Légzésfunkciót vizsgál az okostelefon

A SpiroSmart nevű alkalmazás a telefon mikrofonját használva állapítja meg a kilégzés hanghullámainak frekvenciáját, abból pedig kiszámítja, hogy milyen gyorsan áramlik keresztül a levegő a légcsövön és a vokális traktuson, 

Légzésfunkciót vizsgál az okostelefon

Az asztmában vagy egyéb krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvedők általában csak akkor tudják megvizsgáltatni légzésük minőségét, amikor az éves orvosi légzésfunkciós vizsgálaton belefújnak az erre specializált készülék csövébe. Ha lehetséges lenne az otthoni, jóval gyakoribb tesztelés, azzal valószínűleg előbb észlelhetővé válnának a problémák, és megelőzhető lenne a súlyos helyzetek kialakulása.

Ehhez kínál most egy új eszközt a Washingtoni Egyetem és a Seattle-i Gyermekkórház kutatóinak csapata, lehetővé téve, hogy a páciensek egyszerűen okostelefonjukat használva kapjanak információt légzésfunkcióikról. Nagyon nagy szükség van olcsóbb és praktikusabb tesztelési módokra, mondja Shwetak Patel, a kutatás vezetője. „Mások különféle kiegészítőket próbáltak kifejleszteni, amelyeket a telefonra kell csatlakoztatni, majd ezekbe belefújni. Mi azonban úgy gondoltuk, hogy annak a mikrofonnak a segítségével kíséreljük meg áthidalni a problémát, amely már eleve a telefon része.”

Az a néhány létező alkalmazás, ami állítólagosan méri a légzésfunkciót, általában teljesen alkalmatlan a feladatra. Az egyik például a kilégzés hangerejéből von le következtetéseket, ami egyrészt rengeteg egyéni faktortól függ, másrészt alapvetően befolyásolja a mérés eredményét, hogy a páciens milyen közel tartja a szájához a mikrofont.

Mostanában már ugyan elérhetők a piacon a kompakt, könnyen használható otthoni spirométerek, de ezek ára a csillagos eget verdesi. A másik probléma, hogy bár maga a készülék kis méretű, általában számítógépre kell csatlakoztatni a vizsgálat elvégzése érdekében, így például utazás közben nem túl praktikus.

A spirométerek csövében egy aprócska turbina méri a légáramlás sebességét. Először nyugodtan, majd erőltetve kell a csőbe lélegezni, mély belégzésre és maximális levegőkifújásra törekedve. A gép a légzési térfogatokat és a már említett légáramlási sebességeket analizálja. A washingtoni kutatók mérések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy pusztán a kilégzés hanghullámainak frekvenciájából is meg lehet állapítani ezen adatokat. A mért frekvencia ugyanis információkat ad arról, hogy kilélegzett levegő milyen mértékben rezonál a felső légutak természetes csőrendszerében, ebből pedig kiderül, hogy milyen gyorsan áramlik keresztül a levegő a légcsövön és a vokális traktuson, vagyis pontosan azokat az adatokat árulja el, amelyekre a diagnosztának szüksége van, mondja Patel.

A SpiroSmart nevű alkalmazást egy iPhone 4S-en tesztelték 52 önkéntes részvételével. A rendszer pontossága 5,1 százalékon belül van, ennyi a méregdrága, hordozható spirométerek esetében megállapított maximális hibahatár, így valóban működőképesnek tűnik a dolog. „A hordozható glükométerek megjelenése annak idején teljesen átformálta a vércukorszint ellenőrzésének módját, és jelentősen javította a cukorbetegek életminőségét” ‒ mondja Patel. „Valami hasonlót remélünk megvalósítani a tüdőproblémákban szenvedők számára.”

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward