Lassan, de készül a Facebook „gondolatolvasó” rendszere

A cél egy olyan, műtéti beavatkozás nélkül használható készülék létrehozása lenne, amellyel beszéd és mozgás nélkül lehetséges tisztességes sebességgel gépelni.

Lassan, de készül a Facebook „gondolatolvasó” rendszere

A Facebook és a Kaliforniai Egyetem kutatói új eredményeket tettek közzé az általuk fejlesztett „agyolvasó” számítógépes interfésszel kapcsolatban. Egy új kísérlet során a rendszer képes volt gyorsan teljes szavakat és kifejezéseket felismerni és lejegyezni az agy elektródás monitorozása révén, közelebb hozva a végső célt, egy gondolatokkal irányítható gépírórendszer létrehozását.

Már jelenleg is léteznek olyan fejlesztések, amelyekkel lehetséges beszéd és mozgás nélkül, pusztán agyi irányítással gépelni, ezen rendszerek többsége esetében azonban betűnként kell összerakni a szavakat egy virtuális billentyűzeten. A mostani kísérletben a résztvevőknek több válaszlehetőséges kérdéseket tettek fel, majd az alanyok hangosan kimondták ezekre a választ. Beszéd közben egy beültetett elektródahálózat monitorozta az agy beszédközpontját, miközben egy rendszer valós időben igyekezett konkrét szavakkal és szófordulatokkal összepárosítani a detektált agyi mintázatokat.

Ha a résztvevőktől például azt kérdezték, hogy „Melyik hangszert hangját szereted a legjobban?”, azok választottak a megadott lehetőségek közül, és például a hegedűt vagy a dobot nevezték meg. A rendszer a kérdés feltevése közben és a válaszadás során is figyelte az agyműködést, igyekezett felismerni, mikor figyel az alany a kérdésre, és mikor válaszol, majd mindkét beszédesemény tartalmát megkísérelte megfejteni. Amikor a kérdést felismerte, a lehetséges válaszok száma is leszűkült, így a rendszer 61–76 százalékos pontosságú megfejtéseket szállított. Ha ugyanezt véletlenszerűen tette volna, a pontosság 7–20 százalék között alakult volna.

Ahogy Edward Chang, a kutatás vezetője elmondta, a kísérlet kiválóan megmutatja, hogy mennyire fontos az ilyen rendszerek esetében a teljes beszélgetés, tehát a kérdések és a válaszok együttes dekódolása. A szakértő persze sietett leszögezni, hogy a rendszer jelenlegi formájában csak nagyon korlátozott számú szót ismer fel: egyelőre mindössze 9 kérdéssel és összesen 24 válaszlehetőséggel kísérleteztek. A kísérleti alanyok továbbá epilepsziás betegek voltak, akik nagyon invazív implantátumot kaptak, és a válaszokat hangosan is kimondták, nem pusztán gondoltak ezekre.

Galéria megnyitása

Mindez azt jelenti, hogy a rendszer még nagyon messze van attól, amit a Facebook 2017-ben a terveiben bemutatott. A cég fejlesztői annak idején egy olyan, bárki által használható sapkáról beszéltek, amelyet az ember egyszerűen feltesz a fejére, és 100 szó/perces sebességgel gépelhet a segítségével anélkül, hogy közben mozognia vagy beszélnie kellene. Ami a gépírás megkönnyítésén túl azon embertársainkon is rengeteget segíthetne, akik bénulás vagy más okok miatt nem képesek beszélni és/vagy mozogni.

A fejlesztés tehát még mindig eléggé kezdeti stádiumában jár, ugyanakkor a Facebook vonatkozó nyilatkozata szerint a hasonló rendszerek már ilyen egyszerű korlátozott „gondolatolvasással” is hasznosak lehetnek, például a virtuális vagy kiterjesztett valóságban. A VR- és AR-rendszerekkel való interakciókat ugyanis már az is teljesen átalakíthatja, ha a lehetségessé válik egy maroknyi egyszerű parancs agyból való dekódolása.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap