samsung a Galaxy S10 bemutatójára alkotta meg az Exynos 9820 rendszerchipet, ami a képességeit illetően egy kiváló megoldás lett, viszont a vállalat ezt még nem tudta a 7 nm-es eljárásával gyártani, így maradt az átmeneti 8 nm-es csíkszélességen. Időközben viszont a Samsung gyártósorai fejlődtek, és már beérett a 7 nm EUV technológia is, ezt kihasználva a cég most elindította az Exynos 9825-öt.

Az új csúcs-Exynos remek lehetőségeket rejt majd magában, de igazából a 9820-hoz képest nem nevezhető nagy előrelépésnek. Bár egyelőre a vállalat nem árulta el a lapka minden paraméterét, szóval vannak még homályos részletek. Maga a lapka felépítése az eddigi ismereteink alapján egyáltalán nem változott. A processzort három klaszter alkotja, van benne kettő egyedi fejlesztésű Exynos M4 mag, kettő Cortex-A75 és még négy Cortex-A55 is. Az órajelek is maradtak állítólag, legfeljebb a középső klaszternél lehet némi túlhajtás az eddigiekhez képest. A teljesítményért felelős egységek továbbra is 2,73 GHz-en üzemelhetnek, de alatta már talán 2,31 GHz-ről 2,4 GHz-re lesz emelve az órajel, a sort pedig ismét 1,95 GHz-es feldolgozók zárják. Ezek a feldolgozó teljes harmóniában fognak munkálkodni, és még a GPU, valamint a dedikált NPU is összedolgozhat velük.

Galéria megnyitása

A grafikus munka oroszlánrészét a Mali-G76 MP12 fogja magára vállalni. Az integrált GPU kiváló tempóra képes, gond nélkül felveszi a versenyt a riválisának tekinthető Adreno 640-nel. Viszont azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy ez milyen órajelen üzemel, csak annyi biztos, hogy rákapcsol az Exynos 9820 után. Szóval kicsit fentebb lett tornászva az eredetileg 700 MHz-nél meghúzott maximális frekvencia; de azt most még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen órajelen fog munkálkodni, így az is rejtély, hogy milyen mértékben gyorsulhat. A grafikus vezérlő minden szükséges API-t támogat majd, szóval ilyen téren nem lehet vele probléma.

Ennek a lapkának már a neurális feldolgozó egység is a részét képezi, a beépített NPU jelentősen képes lesz felgyorsítani a gépi tanulással kapcsolatos műveletek végrehajtását. Ez valószínűleg egyáltalán nem változott az Exynos 9820-ban látott megoldáshoz képest. A memóriavezérlő 4 x 16 bites, LPDDR4x modulok használatát támogatja és 2093 MHz-es órajelig tud elmenni. A tárhely kizárólag UFS technológiás lehet, az UFS 2.1 vagy akár UFS 3.0 is bevethető mellett.

A kijelzőtámogatást tekintve 4K opció is szóba kerülhet, és a HDR10+ megjelenítés sem jelent problémát a számára. A képfeldolgozója legfeljebb 22 megapixeles kamerák használatát támogatja az Exynos 9825-nek. Ha pedig duálkamerás modul társul hozzá, akkor kettő kamerát egyszerre 16-16 MPixelig képes kezelni. Arra tehát nem kell számítani, hogy nagyon elszabadulnak a megapixelek a Samsung rendszerchipje mellett. Az előlapi kamerából szintén 22 MPixeles lehet maximum. A képalkotást egy fejlett szoftver fogja segíteni, ami az Exynos 9825 beépített NPU-jára támaszkodva képes egy sor különböző témát felismerni, és adott esetben a megfelelő beállításokat alkalmazni. Videókat lejátszani és rögzíteni akár már 8K-ban is képes a lapka, és támogatott a HDR is, persze csak megfelelő kódolás esetén, de az Ultra HD minőséggel viszont már szinte bármilyen formában meg tud birkózni.

Az Exynos 9820 egy integrált 4G LTE hálózati modemmel áll hadrendbe (Shannon 5000), ami akár 2 Gbps-os letöltési sebesség elérésére is képes lehet (8 CA), a feltöltési tempója pedig legfeljebb 316 Mbps. Fontos, hogy ezt már úgy alkotta meg a Samsung, hogy lehet hozzá társítani 5G modemet is, egészen pontosan az Exynos Modem 5100 az, ami összekombinálható vele. A biztonság kapcsán pedig azt emelte ki a Samsung, hogy van egy olyan alrendszer a platformban, ami teljesen védett és elszigetelt minden illetéktelen hozzáféréstől, ebben lesznek tárolva az érzékeny személyes információk.

A Samsung a Galaxy Note10 fedélzetén fogja bevetni először az Exynos 9825 rendszerchipet, ez egészen biztos. És a következő generáció érkezéséig még más készülékekben is felütheti majd a fejét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap