Shop menü

LEHENGERLŐ A DIMENSITY 9300, MEGELŐZI A SNAPDRAGON 8 GEN 3-AT

A GSMArena tesztelni tudta egy konszern két termékét az aktuális csúcskategóriás rendszerchipekkel, és arra jutottak, hogy a MediaTek fejlődése elképesztő.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Lehengerlő a Dimensity 9300, megelőzi a Snapdragon 8 Gen 3-at

Az elmúlt hetekben kezdtek szállingózni az új, jövő évet uraló csúcskategóriás okostelefonok. Az androidos eszközökben jellemzően a Snapdragon 8 Gen 3 dolgozik majd, de emellett ott van a Dimensity 9300 is, és nagyon úgy fest, hogy a MediaTek minden eddiginél sikeresebb lehet a felsőkategóriában.

Az elmúlt években rendre azt lehetett látni, hogy a MediaTek által tervezett lapkák egyre jobbak a Qualcomm zászlóshajóihoz képest, most pedig arról számolhatunk be, hogy a GSMArena tesztje alapján akár még jobbnak is nevezhető a Dimensity 9300. A szaklapnak a Vivo X100 Pro globális bemutatóját követően sikerült megkaparintania az új MediaTek chippel szerelt csúcsmobilt, és össze tudta vetni az iQOO 12-vel, ami pedig egy Snapdragon 8 Gen 3-at használ.

Galéria megnyitása

A különböző mobilok összevetése általában azért nem egyszerű, hiszen különböző hűtési megoldásokat használhatnak, jelentős eltérés lehet a felépítésükben, ami nagy mértékben kihathat a teljesítményre. Az iQOO 12 és a Vivo X100 Pro viszont egy tőről fakad, az IQOO ugyanis a Vivo fiókmárkája, a tervezőcsapatok szoros együttműködésben dolgoznak, szóval nagyjából azonos tudás mellett tervezték a különböző készülékeket. Ráadásul több komponensen osztoznak is, és azonos paraméterekkel rendelkező képernyőt használnak.

Az AnTuTu 10-ben az iQOO 12 egy hajszállal előzte meg a Vivo X100 Prót, szóval a Snapdragon 8 Gen 3 diadalmaskodott. De itt a különbség tényleg olyan elenyésző, hogy szinte már hihetetlen, hogy tud a két teljesen eltérő filófia mentén tervezett rendszerchip ennyire közel lenni egymáshoz. 2 107 464 és 2 104 997 pontot hoztak össze az egységek.

Galéria megnyitása

A kizárólag CPU-ra fókuszáló GeekBench 6-ban egy szálon még ismét a Snapdragon 8 Gen 3 nyert, 2277 ponttal a 2192 pont ellenében. De sokkal érdekesebb az, hogy mit tudnak nyújtani, mikor minden erejüket latba kell vetni, és bizony ebben az esetben már a MediaTek veszi magához a vezetést. A 3,8%-os előny 5,3 százalékos hátrányba fordul át. Szóval meglehetősen szoros a megmérettetés. Legalábbis addig, ameddig nem érünk el a GPU-khoz.

Galéria megnyitása

A Dimensity 9300 szinte minden grafikus tempóra irányuló tesztet magabiztosan hozott le a GSMArena tesztasztalán. A GFXBench Aztek (OpenGL ES 3.1) High tesztjében a képernyők natív felbontásán 99 FPS-t ért el a riválisa előtt, ami csak 84 FPS-t tudott produkálni. Ez már majdnem egy generációnyi különbséget jelent. Az Aztek (Vulkan) High alatt kicsit már javított a Qualcomm, de a differencia nagy maradt, 85 FPS ment a 96 FPS ellen. Csak a Manhattan OpenGL ES 3.1 alatt tudták ugyanazt nyújtani a lapkák, de ez csak annak köszönhető, hogy ebben elérik a 120 FPS-es limitet, szóval nem értékelhető az eredmény.

Galéria megnyitása

A kicsit magasabb, 1440p-s felbontáson futtatott tesztekben is maradt a Dimensity 9300 előnye a GFXBench-ben, csak egy Full HD mérés során tudott a Snadpragon 8 Gen 3 a MediaTek versenyzője elé kerülni. A Car Chase (OpenGL ES 3.1, 1080p) keretében 158 FPS-t produkált a Qualcomm lapka, és 155 FPS-t ért el a Dimensity 9300. A 3DMark alatt a Wild Life Extreme és a Solar Bay tesztekben is jobb volt a MediaTek megoldása 13, illetve 3%-kal, Wild Life (Vulkan 1.1) alatt pedig szépített 10%-kal a Snapdragon 8 Gen 3.

Galéria megnyitása

A tempó tehát remek az eddigiek alapján, és nagyon úgy fest, hogy a Dimensity 9300 rendszerchip még a melegedésnek is jobban ellenáll, mint a Snapdragon 8 Gen 3.

A CPU 60 perces folyamatos terhelése alatt az első 15 percben a tempó 80 százalék környékére esett vissza, és ezt tartotta 40 perc környékéig, csak a végén lassult 73%-os teljesítményszintre. Ezzel szemben a Qualcomm chipje az iQOO 12-ben villámgyorsan 85% környékére lassult, 15 perc után pedig már 80 százalék alá tekingetve egyre tovább lassult. A teszt jelentős többségében 80% alatt hozott, de ott billegve már jól tartotta magát, és végül 74%-kal futott be.

A 3DMarkkal futtatott, inkább grafikus feldolgozó egységet terhelő stressztesztben is ugyanott végeztek, a mobilok 55 és 53%-on álltak be. De itt is azt lehetett látni, hogy a Snapdragon 8 Gen 3 sokkal hamarabb csökkentette a tempóját arra a szintre, ahol végül zárt, míg a MediaTek csak végén lassult le annyira.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére