Shop menü

LEHANGOLÓAN TELJESÍT AZ ACER BEÉPÍTETT KOMPAKT FOLYADÉKHŰTÉST TARTALMAZÓ GEFORCE RTX 4090-ES VIDEOKÁRTYÁJA

A kompakt folyadékhűtő rendszerrel ellátott gamer csúcskártya hűtése nem az igazi, és ez erősen beárnyékolja az összképet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lehangolóan teljesít az Acer beépített kompakt folyadékhűtést tartalmazó GeForce RTX 4090-es videokártyája

Az Acer még csak tavaly lépett be a gamer videokártyák piacára, ahol a vállalat egész jó áron kínálja Intel Arc sorozatú A770-es és A750-es videokártyáit, valamint Radeon RX 7600 alapú megoldását is. A Computex alkalmával kiderült, a tervek között szerepel a Radeon RX 7900-as sorozat és a GeForce RTX 4090 termékpalettára történő beemelése is. A GeForce RTX 4090 időközben meg is jelent, ám egyelőre csak a komplett számítógépek szegmensében találkozhatunk vele a Predator Orion-X részeként, önálló videokártya formájában sajnos nem kapható a DIY piacon.

Galéria megnyitása

A KitGuru munkatársai egy Predator Orion-X rendszerből kiemelték az Acer Predator GeForce RTX 4090-es videokártyát annak érdekében, hogy a különleges, kompakt folyadékhűtő szettel ellátott modellt alaposan szemügyre vehessék, valamint némi tesztelésnek is alávetették. A szóban forgó videokártya egy igazi különlegesség, ugyanis egyedi felépítéssel rendelkezik: a teljes kompakt folyadékhűtő szettet tartalmazza, azaz mind a hőleadó radiátor, mint pedig a szivattyú a videokártya fedélzetén kapott helyet, ami nem egy szokványos megoldás.

A teljes videokártya a folyadékhűtő blokkal együtt is csak három slotnyi helyet foglal az adott számítógépházon belül, azaz valamivel kisebb, mint az Nvidia saját tervezésű GeForce RTX 4090 Founders Edition modellje. A hőleadó radiátor felett két darab ventilátor teljesít szolgálatot, a tápellátás pedig a szokásos 12VHPWR tápcsatlakozón keresztül történik. A nyomtatott áramköri lap 14 fázisú VRM-et tartalmaz és hasonló dizájnnal rendelkezik, mint az Nvidia említett modellje. Az Acer újdonsága ezzel egy időben könnyebb is, részben azért, mert a felső borítás nem fémből, hanem műanyagból készült.

A teszt során természetesen a videokártya teljesítményét is megvizsgálták, ehhez azonban régi teszteredményeket használtak, amelyek szürkén jelennek meg, hiszen a régi eredmények összehasonlítása nem egy pontos módszer, az esetleges frissítések és egyéb változások befolyásolhatják az összehasonlítást. A melegedéssel és a zajszinttel kapcsolatos adatok már nem tartoznak ebbe a körbe, azokat bátran össze lehet hasonlítani, és erre sor is került. Az Acer videokártyája érdekes módon meglehetősen alacsony GPU órajelet alkalmazott a korábban tesztelt modellekhez képest, gyakorlatilag 2644 MHz látszott a teszt során, ami a Founders Edition modellnél érvényben lévő 2683 MHz-hez képest látványosan alacsonyabb. Lényegében ez a videokártya mutatta a legalacsonyabb GPU órajeleket a tesztelt GeForce RTX 4090-es modellek közül.

Galéria megnyitása

Ehhez alighanem köze van a hűtés hatékonyságának is. A tesztek alapján ennél a modellnél mutatkozott a legmagasabb GPU hőmérséklet, ami 75,8 Celsius fok volt, ehhez pedig 85 Celsius fokos HotSpot hőfok is társult. Ezek az értékek a legnépszerűbb léghűtéses GeForce RTX 4090-es videokártyák hőfokához képest nagyjából 10 Celsius fokkal rosszabbak. A VRAM esetében még rosszabb volt a helyzet, hiszen 96 Celsius üzemi hőfokot mértek, ami 12 Celsius fokkal magasabb, mint a Founders Edition esetben mért érték. Még meglepőbb, hogy a Gigabyte Gaming OC modelljéhez képest 30 Celsius fokkal rosszabban teljesít VRAM hőfok terén az Acer videokártyája.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Sajnos a zajszint mérése során sem mutatkoztak jobb adatok, az Acer terméke 44 dB(A) zajszintet generált a 30 perces Metro Exodus teszt folyamán, így lényegében a leghangosabb GeForce RTX 4090-es videokártyának járó címmel gazdagodott. A zajszint-normalizált teszt esetében még rosszabb volt a helyzet, ekkor ugyanis elindult a throttling folyamata a GPU esetében, azaz túlmelegedés volt tapasztalható, a GDDR6X memórialapkák pedig átlépték a szabványban megállapított üzemi hőmérséklettartomány felső határát.

Galéria megnyitása

A fenti eredmények eléggé lehangolóak, pedig egy igencsak egyedi, vonzó dizájnnal rendelkező kártyáról van szó. A mérések eredményei persze magyarázatot adhatnak arra, miért is nem került a DIY piacra az Acer újdonsága, amiről már április óta lehetett tudni, hogy rövidesen érkezik. A tesztelő szerint a helyzetet lehetne javítani némi hővezető lapkával, ám az igazából rejtély, pontosan mennyit hozna a konyhára.

Az Orion-X gamer PC egyébként GeForce RTX 4070 Ti és GeForce RTX 4080 alapon is elérhető, sorrendben 2299 eurós és 3799 eurós áron, vagyis a gyártó egyéb Predator sorozatú GeForce videokártyákkal is rendelkezik, amelyeket igazából bármikor elérhetővé tehetne a DIY piacon.

A KitGuru teljes tesztjét itt találják az érdeklődők.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére