Lélegzetelállítóan erős az új Apple Mac Pro

Az Apple visszatért az eredeti Mac Pro dizájnhoz, sőt, néhány ügyes újítást is bevetett, amelyek rendkívül ütőképessé teszik az újdonságot.

Lélegzetelállítóan erős az új Apple Mac Pro

Az Apple Mac Pro sorozata néhány éve nagy népszerűségnek örvendett, hiszen a tágas házzal rendelkező konfigurációkat remekül lehetett bővíteni, óriási teljesítményt kínáltak, így jókora rajongótábor tömörült köréjük, amely az utóbbi 5-6 évben kissé megcsappant. Az Apple egy ideig elhanyagolta a Mac Pro sorozatot, majd 2013 folyamán egy rendkívül rendhagyó, henger alakú házzal megáldott – vagy inkább megvert? – modellel rukkoltak elő, ami ugyan kompakt és szép volt, de bővíthetőség terén finoman szólva is erős kompromisszumokkal küzdött.

A vállalat végül hagyta, hogy az aktuális dizájn alaposan elavuljon, ami odáig jutott, hogy már az iMac sorozat Pro tagja is lekörözte a valaha szebb napokat is látott Mac Pro családot. Az Apple illetékesei persze igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket: arról biztosították a Mac Pro rajongókat, hogy tervezőik asztalhoz ültek, amelynek eredményeként egy igazán figyelemreméltó, erős és jól bővíthető konfiguráció születhet az elkövetkező hónapok során. Várható volt, hogy az Apple idén megmutatja, mi született a tervezőasztalon, ám azt valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy szakítanak a henger alakú dizájnnal és újra visszatérnek az eredeti toronyház-formátumhoz, ami remek bővíthetőséggel kecsegtet.

Galéria megnyitása

Márpedig ezt történt: az új Mac Pro nyomokban emlékeztet a henger alakú dizájn előtti időkre, a belső pedig ugyancsak felnőtt a feladathoz, így aki óriási teljesítményre vágyik egy Apple terméktől, most megkapja. Igaz, ezért nagyon szélesre kell tárni a pénztárcát, de valamit valamiért. Az új dizájn gerincét egy elegáns ház adja, amelynek felső részét elforgatva egyben levehető a burkolat, hogy 360 fokban hozzá lehessen férni minden alkatrészhez.

A portok között alap esetben két darab 10 Gigabites Ethernet csatlakozó, két Thunderbolt 3-as csatlakozó, illetve egy 3,5 milliméteres Jack Audió port sorakozik. A tetőlapon további két Thunderbolt 3-as port foglal helyet, amelyek adatátvitelre és kijelző meghajtására egyaránt használhatóak. Az előlap mögött három darab ventilátort helyeztek el, amelyek a belső komponensek hűtéséről gondoskodnak és szükség is van rájuk, hiszen több alkatrész is passzív hűtést kapott.

Galéria megnyitása

A ház belsejében egy speciális alaplap kapott helyet, ami összesen nyolc darab PCI Express slotot tartalmaz: négy dupla szélességűt, két szimpla szélességűt, valamint egy félhosszút, ami egy I/O kártyát fogad. Extra, hogy a slotok tápellátását kissé átalakították, így akár 500 W-ot is képesek leadni, ha szükséges, ami jót tesz a kábelmenedzsmentnek. Szükség esetén a rendszer két darab 8-tűs PCI Express tápcsatlakozót is nyújt, ha ezt egy adott bővítőkártya igényli. A slotok közül öt rendelkezik x16-os, kettő x8-os, egy pedig x4-es sávszélességet használ.

Az alaplap maximum 28 maggal rendelkező Intel Xeon processzort tartalmazhat, amihez modelltől függően maximum 12 darab DDR4-2933 MHz-es modulból álló rendszermemória társulhat, méghozzá 1,5 TB-nyi kapacitással, természetesen ECC támogatással karöltve is. Ezen kívül 8, 12, 16,22 és 24 maggal rendelkező processzor is válaszható, ha szükséges – a nyolcmagos modellnél csak DDR4-2600 MHz-es rendszermemóriát kapunk. Az adatok tárolását 256 GB-os, 1 TB-os, 2 TB-os vagy 4 TB-os M.2-es modulokra bízhatjuk –  a legkisebből csak egyet kapunk, a többiek viszont ketten adják össze az említett kapacitásokat. A sebesség kellően magas lesz, ugyanis az olvasás 2,6 GB/s, az írás pedig 2,7 GB/s-os tempóval zajlik, a tárhelyhez pedig adattitkosítás is jár, hála az Apple T2-es biztonsági chipjének.

Az új rendszerbe saját fejlesztésű, passzív hűtéssel ellátott videokártyák kerülnek, amelyek az MPX dizájnt alkalmazzák. Az egyik ilyen videokártya Radeon Pro 580X alapokon nyugszik, azaz 2304 stream egységgel, valamint 8 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával rendelkezik, videó kimenetei között pedig két HDMI 2.0-s csatlakozó sorakozik, négy DisplayPort „vezetéket” az alaplapi Thunderbolt 3-as portokra továbbítanak. Ez a modell nem túl érdekes, de készült egy AMD Radeon Pro Vega II is, ami már egy 4096 shaderrel és 32 GB-nyi HBM2 fedélzeti memóriával ellátott VEGA GPU-val rendelkezik, plusz érkezett egy AMD Radeon Pro Vega II Duo is, ami már két GPU-t, valamint 2 x 32 GB-nyi HBM2-es memóriát kapott, természetesen GPU-ra integrálva. A két GPU között Infinity Fabric teremt kapcsolatot, igény szerint pedig akár két ilyen videokártya is összekapcsolható.

Galéria megnyitása
Radeon Pro Vega II Duo

A gyártó speciális, Afterburner névre keresztelt bővítőkártyákkal is előrukkolt, amelyek FPGA alapon segítenek a ProRes és a ProRes RAW kodekek kezelésében. Egy-egy ilyen kártya három 8K-s, vagy éppen 12 darab 4K-s videófolyamot tud gyorsítani egy időben. A vezeték nélküli kommunikációt 802.11ac WiFi és Bluetooth 5.0-s vezérlő segíti. A felsorolt hardverkomponenseket egy 1,4 kW-os tápegység szolgálja ki.

Árazás terén eléggé vastagon fogott a ceruza, hiszen az alapmodell 5999 dollárba kerül, ami egy nyolcmagos Intel Xeon processzort, 32 GB-nyi DDR4-2600 MHz-es ECC memóriát, egy AMD WX 7100-as videokártyát, valamint 256 GB-os SSD-t tartalmaz. Ezt az összeget a felszereltség javításával nagyon könnyen feljebb lehet tornázni. És aki könnyedén szeretné mozgatni az új Mac Prót, kérhet rá négy kereket is.

Galéria megnyitása

Annak érdekében, hogy a profi hardver mellé profi kijelző kerülhessen, a vállalat bemutatott egy 32 hüvelykes képátlójú, 6016 x 3384 pixeles natív felbontás mellett működő kijelzőt is, ami gyárilag kalibrálva érkezik és a DCi-P3 színteret fedi le. A Pro Display XDR névre keresztelt monitor maximum 1600 cd/m2-es fényerősséggel bír, folyamatos fényerőssége azonban „csak” 1000 cd/m2.

Galéria megnyitása

A Thunderbolt 3-as portot használó kijelző hátoldala egy óriási passzív hűtőfelületként funkcionál. A 4999 dolláros modellhez kérhetünk 999 dollárért profi állványt (Pro Stand), amellyel remekül testreszabhatjuk a terméket, illetve akár portré módba is forgathatjuk. Ha VESA támogatásra lenne szükség, akkor 199 dollárért kaphatunk VESA szerelő keretet a termékhez. Ha viszont tükröződésgátló bevonatra is vágyunk, akkor a nanotextúrás üveglappal ellátott példányt kell választani, ami 5999 dollárba kerül. Mindkét monitor széles betekintési szögekkel rendelkezik, tipikus kontrasztarányuk pedig 1 000 000:1 értéket képvisel. Egy Mac Pro akár hat ilyen kijelzőt is kezelhet.

Az új Mac Pro és a Pro Display XDR várhatóan ősszel kerülhet forgalomba.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap