Legalább 90 százalékban hatásos a Pfizer–BioNTech-vakcina az első eredmények alapján

A SARS-CoV-2 elleni védőoltásjelölt a fejlesztők hétfői bejelentése szerint hatásosságában „meghaladta a várakozásokat”.

Legalább 90 százalékban hatásos a Pfizer–BioNTech-vakcina az első eredmények alapján

A cégek nyilatkozata szerint az eredmények első független elemzése alapján a három hét különbséggel két dózissal beoltott alanyok körében több 90 százalékkal alacsonyabb volt a tünetekkel kísért COVID-19 előfordulása, mint a placebót kapott csoportban. Ez remek eredmény lenne, mivel a szakértők komolyan tartanak attól, hogy a SARS-CoV-2 ellen csak az influenza elleni oltáshoz hasonló, 60 százalék körüli hatásosságú vakcinát lehet fejleszteni. Ez persze szintén használható lenne, de azt jelentené, hogy továbbra is rendkívül óvatosan kell érintkezni másokkal, mivel nem tudni, kinél működik a védőoltás, és kinél nem.

A Pfizer vakcinája a Moderna oltóanyagához hasonló mRNS-vakcina, amely a test saját sejtjeit veszi rá arra, hogy a vírus egyik fehérjéjét előállítsák. Ezt az immunrendszer idegenként ismeri fel, és megteszi a szükséges ellenlépéseket, így a vírussal való tényleges találkozáskor már felkészülten várja a kórokozót. Rendkívül új módszerről van szó, annyira, hogy ilyen jellegű védőoltásból még egyetlen egyet sem engedélyeztek semmilyen betegség esetén.

Az eredményeket szolgáltató 3. fázisú, globálisan zajló klinikai vizsgálat jelenleg is folyik, így ezek az adatok még nem a végleges eredményt jelentik, és az menet közben alakulhat. Az FDA irányelveinek megfelelően a fejlesztők egyelőre nem kérvényeztek vészhelyzeti engedélyt a vakcinára, hanem ezt csak akkor fogják megtenni, ha a klinikai vizsgálatban résztvevők felét az oltás beadása után legalább két hónapig monitorozták a mellékhatásokra. A Pfizer szerint ez november harmadik hetére történhet meg. (Közben az európai gyógyszerügyi hatóság, az EMA is folyamatosan monitorozza a kutatást a gyorsabb engedélyeztetés érdekében.)

Galéria megnyitása

A konkrétumokról egyelőre nagyon keveset tudni, így nincs információ arról sem, hogy a vakcina mennyire képes megelőzni a kórházba kerülést és a halált, illetve hogy hogyan hat a fertőzőképességre. Mivel az oltóanyagot csak pár hónapja vizsgálják, az sem világos, hogy mennyi ideig fejti ki védőhatását a vírussal szemben. A mellékhatások a közzétett információk szerint elviselhetők, leginkább némi fájdalom és láz jelentkezhet, ugyanakkor valamivel súlyosabbnak és gyakoribbnak tűnnek, mint amit az influenza elleni oltás vagy a Pfizer tüdőgyulladás elleni oltása, a  Prevnar kapcsán megfigyeltek. Az eredményeket még nem publikálták a kutatók, és a Pfizer és a BioNTech sem tud egyéb részleteket arról, hogy a vizsgálatot felügyelő független megfigyelők mi mást láttak a vakcina kapcsán.

A köztes adatelemzés ugyanis úgy zajlik, hogy egy független kutatókból álló panel korai hozzáférést kap az adatokhoz, a vizsgálat különböző, előre meghatározott szakaszaiban. A nagyjából 44 ezer résztvevővel zajló klinikai vizsgálatnál az első ilyen elemzés azt követően volt beütemezve, hogy az első 32 placebóval vagy oltóanyaggal beoltott alanynál igazolják a COVID-19 betegséget. Ha a betegek közül legfeljebb 6-an kapták meg a tényleges oltóanyagot, a fejlesztők hatékonyként értékelhetik a vakcinát. A kutatást 164 megbetegedésig folytatják (vagyis olyan esetig, ahol legalább egy tünet áll fenn és pozitív tesztet produkál az alany).

Ezt a fajta kutatási rendet sokan kritizálják, mivel számos szakértő szerint az első elemzés nem szolgáltat elég adatot a vakcina nagy tömegeken való alkalmazásához, ugyanakkor indokolatlanul nagy reményeket kelthet. A Pfizer és a BioNTech valószínűleg ezért is tért el az eredeti tervektől: kihagyták a 32 esetes elemzést, és helyette a 62. beteg után akarták elvégezni az analízist. Mire azonban erre felkészültek, már 94 tünetes esetnél tartottak. Az eredmények tehát erre a számra vonatkoznak. Azt nem tudni, hogy a 94 betegből hányan kaptak a valódi vakcinából, de az bizonyos, hogy legfeljebb 9-en.

Az az ígéretes eredmények dacára is biztos, hogy a kezdeti készletek igen korlátozottak lesznek az esetleges sikeres engedélyeztetés után. A Pfizer szerint 50 millió adagot tudnak biztosítani globálisan az év végéig, és további 1,3 milliárdot 2021 folyamán. Az oltóanyag kiszállítása sem lesz egyszerű feladat, mivel a vakcinát rendkívül hidegen kell szállítani és tárolni, így ez a rész is komoly logisztikát igényelhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap