LEC: a LED grafén-alapú örököse

Úgy látszik, belendültek a grafén alkalmazási lehetőségeit vizsgáló kutatások; az IBM után most svéd kutatók tették közzé az eredményeiket - ezek szerint pedig úgy tűnik, hogy a szilícium alapú chipek mellett a grafén idővel még a közönséges lámpákat és a többi, eddig megszokott világítótesteket is leválthatja (bár erre egyelőre még körülbelüli céldátumot sem közöltek).

LEC: a LED grafén-alapú örököse

Úgy látszik, belendültek a grafén alkalmazási lehetőségeit vizsgáló kutatások; az IBM után most svéd kutatók tették közzé az eredményeiket - ezek szerint pedig úgy tűnik, hogy a szilícium alapú chipek mellett a grafén idővel még a világítótesteket is leválthatja.

Láthatólag ugyanis sikeresen megtalálták a módját annak, miként állíthatnak elő fénykibocsátó grafénpaneleket - amelyeket azonban, feltehetőleg a könnyebb megjegyezhetőség és a LED-re való rímelés miatt inkább LEC, vagyis fénykibocsátó elektrokémiai cella néven emlegetnek.

Ezekkel a panelekkel bármilyen és bármekkora felületet be lehet vonni, tehát akár padlót-falat-plafont is, teljes egészében, a fényerő pedig természetesen teljes mértékben állítható (bár a fény színéről nem ejtettek szót, így az egyelőre még kérdéses),.

Hasonló lehetőségekkel kecsegtetett már ugyan az OLED is, ám a grafénnek két fő előnye is van azzal szemben: egyrészt, ami felhasználói szempontból is talán a legfontosabb, olcsóbb, másrészt pedig környezetkímélőbb is, mivel az OLED-panelek egyebek mellett indium-ón-oxidot is tartalmaznak, melynek meglehetősen problémás az újrahasznosítása.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward