Legalább 5 milliárd dolláros per elé néz a Google

A vádak szerint a keresőóriás nem biztosított megfelelő védelmet az inkognitó mód használata közben.

Legalább 5 milliárd dolláros per elé néz a Google

A felhasználók privát szférájának a megsértése miatt perelik ismételten a Google-t, illetve egészen pontosan a szolgáltatás felett álló Alphabetet. San Joséban indult el a legújabb per a vállalat megkérdőjelezhető adatgyűjtési stratégiája miatt, és egy csoportos keresetről beszélhetünk.

A gigavállalatokat szinte rendszeresen büntették meg azért, mert visszaélnek a felhasználóik adataival, és ezúttal is ilyen indokkal indult per a Google ellen. Ráadásul a minimum 5 milliárd dolláros követeléssel ez lehet az egyik legnagyobb büntetése a vállalatnak, ha veszít az Egyesült Államokban. Egészen pontosan azt akarják elérni a perben illetékesek, hogy minden érintett felhasználó 5000 dolláros kárpótlásban részesüljön a kaliforniai adatvédelmi törvény megsértése miatt.

A vádak szerint a Google súlyosan vétett a felhasználók cégbe vetett bizalma ellen olyan módon, hogy az érintettek megfelelő tájékoztatás nélkül hagyta, és követte olyankor is, amikor elvileg erre nem lett volna lehetősége. A privát böngészés közben is rögzíthetett a vállalat olyan információkat, amik a felhasználói szokásokra vonatkoznak, és felhasználhatta ezeket az adatokat a szolgáltatásai hatékonyabbá tételéhez.

Galéria megnyitása

Az ügyben a beadott dokumentumok szerint egyebek mellett az olyan szolgáltatásoknak a működését kritizálják az ügyvédek és a felhasználók, mint például a Google Analytics és a Google Ad Manager. Viszont ezeken felül más alkalmazásoknak és weboldalakba beépülő plugineknek is lehetősége nyílhatott arra, hogy az inkognitó közben is kövessék az embereket, megsértve ezzel a privát terüket.

Természetesen a Google nem látja úgy, hogy vétet volna bármilyen formán. A vállalat szóvivője az ügy kapcsán kijelentette, hogy az összes inkognitó lap megnyitása során kiemeli, hogy maga a böngésző, jelen esetben a Chrome, nem menti a böngészési előzményeket, a cookie-kat és webhelyadatokat, valamint az űrlapokon megadott adatok sem. Viszont azt is jelzi a cég világosan, hogy a felhasználó tevékenysége a meglátogatott oldalaknak, és a használt rendszernek (pl. iskola, munkahely, szolgáltató) továbbra is látható.

A Google úgy látja, hogy minden felhasználó megfelelő tájékoztatásban részesül, és a vállalat minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az emberek személyes terét megóvja. És bizony az, hogy az emberek által meglátogatott oldalak milyen adatokat rögzítenek, már túlmutat a Google jelenlegi hatókörén. Ugyanakkor azt is megjegyezhetjük, hogy azért vannak olyan böngészők (pl. Brave), amik az online követésre szolgáló megoldásokkal is próbálnak harcolni.

Galéria megnyitása

Olyan eset is volt a közelmúltban, ahol valóban adatvédelmi törvényeknek nem megfelelő viselkedést lepleztek le, méghozzá a Xiaomi gyárilag használt böngészői esetében. Szóval az sem példátlan, hogy valóban elítélendő módon üzemelnek az ilyen szoftverek, de a Google szerint itt nincs szó ilyenről.

Kíváncsian várjuk, hogy ennek az ügynek mi lesz majd a kimenetele. Valószínűleg nem fog egyhamar döntés születni, az pedig egészen biztos, hogy az egyik fél elégedetlenül távozik majd a törvényszéktől.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap