Lazított a G-Sync Ultimate tanúsítvány követelményein az Nvidia

Eddig csak a legjobb tulajdonságokkal rendelkező monitorok kaphatták meg a plecsnit, az elmúlt hetek folyamán azonban olyanokat is elláttak vele, amelyeket a korábbi követelmények alapján nem lehetett volna.

Lazított a G-Sync Ultimate tanúsítvány követelményein az Nvidia

Az Nvidia G-Sync kínálata lényegében három lépcsőből áll. Az első a G-Sync Compatible, amely lényegében az AMD FreeSync támogatásával ellátott monitorokat takarja, ám ezek még néhány extra teszten is átesnek az Nvidia műhelyében annak érdekében, hogy csak azok a termékek kaphassák meg a tanúsítványt, amelyek megfelelnek minden feltételnek. Ezekben a monitorokban nincs Nvidia hardver.

A következő a G-Sync lépcső, ahol már G-Sync modul foglal helyet a rendszerben, ezeknél a monitoroknál szintén rendelkezésre áll a váltakozó képfrissítési ráta, ám ezt már az Nvidia hardver kezeli, valamint ezek a monitorok extra képminőség-teszteken is átesnek, kapnak gyári színkalibrációt, rendelkeznek ULMB támogatással, valamint a képfrissítési ráta tuningjára is lehetőséget adnak. A harmadik lépcsőn a G-Sync Ultimate megjelenítők foglalnak helyet, amelyeknél követelmény a magas felbontás és a magas képfrissítési ráta, valamint az alacsony késleltetés is. Itt fontos a széles színtér-lefedés, a több zónára osztott háttérvilágítás, valamint az 1000 cd/m2-es értéket elérő maximális fényerősség is – ezek a monitorok lényegében igazán lebilincselő HDR élményt nyújtanak.

Galéria megnyitása

A G-Sync Ultimate kategória tavaly októberben még felsorolt követelményeket támasztotta az új monitorokkal szemben, ám az elmúlt hetek során csendes változás történt: az 1000 cd/m2-es fényerősség követelmény kikerült a listáról, így most már csak „élethű HDR” megjelenítést vár el a vállalat az új monitoroktól. Ez lehet a magyarázat arra, hogy az elmúlt időszakban több olyan monitor is kapott G-Sync Ultimate tanúsítványt, amelyek „csak” DisplayHDR 600 minősítéssel rendelkeznek, vagyis az eredeti követelmény alaposan lecsökkent.

Galéria megnyitása

Hogy mi lehet a háttérben? Egyrészt valószínűleg az, hogy a vállalat bővíteni szerette volna a G-Sync Ultimate kínálatot, ugyanakkor lefelé is szeretett volna nyitni, már ami az árazást illeti, hiszen az 1000 cd/m2-es fényerősséggel büszkélkedő, az összes többi követelménynek is megfelelő monitorok nem éppen olcsók. 

Ez összességében nem lenne rossz ötlet, ám az már problémás lehet, hogy DisplayHDR 400-as tanúsítvánnyal ellátott gamer monitorok is megkapták a G-Sync Ultimate besorolást, hiszen ezek erősen rontják a tanúsítvány renoméját: a felhasználók eddig biztosak lehettek benne, hogy csak a legjobb tulajdonságokkal rendelkező monitorok kapnak G-Sync Ultimate tanúsítványt, most azonban elég nagy kavarodás keletkezett a gyengébb modellek felmatricázásával. A szóban forgó monitor egyébként az ACER X34 S volt, amiről időközben kiderült, tévesen került a G-Sync UItimate modelleket tartalmazó felsorolásba, azaz csak hagyományos G-Sync besorolású monitorról van szó, ennek fényében a DisplayHDR 400 tanúsítvány már inkább az előnyös tulajdonságok közé sorolható. Háttérvilágítás terén így a fentebb említett 600-700 cd/m2-es szint jelenti most a belépőt a G-Sync Ultimate tanúsítvánnyal ellátott monitorok világába.

Az Nvidia egyelőre hivatalosan még nem reagált a helyzetre, így nem tudhat, bevezetnek-e valami extra megkülönböztetést annak érdekében, hogy az abszolút csúcsmodellek valamilyen szinten elkülönüljenek „gyengébb” társaiktól, például egy G-Sync Ultimate Lite jelöléssel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap