Shop menü

LECSAP A YOUTUBE A KÜLFÖLDI ELŐFIZETÉSEKET HASZNÁLÓKRA IS

A YouTube egy újabb hidat égetne fel az „illegális” elérések frontján azzal, hogy a hamis lokációt alkalmazókat is kitiltaná.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Lecsap a YouTube a külföldi előfizetéseket használókra is

Nagyon úgy fest, hogy a YouTube tényleg minden trükköt szeretne végre felszámolni, és azt akarja elérni, hogy minden ember tisztességesen használja a platformot. Aki nem fizet a YouTube Premiumért, az nézze a hirdetéseket, aki pedig befizet a szolgáltatásra, az fogadja el a régiójában érvényes díjszabásokat.

Talán vannak, akik nem tudják, hogy a YouTube Premium díjszabása nem azonos, illetve még csak nem is hasonló a különböző országok között. Egészen komoly szélsőségeket kell elképzelni ezen a fronton. Azt valószínűleg a legtöbb olvasónk tudja, hogy Magyarországon 1790 forintba kerül egy hónapra az előfizetés, és ezzel igazából a hazai közönség már nagyon jó helyzetben van. Az USA-ban 14 dollárt kell ezért fizetni, ami jelenleg 5200 forintot jelent. Svájcban viszont ennél is mélyebbre kell nyúlni a zsebekben, mert az aktuális árfolyamok mellett 6600 forintot kóstál egy hónapra a YouTube Premium.

Galéria megnyitása

De mi a helyzet a másik végleten? Európában sokan szokták a török előfizetést „emlegetni” az mindössze 655 forintnak megfelelő összeg havi szinten a Premium, tehát tizede annak, mint amit egy svájci nézővel fizettet a YouTube. A szomszédos ukránoknál 905 forint a havi díj, a legjobban pedig Argentína lakossága jár, ott átszámolva csak 355 forintba kerül a reklámmentes YouTube-ozás – de az ottani gazdasági viszonyokat valószínűleg senki nem kívánja magának. Még Indiában is extrémolcsó az előfizetés, csak 570 forintnyi rúpiába kerül.

Ezek tükrében már valószínűleg senki nem lepődik meg azon, hogy vannak olyan leleményes felhasználók, akik VPN-t használva megpróbálják azt megjátszani, hogy a török YouTube Premiumra fizetnek elő. Ezzel viszont nemhogy szürkezónába tévednek, hanem egyértelműen vétenek a platform felhasználási feltételei ellen. Természetesen ebben semmi történyellenes nincs, de a YouTube saját szabályzata tiltja az ilyen módszereket. A vállalat pedig úgy határozott, hogy megpróbálja felszámolni ezt a tevékenységet (is).

A hirdetésblokkolók és a YouTube között már évek óta tart a háború, de a vállalat tavaly októberben minden eddiginél vehemensebb harcba kezdett. Most pedig a jelek szerint újabb frontot nyit az összecsapásokban azzal, hogy a VPN-t alkalmazókkal is szembeszáll.

Hivatalos közleményt nem adott ki a YouTube arról, hogy ebbe az irányba indult el, de több Reddit felhasználó is panaszkodni kezdett arra, hogy az „trükkös” előfizetésüket visszavonta a platform. A TechCrunch megkeresésére pedig már megerősítette a YouTube, hogy valóban figyelni kezdték azt, hogy hol tartózkodik az ember, és azokban az esetekben, amikor egyértelműen visszaélés jelét látják, felléphetnek a szabálysértők ellen.

Galéria megnyitása

„Annak érdekében, hogy a legpontosabb díjcsomagokat és ajánlatokat nyújthassuk, olyan rendszerekkel rendelkezünk, amelyek segítségével meghatározhatjuk felhasználóink hazáját. Azokban az esetekben, amikor a feliratkozás országa nem egyezik azzal, hogy a felhasználó hol használja a YouTube-ot, arra kérjük felhasználóinkat, hogy frissítsék számlázási adataikat az aktuális lakóhelyük szerinti országra.” – jelentette ki a YouTube szóvivője.

Egyelőre ezen a téren még nincsenek tömeges visszajelzések a YouTube fellépéséről, de könnyen lehet, hogy nem kell már sokáig várni arra, hogy ez a helyzet változzon. Ez egy újabb nagyon kellemetlen csapás lehet majd a felhasználóknak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére