Shop menü

LASSAN JÁRVA TOVÁBB ÉR A PIXEL 8, HA GRAFIKUS MUNKÁRÓL VAN SZÓ

A Tensor G3 integrált GPU-ja nem a tempójáról lesz híres, de legalább a hatékonysága egészen jónak tűnik a tesztek alapján.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Lassan járva tovább ér a Pixel 8, ha grafikus munkáról van szó

A Google a hónap elején állította reflektorfénybe a Pixel 8 szériát, és ezzel együtt befutott a Tensor G3 rendszerchip, ami mindenképpen egy érdekes megoldás. No, nem azért, mert olyan nagy teljesítménnyel szolgál, hanem csak szimplán színt visz az egyébként egyhangú, MediaTek és Qualcomm lapkák által kiszolgált mobilok világába.

A Tensor G3 processzorával már részletesebben foglalkoztunk, ennek kapcsán több teszt is megjelent már mostanra, és nagyjából kirajzolódott, hogy mire képes, mire számíthatnak a felhasználók. Most pedig terítékre került az integrált grafikus vezérlő is, és vegyes érzelmeket kelt a produkciója. A Google a hatékonyságra és az optimalizálásra ment rá, ezt nem is rejti véka alá, és lényegében ennek megfelelő teszteredmények születtek.

Galéria megnyitása

A Tensor G3 kilencmagos ARM processzora mellett egy ugyancsak ARM által tervezett IGP bukkant fel, ugyanis a Mali-G715 található itt. Korábban több forrás is abban bízott, hogy az Immortalis-G715 lesz itt bevetésen, de nem így alakult. Egészen pontosan egy Mali-G715 MP7 egységről beszélhetünk, szóval 7 feldolgozóból áll a grafikus egység. Tavaly a Tensor G2-ben ennek az elődje, a Mali-G710 dolgozott azonos magszám mellett.

A GFXBench különböző tesztjein és a 3DMark Wildlife Extreme teszten nyújtott eredményei alapján az egy évvel ezelőtti csúcslapkák, a Snapdragon 8 Gen 1 és a Dimensity 9000 környékére tehető a tempója. De igazából egy kicsit inkább ezek alatt van, néha még az Exynos 2200-től is lassabbnak bizonyul. A 3DMark alatt 2445 pontot hozott össze, miközben a Snapdragon 8 Gen 2 3729 pontot ért el, és a Dimensity 9200 is 3627 pontot zsákolt be.

Galéria megnyitása

Ugyanakkor a teszteknél nemcsak azt vették szemügyre az illetékesek, hogy milyen pontokat produkál a Tensor G3, hanem azt is, hogy milyen fogyasztással üzemel terhelés közben. Ebből a szempontból pedig jól vizsgázott, hiszen például a GFXBench alatt a Vulkan teszt közben csak a Snapdragon 8 Gen 2 tudott jobb hatékonyságot felmutatni. A többi tesztben is a jobbak között szerepelt a hatékonyságot tekintve, szóval nem fogja túlzottan megterhelni az okostelefon akkumulátorát terhelés közben.

Galéria megnyitása

A Tensor rendszerchipeket a Samsunggal közösen tervezi a Google, és ez a legnagyobb hátránya ezeknek. A Samsung nélkül valószínűleg nem létezne a Tensor, de pont a Samsung alulteljesítő gyártási eljárása miatt kell korlátok közé szorítani a lapkát. A Golden Reviewer információ szerint még egy korábbi 4 nm-es eljárást használ a lapka, így nem is lehet reális esélye az idei konkurenseivel szemben. A jó hatékonyság eléréséhez pedig különösen vissza kell fogni.

A 3DMark Wildlife Extreme stressztesztet is megkapta a Pixel 8 Pro, és ahogy arra számítani lehetett, nem bírta túl jól a helyzetet. Már korábban beszámoltunk arról, hogy eléggé hajlamos a melegedésre a rendszerchip, és erre jutottak a GPU izzasztása során is. Majdnem 44 fokra melegedett fel a rendszerchip, és 66%-os szintig csökkentette vissza a teljesítményét a stabilitás megőrzése érdekében.

Azt ugyanakkor a tesztelők megjegyezték, hogy az okostelefon a folyamatos mérések alatt sosem lett kellemetlenül meleg, szóval a keletkező hőt nagyon jól el tudta oszlatni a felületén. Ez mindenképpen jó hír, mert az iPhone 15 Pro esetében például a burkolaton márt hőmérséklet is gond nélkül 45 fok fülé tud szökni. A Pixelek a túlhevülés elkerülése érdekében is korlátozzák határozottabban a tempót.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére