Lassítanak a NAND Flash gyártók, hogy csökkentsék a túltermelést

A NAND Flash árak csökkenése elérte azt a szintet, amire a gyártóknak mindenképpen reagálniuk kell.

Lassítanak a NAND Flash gyártók, hogy csökkentsék a túltermelést

A NAND Flash piacon 2017 folyamán kisebb hiány alakult ki a lapkákból, ami miatt komoly drágulás mutatkozott a piacon. Ez a gyártók számára nem volt egy rossz időszak, hiszen  igen szép profitokat realizálhattak – amire egyébként egyebek mellett a kínai hatóságok is felfigyeltek. 2018 folyamán azonban elkezdet kipukkanni a lufi, azaz egyre komolyabb túltermelés mutatkozott a piacon, ami mögött több ok is húzódik. Egyrészt a szerverek piacán csökkent az érdeklődés az SSD meghajtók iránt, másrészt az okostelefonok csereciklusai is kitolódtak némileg, így ez a piaci szegmens is kevesebb NAND Flash lapkát rendelt, mind korábban. Ezzel együtt a többi piaci szegmensben is mérséklődtek a NAND Flash lapkák iránti igények, így a hiányállapotból néhány hónap alatt túltermelés lett, ami az árak mérséklődését eredményezte. Az árcsökkenés 2018 folyamán indult meg és elég nagy lendületre kapcsolt, így az SSD meghajtók ára lassú apadásnak indult – a vásárlók nagy-nagy örömére.

Galéria megnyitásaA csökkenő árak miatt csökkenésnek indult a gyártók profitja is, ami arra sarkallta a feleket, hogy különböző intézkedéseket hozzanak a túltermelés visszaszorítása érdekében. A túltermelésben egyébként az is szerepet játszott, hogy a gyártók átálltak a 64-rétegű lapkákról a 96-rétegű megoldásokra, amelyek ugyanakkora területen nagyobb adattároló kapacitást, azaz nagyobb adatsűrűséget is kínáltak, így a „bitkihozatal” nőtt.

A túltermelést látva a három nagy NAND gyártó, azaz az Intel, a Micron és az SK Hynix vezetése úgy döntött, hogy különböző intézkedéseket hoznak a közeljövőben, amelyek segítenek megállítani az árak csökkenését. Ezek között termeléscsökkentés, valamint lassabb gyárbővítés és gyárépítés is jelen van, plusz a régebbi technológiákra épülő lapkák termelését is leállítják annak érdekében, hogy az egy bitnyi adattároló területre jutó gyártási költségeket csökkenthessék.

A Micron a márciusi tervek szerint nagyjából 5%-kal csökkenti a szilícium-ostya gyártást, vagyis ennyivel kevesebb ostya indul el a gyártósorokon. A csökkenést nagyrészt az eredményezi, hogy az elavultabb gyártástechnológiát használó termékeket kivezetik a gyártásból. Arról nem esett szó, hogy a „bitgyártást” csökkentik-e, azaz a modern lapkák termelésében várható-e mérséklés, de abból kiindulva, hogy a régi lapkákat kivezetik, a gyártási költségeket biztosan csökkenteni tudják, ami jótékonyan hat majd a pénzügyi mérlegre.

Az SK-Hynix vezetése az elmúlt héten jelentette be, hogy a 36- és 48-réteggel rendelkező 3D NAND Flash lapkák termelését leállították, azokat ugyanis magasabb költséggel lehet termelni, mint a modern 3D NAND Flash lapkákat. Az elkövetkező hónapok során növelni szeretnék a 72-rétegű lapkák gyártását, az év második felében viszont a 96-rétegű 3D NAND Flash lapkákat is piacra dobják, amelyek az SSD-k mellett a mobilok szegmensét is célba veszik. A vállalat ezzel egy időben az épülő M15-ös gyár munkálatait is lelassítja, a teljes NAND Flash termelést pedig 10%-nál is nagyobb mértékben csökkentik a 2018-as szinthez képest. A nagyobb adatsűrűségű termékek miatt a „bitgyártás” így is növekedni fog idén, azaz összességében több NAND Flash alapú tárhely készül az üzemekben, mint tavaly.

Az Intel szintén csökkenti termelését az idei év folyamán, igaz, arról egyelőre nem adott tájékoztatást a vállalat, hogy ez pontosan mit jelent, illetve pontosan mekkora mértékű csökkenésről lesz szó. Éppen ezért az sem világos, hogy csak kevesebb szilícium-ostyát indítanak-e el a gyártósorokon, vagy a „bitgyártás” terén is visszavágás várható-e. Persze azt is érdemes kiemelni, hogy a gyártó főként az üzleti szegmensre koncentrál, de az átlagfelhasználói piacra is gyárt különböző termékeket.

A negyedik nagy szereplővel kapcsolatban egyelőre nincs hivatalos információ a gyártókapacitással kapcsolatos tervekről. A Samsung arra azonban már felhívta a figyelmet, hogy a 2018 első negyedévében elért profithoz képest ebben a negyedévben 60% körüli csökkenésre lehet számolni, ami igen komoly visszaesésként könyvelhető el. A lendület megtorpanásáért egyebek mellett az alacsonyabb DRAM és NAND Flash árak, a vártnál kevésbé fogyó Samsung okostelefonok, valamint egyéb piaci gyengélkedések is okolhatóak. Mivel a versenytársakhoz hasonlóan a Samsung is szenved a csökkenő memóriaáraktól, egészen biztos, hogy változtatni fog a NAND üzletág működésén, az viszont egyelőre rejtély, pontosan mikor és mekkora mértékben fogják majd vissza a termelést.

A fenti változások hatására a NAND Flash árak esése lelassulhat és idővel meg is állhat, ám arra azért még biztosan várni kell még néhány hónapot, hogy az intézkedések hatása a piacon is érezhetővé váljon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap